ZETApress

hírportál

Polgár nélkül az elitben

Horváth Tamás kapitányÁprilis 18-a szombat és 28-a kedd között az örményországi Cahkadzorban rendezik meg a sakkozók 10. csapat-világbajnokságát. A magyar együttest a Lékó Péter, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Balogh Csaba és Erdős Viktor ötös fogat alkotja, a végső táblasorrend azonban csak a helyszínen dől majd el.

A körverseny az olimpiai pontszámítás szerint zajlik, azaz a csapatgyőzelemért 2 pont, a döntetlenért pedig 1 jár. A résztvevő országok: Oroszország (2760), Ukrajna (2719), Kína (2715), Magyarország (2693), Örményország (2688), Izrael (2676), Kuba (2665), India (2662), Egyesült Államok (2647), Egyiptom (2548 Élő-pont átlag). Címvédő: Oroszország, a mieink eddigi eredményei: 2. hely (1985), 4. hely (1989), 5. hely (2001 és 2011).

A mieink a tromsői olimpián megszerzett ezüstérmükkel vívták ki az indulás jogát, a magyar válogatott hosszú-hosszú idő után először most nélkülözi a versenyzéstől nemrégiben visszavonult Polgár Juditot. ? A táblasorrendet várhatóan most sem az Élő-pontszám alapján határozod meg. Ahhoz már hozzászoktunk, hogy Balogh Csabát elöl játszatod, de mi a helyzet Erdős Viktorral? Elképzelhető, hogy megelőzi Almási Zoltánt és Rapport Richárdot? ? kérdezte Horváth Tamást, a magyar csapat kapitányát Szurmai-Palotai Piroska kommunikációs vezető az elutazás előtt.

HT: A tényleges erősorrend majd csak a kapitányi értekezlet után tekinthető véglegesnek. Azt azért elöljáróban megjegyezném, hogy Viktort nagyon nehéz megverni, masszív játékos…

? A tromsői siker óta fontos változás Polgár Judit visszavonulása. Hogyan érintette mindez a válogatottat?

HT: Judit az abszolút profi nálam, a szó legjobb, legnemesebb értelmében. Tanítani kellene, ahogy ő ezt a hihetetlen népszerűséget viseli? Játéka, sőt, egész egyénisége nyilván hiányozni fog, de hát a többiek is mind-mind profi versenyzők.

? Nagyszerű érzés, hogy a világ elit része a magyar csapat és a tavalyi remek olimpiai szereplést követően meghívást kaptunk erre a vb-re. Tehát már a részvétel is nagy eredmény. Ezen túlmenően van-e a csapatnak kimondott vagy remélt elvárása az eredményt illetően?

HT: Az Élő-pontok átlaga alapján a középmezőnyben vagyunk. Egyiptom nagy valószínűséggel a tizedik, de a többiek sorrendjét a pillanatnyi forma dönti el. Kíváncsi vagyok Kínára, az olimpia után bármire képesnek tartom őket!

? Hogy érzed, a játékosoknak mennyire sikerült felkészülni a versenyre? Mi a saját megérzésed a csapat ?állapotával? kapcsolatban?

HT: Őszinte leszek: vegyes érzelmekkel várom a versenyt, sok apróság van, ami jobb is lehetne, de teljes mértékben bízom a fiúkban!

Vajda Szidónia a legjobb magyar lány

Hármas holtversennyel zárult a Női Nemzetközi Tavaszi Fesztivál és 20 év alatti női bajnokság, amit április 7-e kedd és 15-e szerda között tartottak Budapesten. A Magyar Sakkszövetség Falk Miksa utcai Székházában megrendezett kilenc fordulós eseményre Bulgáriából, Lengyelországból, Olaszországból, Indiából és Mongóliából is érkeztek játékosok. A másodlagos pontszámítás végül a lengyel Rajlich Iwetának kedvezett, második Vajda Szidónia, harmadik Gara Tícia lett. Az összesen 22 fős mezőnyű verseny egyben a 20 éven aluliak magyar bajnoksága is volt, amit Terbe Julianna, nyert 5 ponttal. A nemzetközi szinten is egyedülálló női verseny összdíjazása egymillió forint volt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Döntetlen a nyitónapon | ZETApress

Szóljon hozzá!