ZETApress

hírportál

Tamara elment, hogy felnőjön

Csipes TamaraCsipes Tamara neve is ünnepélyes keretek között került fel délelőtt az örökös bajnokok márványtáblájára a Magyar Kajak-kenu Szövetség Latorca utcai Székházában. Az MKKSZ 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem vagy öt világbajnoki győzelem szükséges.

Csipes a tavaly augusztusi, moszkvai világbajnokságon Szabó Gabriella párjaként K?2 500 méteren, azaz olimpiai versenyszámban szerezte meg pályafutása ötödik vb-címét. ? Ez az első alkalom, hogy egy család második tagja is helyet kap a táblán ? emelte ki az edző-édesapára, az olimpiai bajnok Csipes Ferencre utalva Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, aki hozzátette: azt kívánja a magyar kajak-kenu sportnak, hogy az év végén újabb örökös bajnokoknak gratulálhassanak!

Az ünnepeltet Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkár is köszöntötte, míg versenyzőtársa, az ötkarikás bajnok Szabó Gabriella ? akinek a neve 2012 óta ugyancsak olvasható a dicsőségfalon ? azt kívánta Csipes Tamarának, hogy két év múlva az ő neve mellé is kerüljön oda az öt karika. A Honvédban kajakozó 25 éves Csipes az idei terveiről elmondta: mint mindig, most is a lehető legjobb teljesítményt szeretné nyújtani, s a cél ezúttal is a világbajnoki aranyérem lesz.

Az eseményen a 2014-es év legsikeresebb utánpótláskorú versenyzői átvehették a Kolonics Györgynek emléket állító Kolonics-díjakat. Ezt az elismerést hagyományosan azok a fiatalok kapják, akik a 2008-ban elhunyt olimpiai bajnok kenus méltó követőivé válhatnak. Ezúttal a kajakos Nádas Bence és a kenus Hajdú Jonatán lett a díjazott, akik Angyal Zoltántól, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnökétől és Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedzőtől vehették át jutalmukat.

? Öt felnőtt vb-aranya közül ki lehet választani a legszebb győzelmet? ? kérdezték Tamarát a sajtótájékoztatón.

CST: A legemlékezetesebb természetesen az első világbajnoki címem, de ahogyan Kovács Katalin sem tud és nem is szeret különbséget tenni a harmincegy világbajnoki aranyérme között, én sem tudnék választani. Minden egyes alkalom, amikor elsőként érsz be a célba csodálatos élményt jelent. Akár egyéniben, akár csapathajóban nyer az ember ugyanolyan felemelő, utóbbi ráadásul pluszmotivációt is ad, hiszen nem csak magadért, a társaidért is hajtasz.

? Mától kezdve két Csipes is szerepel a márványtáblán. Mit jelent Önnek, hogy édesapja nyomdokaiba lépett?

CST: Nagyon örülök neki, de van még miben felzárkóznom hozzá. Tíz éves koromban természetesen miatta kezdtem el kajakozni, de nem azért, mert úgymond családi kényszer lett volna. Egyszerűen megtetszett ez a sportág, ezt választottam magamnak, de persze szeretnék apuéhoz hasonló sikeres utat bejárni. Az ausztráliai egy évemet leszámítva mindig is ő foglalkozott velem, és a mai napig őt tartom a legalkalmasabb szakembernek arra, hogy a legtöbbet kihozza belőlem. Természetesen furcsa ez a felállás, hiszen ha az edzőmmel vitatkozom, akkor apával is vitázom egyben, és nyilván nem tudom azt mondani apámnak, hogy az edzőm ma mennyire elviselhetetlen volt. De szerintem mindketten beleszoktunk ebbe a helyzetbe, és úgy érzem, nagyon jól tud működni a mi párosunk.

? Kellett az az egy év szünet Ausztráliában?

CST: Szükségszerű volt. Mert sajnos eljutottam arra a pontra, hogy nem adott örömöt a kajakozás. Sokan azt hitték sértődöttségből mentem el, ám hamar túltettem magam azon, hogy nem jutottam ki a londoni olimpiára. Nem sértődött, nem csalódott, inkább szomorú voltam azokban az időkben. Naivan azt hittem, hogy jelent valamit az, amit tizenhárom-tizennégy éves korom óta letettem az asztalra ebben a sportágban… Szóval el kellett mennem, hogy felnőjek és hogy sokkal nyitottabb, pozitívabb legyek a világ felé. Mára megerősödtem, nem zárom magamba a rossz érzéseket, nem menekülök el a konfliktusok elől, és ezt sokan észreveszik. Mondják is, hogy egészen más ember lett belőlem.

? Az új Csipes Tamara miként tekint előre? Hogyan látja mondjuk a 2016-os riói esélyeket?

CST: Ebben a sportágban nem lehet jóslásokba bocsátkozni. Nem is szeretek. A tavalyi válogatók is szorosak voltak, Vad Ninetta, Kárász Anna is rengeteget lépett előre. Idén visszatérnek az olimpiai bajnokaink is, és egy-egy idény annyi, de annyi bakit rejthet magában. Dolgozom gőzerővel, csinálom a legjobb tudásom szerint, aztán majd elérkezik a pillanat, amikor kiderül, valójában mire is elegendő mindez. Egy biztos, úgy készülök, úgy fogok küzdeni, hogy nem lehet bűntudatom semmi miatt!

Szóljon hozzá!