ZETApress

hírportál

Pincefutás Kőbányán

BBU földalatti futás KőbányánJózsa Gábor és Bakonyi Fruzsina győzött félmaratonon Kőbányán a BBU Földalatti Futáson. Az alagútrendszerben a csúszós pálya, az éles fordulók és speciális fényhatások nehezítették a futók dolgát. A 3,5 km-es alagút kört Kövér Márton és Ignéczi Hajnalka nyerte a X. kerületi Halom utca 42-ben.

Ma került megrendezésre az első BBU föld alatti futás a kőbányai pincerendszerben, ahol a versenyzők több számban, akár félmaratoni távot is futhattak a 2,6 km-es alagút hálózatban. A verseny célja volt megmutatni a futóknak egy különleges, egyedi földalatti labirintust, a kőbányai pincerendszert, mely egy egykori kőbányából kialakított földalatti tároló és járatrendszer. A ma nagyrészt kihasználatlan pince valamikor a Dreher Sörgyár raktárhelyisége volt. Az itt kitermelt kövekből épült fel többek között a Lánchíd két pilonja, a Margit híd kő elemei, a budai Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya és a pesti Egyetemi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia Székháza és a Magyar Állami Operaház épülete.

Az első versenyszám fél 10-kor a 350 méteres, 1 körös ovis futam volt. Ők nem mentek le a pincébe, a felszínen futottak. Őket követte 09:40-kor és 10:15-kor a 3,5 km-es alagút kör, melyből 2,6 km-t kellett az alagútban futniuk. A nevezők nagy száma miatt kellett két futamot rendezni, s a rajtuk lévő chip alapján számították ki a végeredményt. A férfiaknál Kövér Márton 11:15 perces, a nőknél Ignéczi Hajnalka 12:49 perces idővel győzött.

A két futam indítása között a sajtót is beengedték a labirintusba. Igaz, nem bóklászhattunk egyedül, Szilágyi László és Horgas Csaba szervezők vezettek és kísértek mindannyiunkat. Velünk jött kisfiával Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere is. Már nem először jártak lent, a tavalyi kerékpárversenyen is lent voltak a föld alá. Nagyon jó a tömegsport és a diáksport Kőbányán, évek óta sok-sok versenyt rendeznek.

A föld alatti pincerendszer a versenyen kívül is ?munkát végez?, mert az elöntött részben búvárok gyakorolnak. Gyakran adják bérbe filmforgatásokra. Most is szépen berendezték a futók útvonalán. Volt benne zongorázó csontváz, koponyaterem, fáklyásmenet, szellemvasút, lézerfények és lépcsőjárás. Engem az augusztus 30-i népstadionbeli Brutálfutásra emlékeztetett, bár ez kevésbé volt megerőltető. A félmaratont is két futamban, 11 órakor és 13:30-kor indították. Itt 3 kört kellett megtenniük a versenyzőknek, 1-1 kör háromszor 2,6 km volt az alagútban. Férfiaknál Józsa Gábor 1:10:03 órás, nőknél Bakonyi Fruzsina 1:21:25 órás idővel győzött. A rendezvény idején a sajtómunkások a Dreher-villa VIP részlegében pihenhették ki fáradalmaikat.

Szóljon hozzá!