ZETApress

hírportál

Újra vb Szegeden!

Kajaköröm SzegedenSzeged rendezheti a 2019-es kvalifikációs vb-t! Döntött az Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség igazgatótanácsa: Szegeden lesz a riói játékok után kezdődő olimpiai ciklus legfontosabb versenye, a 2019-es kvalifikációs világbajnokság ? tudatta az MKKSZ.

A magyar pályázat nagyon szoros versenyben tudott győzni, ezzel az ország egyik legeredményesebb sportága hallatlan sportdiplomáciai sikert könyvelhet el. Az utóbbi három gyorsasági vb szervezői mind harcba szálltak azért, hogy megrendezhessék a 2019-es kvalifikációs világbajnokságot. Az utoljára 2011-ben bizonyító magyarok mellett az eseményre bejelentkezett Duisburg és Moszkva is, a német város 2013-ban, az orosz főváros pedig tavaly adott otthont a nemzetközi gyorsasági mezőnynek. A németeken, az oroszokon és a magyarokon kívül Kanada is pályázott, de az erőviszonyok ismeretében az észak-amerikai helyszín és Moszkva az utolsó pillanatban visszalépett.

? Kiélezett verseny volt, hatalmas fegyvertény, hogy éppen az örök rivális Németországot sikerült legyőznünk ? mondta Dr. Baráth Etele. Az MKKSZ elnöke maga prezentálta a nemzetközi szövetség igazgatótanácsának a magyar pályázati anyagot. ? Ettől függetlenül az érdem természetesen nem csak az enyém, hiszen hihetetlen csapatmunka zajlott. Az előkészületek során és itt Marokkóban is rengeteget segített Schmidt Gábor főtitkár, aki a 2006-os és a 2011-es világbajnokság szervezőbizottságát vezette, valamint Vékássy Bálint, aki az említett két vb versenyizgatója volt. A háttérben élveztük Vaskuti Istvánnak, az ICF első alelnöke a támogatását is, aki nagyon sokan lobbizott az igazgatótanácson belül azért, hogy révbe érjen a magyar kandidálás. A legfontosabb, hogy ezzel a döntéssel az ICF újra elismerte, hogy Magyarország vezető nagyhatalom a gyorsasági szakágban, ez pedig a kiváló versenyzőinknek a sok-sok ezer magyar szurkolónak, valamint a kormányzatnak köszönhető. Hálásak vagyunk, mert a kormány még februárban mögénk állt és garanciát vállalt arra, hogy támogatni fogja anyagilag az esemény megszervezését.

A Magyar Közlöny február végén megírta, hogy a rendezési jog elnyerése esetén a kormány a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek a vb megvalósítására már 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is biztosítja a szükséges forrást, konkrétan a rendezési költségekre pedig 2018-ban 160 millió forint, 2019-ben 633 millió forint állami támogatást nyújt majd.

A felnőtt válogatott szövetségi vezetőedzője, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond szerint rengeteg versenyzőnek ad plusz motivációt az, hogy újra Magyarország rendezhet világbajnokságot. ? Az első reakcióm a hír hallatán az volt, hogy ez mekkora elismerése a magyar kajak-kenunak. Nagyon örülök a sikernek, mert ez hatalmas lökést fog adni a versenyzőinknek. Hazai pályán, tízezrek előtt versenyezni, ez minden olyan fiatal sportoló álma, akinek ilyesmi még nem adatott meg, az idősebbeknek pedig azért fognak kitartani 2019-ig, hogy újra átéljék, amit 2006-ban, vagy 2011-ben ? tette hozzá a vezetőedző.

Szóljon hozzá!