ZETApress

hírportál

Csányi focielnök maradt

Az MLSZ elnökségeAz MLSZ mai küldöttközgyűlése újabb öt évre Csányi Sándort választotta meg elnöknek. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója ? aki 2010 óta tölti be a posztot ? egyedüli jelölt volt a posztra, s egyhangúlag támogatta a Telki Edzőközpontban tartott ülésen a 76-ból megjelent 61 küldött.

Csányi Sándort a múlt héten beválasztották az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságába. Az elnökségbe megválasztott nyolc tagból Berzi Sándort, Balogh Gabriellát, Bánki Eriket, Garancsi Istvánt, Nyilasi Tibort és a bolgár Anthony Radevet szintén egyhangúlag szavazták meg, míg Dankó Bélát és Török Gábort egy tartózkodás mellett támogatta a közgyűlés. Más jelölt nem volt a vezető testületbe, amelynek így három új tagja van Nyilasi, Garancsi és Török személyében. Ők Tarsoly Csaba, Vizi E. Szilveszter és Kovács Árpád hűlt helyére kerültek.

Csányi a szavazás előtti beszédében elsőként azt emelte ki, hogy 2010-ben egy veszteségesen működő MLSZ-t vett át, amelyet sikerült gazdaságilag stabilizálni, ennek eredményeként pedig a szervezet vagyona azóta hatszorosára, azaz 2,4 milliárd forintra nőtt, az előző évet pedig 388 milliós nyereséggel zárta. A TAO-pénzeket illetően arról számolt be, hogy tavaly rekordot jelentő 31,2 milliárd forint áramlott a labdarúgásba, ebből 8,5 milliárdot az MLSZ használt fel. Hozzátette, a felhasználás ellenőrzése is az MLSZ hatáskörébe tartozik: összesen 224 szabálysértést tárt fel és 250 millió értékben rendelt el visszafizetést.

Az elmúlt öt év egyik legnagyobb eredményeként azt említette, hogy a nyilvántartott játékosok száma 125 ezerről 215 ezerre, a csapatok száma pedig 7 ezerről 11 ezerre nőtt. Szintén sikerként emelte ki az infrastruktúrafejlesztést. Elmondta, három új stadiont ? Groupama Aréna, Nagyerdei Stadion, Pancho Aréna ? adtak át és további 28 épül vagy szépül meg ? többségében 2017-ig. A Puskás Stadion, amelyben 2020-ban négy Eb-mérkőzést rendeznek, várhatóan 2018-ban kerül átadásra. Hangsúlyozta, nemcsak stadion-, hanem pályaépítés is zajlik, utóbbi keretében összesen 285 pályát adtak át, ebből 95-t tavaly.

Csányi szintén sikernek nevezte a szurkolói kártya bevezetését: Hiába tiltakoznak az ultrák, a kártya meg fog maradni. Zökkenőmentesebb a jegyvásárlás, ezt igazolta a Görögország elleni Eb-selejtező is, amelyre a belépők 60 százaléka az interneten kelt el. A szurkolók legfőbb félelme nem igazolódott be, egyetlen visszaélés sem történt ? mondta az elnök. Azt viszont elismerte, hogy a kártya bevezetésének kommunikációjában hibáztak, mert csak a biztonsági szempontokkal érveltek, pedig azt kellett volna hangsúlyozni, hogy a kártya elsősorban a szurkolók helyzetének megkönnyítését szolgálja. Úgy vélte, a tiltakozásukkal kapun kívül maradt drukkerek hiányoznak, de nem azok, akik balhézni akarnak.

A sportvezető első ciklusa legnagyobb csalódásaként az utánpótlást említette, pedig szerinte ebbe a területbe fektetett a legtöbbet a szövetség, ehhez képest nincs jelentős előrelépés. A felnőtt válogatottról elmondta, hogy a FIFA világranglista 62. helyén állt a nemzeti együttes, amikor elnök lett, jelenleg pedig 46., de 2011-ben története legjobb helyezéseként volt 27. is. Hangsúlyozta még, az is előrelépés, hogy negyedik helyett a második kalapból sorsolták a legutóbbi selejtezősorozatra a magyar csapatot. A magyar klubok eredményei viszont elmaradtak az általa kitűzött céltól, s azt reméli, hogy a közeljövőben felzárkóznak az európai középmezőnyhöz.

Csányi sikeresnek nevezte a bajnokság átalakítását, azaz az NB II egycsoportossá válását, egyúttal megjegyezte, több NB I-es csapat torka véres, ami felveti az élvonal létszámának esetleges csökkentését. Az OTP Bank Ligával kapcsolatban még azt mondta, a magyar fiatalok több játéklehetőségének reményében korlátozni szeretnék a külföldiek számát, de ésszerű keretek között, azaz a nemzetközi kupasorozatokban szereplő csapatok engedményeket kaphatnának, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba riválisaikkal szemben. Megemlítette még a sokat kritizált fegyelmi bizottság döntéseit, hogy a kiszabott harmincmillió forintos bírságnak több mint százszorosát kapták a klubok a televíziós közvetítésekből befolyó pénzből. Csányi elnöki beszámolóját és a 2014-re vonatkozó összes jelentést, valamint a 2015-re beterjesztett terveket egyaránt egyhangúlag elfogadta a küldöttgyűlés.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. MSZP a károsultakért | ZETApress

Szóljon hozzá!