ZETApress

hírportál

Vizes vb az olimpiánkért

Cornel MarculescúBudapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot ? jelentette be délelőtt a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, miután aláírta Cornel Marculescúval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést. Addigra a Dagály utcai úszókomplexum is elkészül.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a FINA alelnöke elmondta: eredetileg egy ötezer fős uszodát építettek volna 2017-re, amit négy évvel később kibővítettek volna 18 ezresre. Most megfordul a trend, s a nagyobb kapacitású létesítményt bontják majd vissza. Budapest és Magyarország számos nagy sporteseményt rendezett már az elmúlt években, és valamennyivel kapcsolatban pozitívak voltak a nemzetközi visszajelzések, így ezúttal is kifogástalan lesz a rendezés.

Gyárfás az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként szívén viseli a budapesti játékok ügyét, amelynek komoly lökést adhat a vizes vb sikeres lebonyolítása. A budapesti vb-re 2017 júliusában, nem sokkal a 2024-es olimpia helyszínéről döntő limai szavazás előtt kerül sor. ? Szinte közvetlenül a szavazás előtt Budapestre figyel majd a sportvilág, és megannyi potentát érkezik a magyar fővárosba. Lobbizás szempontjából tehát jobbkor nem is rendezhetnénk egy ekkora eseményt, melyen ráadásul a várhatóan szép számú magyar érem révén sportszakmailag is bizonyíthatunk ? tette hozzá a MÚSZ elnöke és rámutatott: a vizes vb ügyében kiválóan együttműködött a kormány, a főváros és a szervezőbizottság, ami ugyancsak biztató a lehetséges olimpiai pályázattal kapcsolatos egyeztetések előtt. (2017 nyarán kerülne sor a budapesti judo vb-re is, melynek sikeres megrendezése szintén jó ajánlólevél lenne a 2024-es olimpia helyszínének ideítéléséhez!)

Az eseménynek ? amelyen az úszás mellett műugrás, műúszás, nyílt vízi úszás és vízilabda szerepel a programban ? eredetileg Guadalajara adott volna otthont, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett. ? A mai kormányülésen, melyen Marculescu is részt vett, úgy döntöttünk, aláírjuk a megállapodást, ami pár perce meg is történt ? mondta a kormányfő. ? Ekkora nemzetközi eseményt Magyarország még nem rendezett, ezért összefogásra lesz szükség, mert ez egy hatalmas vállalás. A siker nincs megírva a csillagokban. Kockázatot vállaltunk, de a feladat teljesíthető. Büszkék vagyunk rá, hogy minket választott a FINA ? tette hozzá Orbán Viktor. Úgy vélte, ha mindenki elvégzi a munkáját, ha mindenki betartja a határidőket, akkor sikeres lesz a rendezés, és nagy hasznot hoz majd az országnak, gazdaságilag is. Magyarország tavaly 3,5 százalékos gazdasági növekedést ért el, így van alapja a rendezésnek.

? Most világbajnok rendezőkre lesz szükség. Ha nem növünk fel világbajnok úszóink szintjére, nem tudjuk megcsinálni ? folytatta a miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy egyeztetett az ellenzékkel is, amely nagy örömére nem zárkózott el az együttműködéstől. A kormányfő szerint erre már csak azért is szükség van, mert a jelenleg érvényben lévő törvények alapján a rövid határidő miatt Magyarország nem tudná megrendezni a 2017-es eseményt, így törvényt kell alkotni az esemény lebonyolításával összefüggésben. Arról is beszélt, hogy az egész magyar úszósport fejlesztés alatt áll, a világbajnokságon kívül is sok milliárd forintot költ a kormány uszodák építésére. A fejlesztések között példaként említette a Margitsziget teljes rehabilitációját, melynek keretében az ottani uszodakomplexumot is rendbe hozzák, míg a vb egyik helyszínéül szolgáló Dagálynál kiépítik az árvízvédelmi rendszert.

Marculescu elmondta, hogy a 2017-ben Budapestre tervezett junior úszó-vb csak 2019-ben lesz a magyar fővárosban. A FINA ügyvezető igazgatója szólt arról is, hogy az előző felnőtt világbajnokságokat két-háromszoros megtérüléssel rendezték meg, s a számok, a részletes kimutatások a 2005-ös vb-től kezdődően rendelkezésre állnak. Az idei vizes-világbajnokságnak az oroszországi Kazany, a 2019-esnek a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. A 2021-es vb-re ? melynek rendezési jogát két éve nyertük el ? Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára szerint új pályázatot kell kiírni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Evezős dunai évadnyitó | ZETApress

Szóljon hozzá!