ZETApress

hírportál

Korosztályos és felnőtt Eb-ek között

A hétvégén rendezték a zürichi korosztályos Európa-bajnokságot, amelyről a magyar csapat három éremmel tért haza. Hárspataki Gábor az U21-es korosztályban a 75 kg-osok küzdelmeiben Európa-bajnoki címet nyert, Szegedi Döme (U21 67 kg) és Czagány Dóra (kadet +54 kg) bronzérmes lett.

Erről a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) ma déli zártkörű (?) újbudai sajtótájékoztatóján hallottunk a Hauszmann Alajos utcai Trófea Grill Étteremben. (Fotóink Lantai József felvételei.) Ismertették a sportág helyzetét a korosztályos Eb után, a felnőtt Eb előtt és a sportág olimpiai esélyeit. Meghirdették, hogy 2015 a Karate Éve.

A szokásosnál két hónappal korábban, márciusban kerül sor a felnőtt Európa-bajnokságra. A változtatást az indokolta, hogy a karate ? nem olimpiai sportágként ? meghívást kapott az 1. Európai Játékokra. Az Eb-n a magyar szakvezetés célja egy érem és még egy kvóta megszerzése. Az újdonsült Európa-bajnok Hárspataki mellett Tadissi Martial pályázhat erre a legnagyobb eséllyel, aki januárban bronzérmet nyert a ? rangjában világversenyekkel vetekedő ? Párizs Openen, a nőknél pedig az őszi vb-n ötödik Bartha Nikola.

Karate a 2020-as Tokiói Olimpián?

Az évtizedek óta az ötkarikás programba kerülésért küzdő karate hívei jó hírről értesültek decemberben, amikor a NOB elfogadta reformcsomagját. Az újítások lehetővé teszik, hogy az olimpiák házigazdái maguk döntsenek egy vagy több sportág programba vételéről, márpedig a 2020-as nyári játékokat az őshazában, Japánban rendezik… Antonio Espinós, a Karate Világszövetség (WKF) elnöke januárban már tárgyalt is a japán állami és sportvezetés több vezetőjével. A megbeszélések után Espinós azt mondta: közös érdek, hogy a karate ott legyen a 2020-as játékokon. Magyarországnak is érdeke ez, hiszen korábban nem látott fellendülés tapasztalható itthon.

Az elmúlt öt évben megsokszorozódtak a világversenyeken szerzett érmeink: 2013-ban a budapesti felnőtt Eb-t a hazai versenyzők öt dobogós hellyel háláltak meg, fiataljaink pedig sorra múlták felül korábbi legjobb eredményüket. Az MKSZ joggal derűlátó: ha a karate olimpiai sportág lesz, a magyarok akár már Tokióban érmet szerezhetnek. Addigra már eldől, hogy mi rendezhetjük-e a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékokat, ahol versenyzőink újra dobogós esélyekkel indulhatnának.

2015. a Karate Éve

A biztató folyamatokat érzékelve a Dr. Mészáros János elnök vezette MKSZ 2015-re meghirdette a Karate Évét, amelyet a remélt jó versenyeredmények mellett különböző programokkal töltenek meg. Szinte minden hónapra jut esemény. Tavasszal Karate Maratonra kerül sor, amelyen több százan edzenek együtt egy egész napon át. A nyáron a karatésok a Balaton átúszására vállalkoznak, a Múzeumok Éjszakája alkalmából pedig karatés múzeum nyílik. Ezeken kívül a különböző Magyar Bajnokságok és karate gálák tartoznak még a programsorozatba.

A 2015-ös programok:

Február 28-a szombat: Full-contact Magyar Bajnokság,
Március 28-a szombat: Karate Maraton,
Április 18-19-e szombat-vasárnap: WKF Magyar Bajnokság,
Június 13-14-e szombat-vasárnap: 1. Európai Játékok,
Június 20-a szombat: Múzeumok Éjszakája,
Július 4-e szombat: Balaton-átúszás,
Szeptemberben: TEK gála,
November 7-e szombat: Ippon Shobu Magyar Bajnokság,
Decemberben: MKSZ évadzáró gála.

Szóljon hozzá!