ZETApress

hírportál

Sárkányok a Parlamentnél

Amerikai vendégegyetemek is indulnak a harmadik Dunai Regattán: két amerikai egyetem, a Harvard és a Princeton csapata is részt vesz a jövő szombati Dunai Regatta evezős versenyén ? tudtuk meg délelőtt a Duna parti Bálnában, az Esetleg Bár és Bisztróban. Fotóink Lantai József felvételei.

Az Antall József Tudásközpont szervezésében idén harmadszor sorra kerülő esemény sajtóreggelijén Gorácz Anikó sajtóreferens elmondta, hogy több céljuk van: egyrészt szeretnék az egyetemisták körében minél szélesebb körben népszerűsíteni a sportos életmódot, illetve közösségépítésre kívánnak lehetőséget teremteni, másrészt fel akarják hívni a figyelmet a Duna sokszínű használatára. Az április 25-i vízi-sportfesztivál fővédnöke Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete lesz, aki ha ma nem is jött el, de ígérete szerint jövő szombaton személyesen nyitja meg az eseményt. Tavaly május elsején a V4-es országok hajói is eljöttek, ezért Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet mondta a nyitóbeszédet.

? A Dunai Regatta két előfutamból és egy döntőből álló evezős versenyén hat magyar és a két amerikai egyetem profi versenyzők alkotta kormányos nyolcas hajója vesz részt. A mezőny a Pesti Vigadó elől indul és a Műegyetem újbudai K-épülete előtt ér célba. Támogatóink az I. emeleti Díszterem előtti VIP-teraszról figyelhetik a befutót, míg a média munkáját a Műegyetem rakparti sajtósátorral és a Gellért térről induló BKV-sajtóhajóval segítjük ? mondta el kérdésemre Ricsovics Ágnes projektvezető.

A program másik érdekesnek ígérkező versengése a sárkányhajó futam lesz. Jánosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke elmondta: 12 magyar ? három fővárosi és kilenc vidéki ? egyetem lelkes amatőrökből verbuválódó 18 fős csapata, tehát összesen több mint 200 hallgató méri majd össze erejét. Minden csapatot egy-egy szakképzett kormányos és dobos irányít, a felkészülésre, a csapatépítésre négy-négy edzés állt rendelkezésükre a Lágymányosi öbölben és a Duna nyílt vizén. Ebben a versenyben hosszabb a táv, a résztvevők a Parlamenttől eveznek a Műegyetem K-épületéig.

A szervezők által az év sportfesztiváljának nevezett esemény idejére teljesen lezárják a Duna vízi forgalmát, az autómentessé tett rakpartokon pedig újszerű élményéket biztosító ? sportos és zenei ? programokkal várják a szurkoló diákokat és a további érdeklődőket. A fél 1-kor kezdődő műsor közös jógázás után a Sound of the University zenei tehetségkutató döntőjével folytatódik. Ezen kívül lesz még pompom- és japándob-bemutató, koncertet ad az Intim Torna Illegál, majd egy nagy buli zárja a programot.

A sajtótájékoztató után bárki összemérhette erejét Pétervári-Molnár Bendegúz evezős Európa-bajnokkal egy speciális ergométeres evezőpadon, 200 méteres távon. Versenyüket ? ahogy a tavalyi és az idei regattát is ? Gundel Takács Gábor, az MTVA munkatársa közvetítette. Gazdag György ? mywebtv.hu és 4x4online.hu ? főszerkesztő jövőre lesz 70 éves, Európa-bajnokunk még fele annyi sincs, ezért féltávnyi, 100 méter előnyt kért. Így is nagyon szoros volt a befutó: alig pár méterrel a Corvinus Egyetem színeiben induló Bendegúz előtt sikerült kollégánknak célba érnie!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Győri siker Budapesten | ZETApress

Szóljon hozzá!