ZETApress

hírportál

Judo vb Budapesten?

Budapest adhat otthont a 2017-es cselgáncs-világbajnokságnak, amelynek megrendezésére és a hozzá kapcsolódó kongresszus lebonyolítására a kormány kétmilliárd forintos garanciát vállalt ? jelentette be ma délben Dr. Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára a Sofitel Chain Bridge Hotel Bellevue-termében.

Az államtitkár a rendkívüli sajtótájékoztatón hozzátette, hogy az egyéni és csapat-világbajnokság megrendezésének jogdíja 1,3 milliárd forint, az esemény teljes költségvetése pedig csaknem kétmilliárd forint, amelyet a kormány 2015 és 2017 között a költségvetésből biztosít a Magyar Judo Szövetségnek (MJSZ). Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke hozzátette, hogy a világbajnokság lebonyolítására még Mongólia, valamint Katar és Kína pályázott, de a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) igazgató tanácsa felállított egy rangsort, amelyen Magyarország áll az élen. A rendezés akkor válik biztossá, ha Orbán Viktor miniszterelnök és Marius L. Vizer, az IJF elnöke aláírja az együttműködési és szervezési szerződést.

A sajtótájékoztatót bensőséges megemlékezés előzte meg, a jelenlévők néma főhajtással adóztak a napokban elhunyt sikerkapitány, Moravetz Ferenc emlékének. A mesterről Dr. Tóth László és a barcelonai olimpia aranyérmese, Dr. Kovács Antal is szívhez szólóan beszélt, míg Simicskó István kiemelte, az ilyen emberséges gesztusokért is különösen tiszteli a judósokat. Kovács Antal, az 1992-es barcelonai nyári olimpia aranyérmese a világbajnokság kapcsán elmondta: irigyli a mai fiatalokat, akiknek megadatik ez a lehetőség, hogy hazai közönség előtt szerepelhetnek egy ilyen világversenyen. A közelmúlt klasszisai közül többek számára emlékezetes búcsú lehet a 2017-es budapesti vb.

Braun Ákos világ- és Európa-bajnok kiemelte, milyen komoly hatással lehet egy ilyen hazai rendezésű esemény: felelevenítette a 2004-es budapesti junior-világbajnokságot, az akkor már visszavonult sportoló Mészáros Anették sikereit látva kapott kedvet a folytatáshoz. A többit már tudjuk: 2005-ben megnyerte a rotterdami Eb-t és a kairói vb-t is, és abban az évben ő lett az Év sportolója Magyarországon. Tóth Krisztián, a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese elmondta, hihetetlenül szerencsésnek érzi magát, hogy két világbajnokságon is szerepelhet Budapesten (2009-ben itt indult fényes karrierje az ifjúsági vb-n megszerzett ezüsttel), de ígérni semmit sem kívánt, hiszen addig is lesz néhány igen fontos verseny az életében ? többek között a riói olimpia 2016-ban.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=j1QWIP36l50[/youtube]

Dr. Tóth László a pályázás körülményeiről elárulta: tulajdonképpen már csak a szerződés aláírása van hátra, a kormány garanciájával az utolsó akadály is elhárult a nagy álom megvalósulása elől, amiért külön köszönetet mondott. Az elnök hozzátette: a következő évek világbajnokságai közül egyedül a 2017-es elnyerésére volt reális esély, mert egyrészt a következő években ez volt az egyetlen szabad esemény ? az már korábban eldőlt, hogy a 2018-as vb-nek Párizs, a 2019-esnek pedig Tokió ad otthont ?, másrészt akkor kitűnő alkalom nyílik arra, hogy a magyar dzsúdó londoni hősei: Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva, valamint a közelmúltban visszatért Mészáros Anett még egy utolsó alkalommal rangos nemzetközi versenyen mutathassák meg magukat a hazai közönségnek. Az elnök beszélt arról is, hogy bár a magyarok a csapat-világbajnoki küzdelmekben eddig nem vettek részt, ez a jövőben megváltozik, már csak azért is, mert a budapesti vb-n ebben a formában is osztanak majd érmeket.

? Elkezdetünk csapatot építeni, így még több versenyzőnk mutathatja majd meg magát a nemzetközi mezőnyben ? emelte ki Tóth László, aki szerint a 2017 augusztusában sorra kerülő cselgáncs-vb lehet az utolsó lobbilehetőség a 2024-es budapesti olimpiarendezésre, mivel annak helyszínéről egy hónappal később döntenek majd. Az MJSZ elnöke beszámolt még arról is, hogy idén június 20-21-én a Papp László Budapest Sportarénában bonyolítják le a budapesti Grand Prix-t, amely szerinte az olimpiai kvalifikációs sorozatnak a legértékesebb és legtöbb pontot adó eseménye. Azon a versenyen súlycsoportonként négy magyar cselgáncsozó indulhat, és mivel az előtte lévő GP-t törölték, a budapesti viadalra a tavalyi ötszázzal szemben idén már hétszáz versenyzőt várnak.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kéne már egy olimpia! | ZETApress
  2. Vizes vb az olimpiánkért | ZETApress

Szóljon hozzá!