ZETApress

hírportál

Esküt tettek sportolóink

EskütevőkÜnnepélyes keretek között letették az esküt a 27. Téli Universiade magyar indulói. A Magyar Sport Házában tartott eskütételen Dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség főtitkára köszöntötte az egybegyűlteket és sok szerencsét kívánt az indulóknak.

A megjelenteknek Kovács György főtitkár-helyettes mutatta be azokat a fiatal sportolókat, akik Magyarországot a Téli Universiaden képviselik. Az ünnepi eskütételen a Semmelweis Egyetemre járó Forgó Kristóf műkorcsolyázó mondta elő a fogadalomtétel szövegét. Január 24-e és február elseje között Szlovákiában, majd február 3-a és 14-e között Granadában több mint ötven ország közel háromezer felsőoktatásban tanuló élsportolójának részvételével, 11 sportágban rendezik meg a 27. Téli Universiadét. A tervek szerint összességében tíz fős magyar csapat utazik az eseményre, ahol Magyarországot négy sportágban hat sportoló képviseli majd, közülük hárman-hárman utaznak Szlovákiába, illetve Spanyolországba. A 2015-ös Téli Universiade sajátossága, hogy az északi versenyszámokat (sífutás, biatlon, síugrás) másik országban, jelen esetben Szlovákiában, a Csorba-tó környékén rendezik.

A versenyzők január 24-től a Csorba-tónál, Strbske Pleso-nál és Osrblije-ban az északi számokban mérik össze erejüket. Magyar érdekeltségként Szabó Milán szocsi olimpikon sífutó, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója sprint távon indul január 25-én. Biatlonban a Miskolci Egyetemre járó Büki Ádám és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre járó Büki Dávid indul 20 km-en és 10 km-en. Amennyiben az első 60-ban végeznek, jogot szereznek az üldözéses versenyben való részvételre is. Ha bekerülnek első 30-ba, akkor mindemellett az utolsó, tömegrajtos versenyre is kvalifikálják magukat.

Február 4-5-én Granadában lép jégre a műkorcsolyás Forgó Kristóf, aki az Universiade előtt Magyarországot az Európa-bajnokságon képviseli. A Budapesti Gazdasági Főiskolán tanuló snowboardosaink február 8-án érkeznek, versenyük 12-13-án lesz mindkettő freestyle-ban, a slopestyle versenyszámban. Tőlük pontszerző helyezést remélünk. Kis Benedek 2 éve Trentoban 2. helyen jutott a döntőbe, de végül egy hibával az 5. helyen végzett, ami kiváló eredmény volt. Szerb Mátyás akkor kevéssel maradt le a döntőről, reméljük, idén sikeresebb lesz!

Szóljon hozzá!