ZETApress

hírportál

Nyár végi győri maraton

Kajak-kenu vb GyőröttHazatér a maratoni kajak-kenu Győrbe. Győr lesz az első triplázó, még egyetlen helyszínen sem rendezett meg három maraton világbajnokságot a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) ? derült ki a délelőtti sajtótájékoztatón a győri Belga Étteremben.

A rutinos magyar szervezők és a nyugat-magyarországi sportváros már készül az év egyik legnagyobb szabású világversenyére, amire több mint 40 ország sportolóit várják. ? Bízom abban, hogy Győr méltó házigazdája lesz a világbajnokságnak, és biztos vagyok benne, hogy a rendezvény sikere kiegészül majd a magyar sportolók, sőt akár győri versenyzők eredményességével is! ? mondta el nyitóbeszédében Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. A megyeszékhely első embere arról is beszélt, hogy a szeptember 11-e és 13-a között megrendezésre kerülő világbajnokság többek közt kiváló főpróbája lesz a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpia Fesztiválnak.

Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke kiemelte, mekkora elismerés az ICF részéről, hogy ismét megbízott a magyar szervezőkben. ? Szerencsére azt az ICF is tudja, hogy a legjobb hangulatú világversenyeket Magyarország tudja szervezni a legtöbb sportágban, így a kajak-kenuban is. Az elmúlt 20 évben rendeztük több fantasztikus hangulatú felnőtt és korosztályos világbajnokságot és Európa-bajnokságot, valamint számtalan sikeres világkupát is, így magabiztosan várom azt, hogy idén is vendégül lássuk a világot! ? tette hozzá a sportág első embere, aki arról is beszélt, hogy az őszi maratoni világbajnokságot a televíziónézők számára is izgalmassá kívánják tenni, ezért a világon elsőként drónokra szerelt kamerák fogják a futamokat végigkövetni.

A rendezők részéről Kadler Gusztáv, a vb Szervezőbizottságának vezetője arról beszélt, hogy a helyszínen szurkolók számára is izgalmasabbá és követhetőbbé kívánják tenni a versenyt, így a nézők közelebbről láthatják majd a futamok legizgalmasabb pillanatait, a rajtot, a kiszállásokat, a futószakaszt és a vízre szállásokat is. ? Cél, hogy a csapat a győri világbajnokságon az előző szezonban elért eredményekhez mérhető sikereket produkáljon, biztos vagyok benne, hogy versenyzőinknek szárnyakat ad majd a hazai pálya! ? mondta Weisz Róbert maraton vezetőedző.

A magyar válogatott tavaly 10 aranyérmet, összesen 20 dobogós helyezést szerzett az oklahomai világbajnokságon. A csapat legjobbja 2014-ben is Csay Renáta volt, a győri kajakos győzni tudott egyéniben is párosban is. ? Ennek a világbajnokságnak számomra hatalmas a jelentősége, mert született győriként hazai közegben versenyezhetek, ráadásul 16 évvel ezelőtt éppen itthon nyertem az első vb-címemet is. Remélem, hogy örömet tudok majd szerezni családtagjaimnak, a barátaimnak, az egyesületemnek, a támogatóimnak és az egész városnak! ? mondta a tizenöt világbajnoki címnél járó bajnoknő. Ha Renátának idén Győrött is összejön a duplázás, akkor beéri az örök-ranglistán Csabai Edvin tizenhétszeres világbajnokot, a sportág legsikeresebb maratoni kajakosát.

Szóljon hozzá!