ZETApress

hírportál

Litkey Farkas 2. Itáliában

Litkey Farkas a téli olasz bajnokság második helyén. A világbajnok már a májusi megmérettetésre edz. Litkey Farkas, a tizenegyszeres Kékszalag-győztes és Soling világbajnok idén is részt vesz az olasz téli J24 bajnokságban. A 10 fordulós verseny több mint felén túl, olasz csapatával a második helyre tört elő.

A J24 kategóriájában, a kis-tőkesúlyos hajók között a világon a legnépszerűbb. 24 láb, azaz 7,6 méter hosszú, és a világon nagyjából 5600 épült belőle. A mostani versenyen 20 olasz hajó indult, a mezőny rendkívül erős, s a versenyzők között Litkey Farkas az egyetlen külföldi. ? Az Olasz Téli Bajnokság alapvető célja, hogy a vitorlázók edzésben maradjanak, felkészüljenek a nagy-versenyekre. Emiatt bizonyos szabályok szabadabbak is. Például ebben a vitorlásosztályban általában nem lehet vitorlákat cserélni. Itt ez nemcsak megengedett, de fontos is, hiszen az egyik cél, hogy teszteljük a vitorlákat, és megtaláljuk az ideális felszerelést a későbbi versenyzéshez ?mondta el a bajnokság kapcsán Litkey Farkas, aki a 2009-2010-es versenyen még saját hajójával és magyar csapatával lett második helyezett.

Két éve a hajós úgy döntött, olasz csapattársakkal folytatja a versenyzést. ? Jóval előbb, augusztus táján kell megvenni a repülőjegyeket az egész téli szezonra, ennyire előre azonban a csapattársaim nem tudták, velem tudnak-e tartani. Ekkor vettem fel a kapcsolatot egy olasz flottával, jeleztem, hogy szívesen lennék a kormányosuk. A flottavezető, Marco d?Aloisio átadta nekem a helyét, és ő átült egy másik pozícióba. Mindenki megdöbbent, hogy beültem egy olyan csapatba, mely az előző évben 15. lett és nagy magabiztossággal lettünk másodikok ? fűzte hozzá a világbajnok.

Az idei évben Litkey Farkas egy másik olasz hajót választott, mely tavaly még azért küzdött, hogy ne legyenek az utolsók, jelenleg azonban a 6. forduló után a 2. helyen állnak Litkey Farkas kormányzása alatt. ? A csapattársaim rendkívül nyitottak, és mint a szivacs, szívják magukba a tudást. A téli verseny jelentősége, hogy a Soling világbajnokságra közvetlen felkészülést jelent. Habár másik hajóosztályról van szó, de méretében nagyon hasonló. Az itt megszerzett rutin és edzettség a Soling hajóosztályban hatványozottan felértékelődik ? fűzi hozzá Litkey Farkas, az Evopro Generali Katamarán kormányosa.

A téli J24 bajnokság helyszíne a Földközi-tenger nagyobb medencéje. A 8-10 fokos hőmérséklet és a szél sokszor állítja kihívások elé a versenyzőket. ? A nyílt vízen néha hatalmas hullámok érkeznek. Ez egyrészt nagyon élvezetessé teszi a vitorlázást, másrészt sokkal gyorsabban mennek a hajók. Normális sebessége másfél-kétszeresét is el tudja érni egy ilyen hajó, ha szörfözni kezd a hullámokon ? avat be a szakmai titkokba Litkey Farkas. Az olasz téli J24 bajnokság március 15-én vasárnapig zajlik Anzióban. Litkey Farkas csapattársai: Federico Miccio, Alessio Cervellin, Giorgio Caprini és Erica Manauzzi. A Soling világbajnokságot május 22-28-a között rendezik meg Castiglione della Pescaia-ban ? tudatta a PResston PR, Litkey Farkas kommunikációs és stratégiai partnere. Fotóink Alessio Cervellin felvételei.

Szóljon hozzá!