ZETApress

hírportál

Varga és Merényi nyerte a félmaratont

Katalin és Zoltán a VivicittánA férfiaknál Varga István, a nőknél pedig Merényi Tímea Krisztina nyerte a ma délelőtti félmaratonit a Margitszigeten rajtoló 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson, melyen a részvételi rekord is megnőtt: 26 ezer 029-en neveztek, s a mezőnyt több részre osztva, 6 percenként indították.

Minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport-rendezvénye volt a Vivicittá. A tavalyi eseménynél 20 százalékkal, míg az eddigi rekorder 2014-es Budapest Maratonnál több mint kétezerrel többen indultak ? tudtuk meg Kocsis Árpádtól, a szervező Budapest Sportiroda (BSI) vezetőjétől ma délután. A félmaratonra már egy hónappal ezelőtt betelt a 8500 fős nevezési limit, így is csaknem negyedórán át tartott, míg az utolsó futó is elhagyta a rajtvonalat. Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy bővíthessék az indulói létszámot a 21 kilométeres távra.

Az idén először kétnapos fesztiválra 75 ország több mint kétezer futója érkezett Budapestre, a legtöbbjük a félmaratonon indult. Egészen távoli vidékekről ? többek között Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnamból, Bahreinből, Mexikóból, Kirgizisztánból, Palesztinából, Mongóliából, Üzbegisztánból és Costa Ricáról ? is érkeztek nevezések. A legtöbben Olaszországból (212), Angliából (153) és Németországból (148) jöttek fővárosunkba. Rekordnak számít, hogy 970 magyarországi település futója vett részt az eseményen.

A félmaratont Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke indította útnak. ? Kicsit féltem, mert hamar, már majd tíz perccel a rajt előtt beálltam a sorba, és bár nem merevedtem le, ennek ellenére az első két kilométert óvatosan kezdtem. A fordítóig hárman futottunk együtt, és bár nem robbantottam, a többiek nem tudták tartani a ritmust, így fokozatosan leszakítottam őket. A táv feléig viszonylag lazán ment, azonban a pesti oldal már nem volt könnyű menet: szembe-szél fújt végig az Árpád hídig ? mondta el a 42 éves Varga István, aki 6 kilométer után érte utol a 25 éves érdi Bartos Dávidot és utána már senkit sem engedett maga elé. Csak amikor az Árpád hídról visszanézett, tudatosult benne, hogy nyerhet. Ez az első Viviccittán elért győzelme, melyet szeretne megismételni!

A nőknél a 44 éves taksonyi Merényi Tímea Krisztina, a 2012-es év maratoni magyar bajnoka a félmaraton Vivicittá-programba kerülése óta az eddigi legjobb idővel szerezte meg az első helyet. ? Tavaly egy sérülés meghiúsította a rajtomat, így bár egy hete Rotterdamban egy maratont futottam és rettenetesen fáradt voltam, mégsem akartam kihagyni a Vivicittát ? mondta a boldog győztes, aki nem futott még ezen a versenyen és egyfajta edzésként fogta fel a 21 kilométert. Féltávig mindig akadt valaki, aki mögé fel tudott lépni. ? Sajnos éppen a rakparton maradtam egyedül. Meg is szenvedtem ezt a szakaszt, éreztem a lábamban a fáradtságot. A közönség végig velem volt, éreztem a biztatásukat. Az időeredményen még lehetne javítani, de így is rettenetesen örülök a győzelemnek, hiszen nem számítottam rá! ? örvendezett a női győztes.

Déli fél 1-kor Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Simicskó István sportért és Novák Katalin családügyért felelős államtitkár indította el a mezőnyt, majd mindhárman a futók közé álltak. Rippel Ferenc artista a hátán vitte kisfiát a 10 kilométeres távon. A 29 éves szentgotthárdi Koszár Zsolt a verseny harmincéves történetének legjobb idejével, 30:08 perces eredménnyel szakította át a célszalagot a klasszikus 10 kilométeres Vivicittá-távon, s ezzel átlagban háromperces ezreket futott. A nők 10 km-es számában Staicu Simona 35:58 perces idővel magabiztos győzelmet aratott, mellyel hetedszer ért elsőként célba a városvédő futáson. A 43 éves atléta győzelmi sorozata abszolút rekord a verseny történetében.

A mezőny legidősebb tagja az idén 81. életévét betöltő Kenyér Imre volt, aki a 10 kilométeren rajtolt. A félmaratonon a legidősebb a 80 éves Kiss György és Zsiga János voltak. A futók frissítésére 750 kiló banánnal, 55 kiló szőlőcukorral, 3000 liter (három m3) üdítőitallal és tízezer liter (tíz köbméter) vízzel készültek a szervezők. A városvédő futás-sorozat a jövő hét végén Nyíregyházán és Pécsett folytatódik.

Eredmények, férfi félmaraton: 1. Varga István (ELTE ADSK) 1:11:31, 2. Soós Dániel (BHSE) 1:12:04, 3. Martin Chouteau (francia) 1:12:16 óra. Handbike: 1. Lévai Endre (Budapest) 1:12:47, 2. Schober László (Budapest) 1:13:32, 3. Juhász Tamás (Veresegyháza) 1:26:23 óra. 10 km: 1. Koszár Zsolt (Synergy Fitness) 30:08, 2. Farkas Dárius Ádám (Székesfehérvár) 30:26, 3. Molnár Ákos (Vasas) 31:19 perc. Női félmaraton: 1. Merényi Tímea Krisztina (BHSE) 1:20:32, 2. Brassay Réka (VEDAC) 1:23:23, 3. Rozsnyai Lilla (ELTE ADSK) 1:24:37 óra. 10 km: 1. Staicu Simona (Dunakeszi VSC) 35:58, 2. Kálovics Anikó (Kaposvár AC) 36:40, 3. Bauge-Mezei Zita (KSI) 36:55 perc.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vivicittá vidéken is | ZETApress

Szóljon hozzá!