ZETApress

hírportál

Evezős dunai évadnyitó

Evezős évadnyitó a DunánHatszáz versenyző és kísérőik érkeztek a Margitszigeten, a mai 25. Gróf Széchenyi István Emlékversenyre és 5. Nemzetközi Budapest Kupára, mely a Capital Cup első állomásaként nyolc ország (Ausztria, Horvátország, Olaszország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szerbia, Szlovákia) 70 evezős nyolcasának és négypárevezősének részvételével zajlik.

A rendező Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) gondosan ügyelt arra, hogy a hagyományok és az újítások harmonikusan megférjenek egymás mellett. Az esemény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Társrendezők a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) és a Budapesti Evezős Szövetség (BESZ). A tradíciók ápolásának jegyében a program elején került sor az I. világháborúban elesett evezősök emlékére, az egykori Neptun és Nemzeti Hajós Egylet által állított emlékkövek megkoszorúzására.

Ezt követte a 2015-ös evezős évad hivatalos megnyitása a DNHE margitszigeti klubházában, mely március 31-e után a 2017-es vizes vb-re készülő Magyar Úszó Szövetségé lesz. Denk András, a DNHE és a BESZ elnöke házigazdaként mondott köszöntőt, majd Dr. Gyalog Cecília, a MESZ főtitkára nyitotta meg a szezont. 10:30 órakor vette kezdetét a Budapest Kupa hosszútávú üldözéses verseny, ami önmagában is újdonságnak számít, legalábbis ekkora méretben a hazai vizeken.

A világban nagy tradíciója van az úgynevezett head, azaz üldözéses evezős versenyeknek, elég csak a londoni Temzén 420 nyolcas részvételével zajló Head of the River vagy a bostoni Head of the Charles, illetve a közelmúltban alapított Basel Head versenyekre gondolni. Magyarországon is régóta létezik ez a versenyzési forma az evezésben, de leginkább kis hajóegységekben, egypárevezősökben és kormányos nélküli kettesekben, a MESZ, hagyományos tavaszi és őszi hosszútávú versenyein. A Budapest Kupán induló hajók félpercenként egyenkénti indítással követik egymást.

Két divízióban történik a csapatok indítása, az első rajt 10:30-kor volt, a második divízió délben indult az Óbudai-sziget északi csúcsától. A 4500 méteres pálya vonala az Óbudai kis-ágban, majd a Margitsziget budai oldalán lévő nagy Duna-ágban vezet a DNHE úszó csónakházai között található célvonalig. A rendezők szándéka, hogy Gróf Széchenyi István örökségének ápolásával, a Budapest Kupa további fejlesztésével, népszerűsítésével és növekvő vonzerejével Magyarország felnőtt és fiatal lakosságának egyaránt megmutassák az evezés sportág szépségét, különlegességét, a külföldieknek pedig a fővárosunkat kettészelő Dunán zajló versenyen keresztül Budapest szépségét. A hagyományos tízevezős egyetemi és amatőr verseny 2. Hív a Duna néven viszont nem a mai idénynyitón, hanem csak öt hét múlva: április 26-án vasárnap önálló versenyként kerül megrendezésre.

Szóljon hozzá!