ZETApress

hírportál

Gazdagréti bringás-futás

Egy különleges kerékpáros és duatlon verseny lesz május 1-jén pénteken kamaraerdőn, melyet a XI. Kerületi Önkormányzat, az Újbuda Superior MTB SE és a X2S TEAM közösen rendez ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Gazdagréten, a Budaörsi úti Bringa Bázis Kerékpárüzletben. Részletek idekattintva olvashatók.

A rendezvényen nemcsak terepduatlon és hagyományos MTB verseny kerül megrendezésre, hanem Magyarországon első alkalommal FATBIKE versenyt is rendeznek. Az eseményen különleges színt képvisel majd, hogy elektromos (pedelec) kerékpárok lesznek a felvezetők. Ezeket természetesen ki is lehet próbálni. A nap folyamán családi és gyerekprogramok is a hagyományteremtést szolgálják.

A sajtótájékoztatón részt vett Király Nóra XI. kerületi alpolgármester, a verseny védnöke; Száraz Dénes színművész, Ironman, tereptriatlonista; Boronkay Péter többszörös paratriatlon világbajnok; Sós Sándor, az Újbuda Superior MTB SE és Murdasits Attila, az Ambringa.hu képviselője. Moderált Tóth Viktor, X2S Team. Utána bioételeket és italokat fogyaszthattunk a fogadáson és beszélgethettünk a verseny szervezőivel, védnökeivel a versenyről, a tereptriatlon sport nemzetközi és hazai versenyeiről és eredményeiről, a tereptriatlon egyre növekvő táboráról.

Király Nóra alpolgármester asszony stílusosan kerékpárral érkezett. Elmondta, mennyire kiemelt szerepet játszik a sport, a mozgás, az egészség a családja és kerülete életében. Beszélt arról is, hogy milyen új programokat terveznek az iskolás korosztály aktivitásának növelésére, a biztonságos kerékpározás megtanítására. Száraz Dénes elmondta, hogy szorgalmasan készül a május elsejei megmérettetésre. Jó edzés lenne ehhez a hétvégi 30. Vivicittá ? korábban már lefutotta a távot! ? most mégsem indul el. Holnap ennél jóval többet: 52 kilométert fut majd a Kékes gerincén, így másnap már csak sántikálni tudna a fővárosi aszfalton.

Boronkay Péter a vasárnap 14:30-kor rajtoló 7 km-es Midicitta lefutására készült, mégsem indul el, mert csak későn érne haza vidéki egyetemére. Nem lesz ott két két múlva a kamaraerdei versenyen sem, mert akkor már külföldön edz. Szorgalmasan készül a jövő évi riói paralimpiára. Mostani formája miatt benne lenne az utazó keretben, de kérdés még, hogy mit hoz a jövő? A kvótaszerzéshez neki a tengeren túlra kell utaznia, s ez nagyon megnehezíti felkészülését ? mondta el kérdésemre.

Tóth Viktor a versenysorozat és a tereptriatlon szakmai koordinátora a magyar versenyzők hazai és nemzetközi helyzetéről beszélt, valamint arról, hogy a sportág ugyan még kicsit mostoha gyerek a hazai sportéletben, de a versenyzők enne ellenére évről évre nagyobb sikereket érnek el az egyre erősödő nemzetközi mezőnyben. Az Újbuda Superior TEAM tagjai bemutatták az új egyesületet, a napi, heti programokat és a legeredményesebb versenyzőjüket Gérnyi Balázst, aki rövid idő alatt a teljes ismeretlenségből indulva több kerékpáros szakágban is letette a névjegyét a legjobbak között.

Bemutatásra került néhány olyan szakmai különlegesség is, amelyek a sport népszerűsítésében segíthetnek: elektromos (pedelec) hegyikerékpár, különleges stílusban hajtható kerékpárok, valamint egy nemzetközileg is elismert magyar találmány. a stringbike. Ezeket a május elsejei eseményen ki is lehet próbálni, szakmai segítséget lehet kapni az ismerkedéshez. A rendezvény fővédnöki szerepét Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkár vállalta, ezzel is hangsúlyozva, hogy a rendezők nemcsak egy szűk közönség számára szervezik az eseményt.

Az MTB pálya nyomvonala lendületes, a sok kanyar miatt állandó figyelmet igénylő. Közepesen technikás, nehéz elemeket nem tartalmaz, akár cyclocross, sőt trekking kerékpárral is teljesíthető. A fizikai igénybevétel az állandó irányváltások miatt jelentős, javasolt a pályabejárás a verseny előtt hétvégén. A futó pálya a lehető legegyszerűbb, ugyanakkor nehéz és kihívásokkal teli ? az 1,2 km pálya első felében 85 m szintemelkedést kell teljesíteni. Mindkét számban jól járható erdei talaj alkotja a nyomvonal legnagyobb részét, a lejtőkön azonban több helyen is morzsalékos, apró köves a talaj, ezért fokozott figyelmet igényel. A X2S sorozat további versenyei: június 14-e vasárnap Bánk tereptriatlon, MTB és terepfutó verseny, augusztus 15-e szombat Eger, tereptriatlon és terepfutó verseny, szeptember 6-a vasárnap Piliscsaba, terepduatlon, MTB és terepfutó verseny.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Világbajnok a majálison | ZETApress

Szóljon hozzá!