ZETApress

hírportál

Eltemették Buzánszky Jenőt

Buzánszky Jenő ravatalaVégső búcsút vettek délután 13 órától Buzánszky Jenőtől, az Aranycsapat utolsóként elhunyt játékosától, aki január 11-én vasárnap 89 évesen távozott az élők sorából. A belvárosi Szent István-bazilikában megtartott búcsúztatáson több százan rótták le egy szál virággal kegyeletüket.

Már délelőtt 11-től várták a budapesti Szent István-bazilikába a Buzánszky Jenő előtt tisztelgőket. A barátok, tisztelők a 13 órai gyászszertartás előtt, 11 óra és 12:30 között róhatták le kegyeletüket az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes hátvéd előtt. Az MLSZ azt kérte, hogy az érkezők koszorúk helyett egy-egy szál virágot hozzanak, helyfoglalásuk érkezési sorrendben történt. A 49-szeres válogatott labdarúgót, a Nemzet sportolóját és a Halhatatlanok klubjának tagját a MOB, az MLSZ, az EMMI és szülővárosa: Dombóvár is saját halottjának tekinti. A koporsó mellett volt válogatott játékosok ? köztük Mészöly Kálmán, Göröcs János, Várhidi Pál, Kovács Ferenc és Fenyvesi Máté ?, valamint ifjúsági korú futballisták álltak díszsorfalat.

A búcsúztatón Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke emlékezett. A kormányfő elmondta: Buzánszky Jenő azon ritka magyarok egyike volt, akit mindenki elfogadott és tisztelt, akiben nemzeti legendáink egyikét tisztelhettük. Kiemelte, hogy az Aranycsapat hátvédjének élete a hazafiság története, majd Buzánszky Jenőtől: érdemes magyarnak lenni! Úgy vélte, az Aranycsapat két örökséget hagyott ránk: a teljesítményt, amelyet szinte lehetetlen felülmúlni, és a példát: hogyan kell megvívni a lehetetlennel. Mindent azért tett, hogy Magyarországnak örömet szerezzen. Ezt itt és most köszönjük neki! ? mondta a kormányfő.

Csányi Sándor beszédében úgy fogalmazott, hogy nemcsak Buzánszky Jenőtől, hanem múltunk egy darabjától is búcsúzunk: a magyar labdarúgás legkiemelkedőbb fejezetétől. Az MLSZ elnöke felidézte az elhunyt pályafutását, sikereit és kiemelte, hogy mindig aktív maradt, szinte haláláig járta az országot, hogy népszerűsítse, ápolja az Aranycsapat emlékét. Nemcsák Károly színművész Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd című költeményével búcsúzott, míg Jocha Károly utolsó interjúja idekattintva olvasható.

Több volt válogatott futballista, sportoló, politikus és közéleti személyiség ? többek között Kövér László házelnök, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzet sportolója, valamint Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára ? vett végső búcsút az elhunyttól. A ceremónia zárásaként Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök vezette a temetési szertartást, amely után szűk családi körben a Szent István-bazilika Altemplomában helyezték végső nyugalomra Buzánszky Jenőt. A Fájdalmas Szűzanya-teremben Grosics Gyula és Kocsis Sándor közvetlen közelében lett a végső nyughelye, míg Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya egy közeli másik teremben nyugszik.

2 hozzászólás

  1. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornászt választották több körös szavazással a Magyar Sport Házában a Nemzet Sportolói társaságuk 12. tagjának a januárban elhunyt Buzánszky Jenő helyett. A javaslatról a kormány döntött. A 61 éves sportember a Ferencváros örökös bajnoka, a MOB alelnöke, s az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként elkötelezett híve a 2024-es budapesti nyári olimpia és paralimpia ügyének.