ZETApress

hírportál

Párbajtőr a MOM-ban

Szász Emese párbajtőrözőA szezon kimagaslóan legrangosabb magyarországi vívóversenyét, a férfi és női párbajtőr Westend Grand Prix-t rendezi meg március 20-22-én péntektől vasárnapig a Magyar Vívó Szövetség ? tudtuk meg délelőtt a WestEnd Bevásárlóközpont TGI Fridays Éttermében.

A viadalt túlzás nélkül elnevezhetjük a legek versenyének, mivel több sportági Guinness-rekordot döntünk ? már a rajt előtt. Az ebben a szezonban debütáló, kiemelt Grand Prix-versenyek ? fegyvernemenként és kontinensenként (Európa, Amerikai, Ázsia) három-három ilyet rendeznek ? közül messze Budapest vonzza a legtöbb indulót! Csak példaként: férfi párbajtőrben egyedül több párbajtőröző lép pástra idehaza, mint az elmúlt hét végén, Havannában, női és férfi tőrben összesen!

A másik rekord is az indulólétszámmal kapcsolatos. Férfi párbajtőrben 296-an neveztek a versenyre, ami az országonkénti indulólimit bevezetése óta abszolút sportági rekordnak számít! A statisztikákat átböngészve az eddigi aranyérmesnek szintén egy férfi párbajtőr vk-állomás, a 2012-es párizsi Monal Kupa számított, melyen 280-an vettek részt. Nem panaszkodhatunk a mezőny nagyságára női párbajtőrben sem: a Grand Prix-n 219-en indulnak, csak összehasonlításképpen, az egy évvel ezelőtti hasonló viadalunkon 149-en álltak rajthoz. Ez mindösszesen 5 kontinens, 60 ország, 515 párbajtőrvívóját jelenti, azaz elmondhatjuk, hogy sosem látott vívófiesztát rendezünk péntektől vasárnapig.

Természetesen ez nagy felelősséggel is jár, hiszen nem lesz egyszerű feladat ennyi versenyzővel az esemény lebonyolítása ? gyakorlatilag három napon keresztül reggeltől estig zajlanak majd az események. A WestEnd GP-t a Csörsz utcai MOM Sportban rendezzük, a nagyterem mellett, a nagy-sátor, illetve több kiegészítő helyiség is a rendelkezésünkre áll. A létesítmény vezetői és munkatársai mindenben segítőkészek, a szervezőkkel együtt mindent megtesznek az esemény sikeréért.

Harmadik rekordunk: a Sportklub televízió jóvoltából monstre, sohasem látott hosszúságú, élő vívóközvetítés lesz. Vasárnap délután öttől hétig a nap összefoglalóját, magyar vonatkozású történéseit, riportokat, bejátszásokat láthatunk, majd utána élőben figyelhetjük a verseny két négyes döntőjét, melyet felvételről az Eurosport is sugároz. A közvetítés szak-kommentátora Mincza Ildikó világbajnokunk, pekingi olimpiai bronzérmesünk lesz, a helyszínen pedig Horváth Mariann hatszoros világbajnokunk fogadja majd az est háziasszonyaként a vendégeket.

És végül még egy fontos rekord: a férfi mezőnyben a világranglista első 25 helyezettje kivétel nélkül pástra lép, míg a női versenyben az első 25 közül egyedül az ötödikként rangsorolt ukrán Semjakina nem lesz itt! A kiemelkedő egyéniségek sorából természetesen nem hiányoznak a magyarok sem, mindkét fegyvernemben 20-20 párbajtőrözőnk lesz ott a rajtnál. A hölgyek között könyökműtétje után először indul versenyen Szász Emese, aki továbbra is vezeti a világranglistát. A férfi mezőnyben pedig ott lesz két évvel ezelőtti világbajnok csapatunk valamennyi tagja, élén Boczkó Gáborral, Imre Gézával és Rédli Andrással.

A WestEnd Grand Prix két névadója a magyar vívás két ikonikus egyénisége. A női versenyt immár hagyományosan Sákovics József emlékének szenteljük. Sákovics József vívóként világbajnok volt, majd szövetségi kapitányként az ő nevéhez fűződik sportágunk legjobb olimpiai szereplése. Az 1964-es tokiói olimpián az irányításával négy aranyérmet nyertek a magyar vívók! Az egy évtizedes szünet után hazánkba visszatérő férfiversenyt pedig a legendás mester, Vass Imre emlékének szenteljük. Az Atya legnevesebb tanítványa a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, Vass Imre neveltje volt többek között Nemere Zoltán és Osztrics István is. Emellett Vass Imre volt az első Mester, aki a Testnevelési Főiskolán párbajtőrvívást oktatott. Rendkívüli érdekessége a vívástörténetnek, hogy Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és világbajnok ? aki természetesen ott lesz a vasárnapi versenyen ? férje a női, és korábbi mestere a férfi verseny névadója!

A versenyen pénteken a férfi, szombaton a női verseny selejtezőjét rendezzük. Vasárnap kerül sor a két 64-es táblára, a négyes döntők pedig este 7-kor kezdődnek a budai MOM Sportban, a belépés mindhárom napra és a döntőkre is ingyenes! A férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix Vass Imre emlékverseny, illetve a női párbajtőr WestEnd Grand Prix Sákovics József emlékverseny programja: március 20-a péntek 9 óra: férfi selejtezők (a versenynap vége kb. 20 óra), március 21-e szombat 9 óra: női selejtezők (a versenynap vége kb. 18 óra), március 22-e vasárnap fél 9 óra: férfi és női 64-es tábla, 19 óra: négyes döntők.

1 hozzászólás

  1. Nyolcaddöntőig jutottak a legjobb magyarok a hétvégi WestEnd Párbajtőr Grand Prix-viadalon: A Csörsz utcai MOM Sportban a női mezőny három magyar főtáblása közül Szász Emese a 9., Révész Julianna a 13., Budai Dorina pedig a 14. helyen végzett. A férfiak versenyében Imre Géza szerepelt a legjobban, ő 28. lett, Rédli András a 34., Berta Dániel pedig a 64. helyen végzett. Női érmesek: 1. Sin A Lam, 2. Ana Maria Branza, 3. Tatyjana Andrjusina és Tatyjana Logunova. Férfi érmesek: 1. Nikolai Novosjolov, 2. Ivan Trevejo, 3. Pavel Pitra és Benjamin Steffen.