ZETApress

hírportál

Választási meglepetés?

Balczó András célra tartSajnos már csak néhányan, de élnek köztünk olyan sportújságírók, akik 1958-ban a legelső szavazáson is leadták a szavazataikat az év legjobb sportolóira. Vajon gondolták-e akkor, hogy milyen haladó hagyomány keletkezik a kezük munkája nyomán és hogy kései követőik idén már 57. alkalommal hasonlítják össze az összehasonlíthatatlanokat?

Mert hogy valljuk meg, hogyan is lehetne az év csúcsteljesítményeit közös nevezőre hozni? Csakis a szubjektivitás, a saját élmények és legbelsőbb érzések segíthetnek a felelősségteljes döntésben. Mert hogy arról van szó, mivel a sportolók ? bár tudják, hogy játék az egész, a legnemesebb fajtából való játék ? véresen komolyan veszik és tisztelik a végső sorrendet. Mert hogy komoly a rangja annak, kik is a legkiválóbbak legkiválóbbjai. Nos, idén épp 300 sportújságíró szavazatai alapján született meg a végeredmény, melyet a december 18-i díjátadó-show keretében ismerhetünk meg az Erzsébet téri Akváriumban.

Ha az elért helyezéseket pontokra váltjuk, akkor a Sportcsillagok gálája eddigi 56 éves története során csak megközelíteni lehetett Balczó András öttusázót, az örök-ranglista éllovasát. Évek hosszú sora óta ott liheg a nyakában Kovács Katalin és Kiss László. A két üldöző közül Kati figyelmét idén a kisbabája köti le, László úszói viszont remekeltek az év során. Amennyiben a szavazatok alapján a mester idén legalább a harmadik lesz, akkor az örök-rangsorban a kajak királynő elé kerül és már csak két pontra lesz Balczótól.

Mint a hétfői sajtótájékoztatón is elhangzott, az eddig 216-szor kihirdetett győztesek között az öttusázó Dr. Török Ferenc az egyetlen, akinek a neve egyéniben, csapatban és szövetségi kapitányként is felkerült az elsőségért járó serlegre. Arra viszont most először kerül sor, hogy a nem olimpiai sportágak kiválóságai is részesei lesznek az ünnepi programnak, miután az éves teljesítményeik értékelésére önálló szavazást írtak ki. A győztes férfi: Bánhidi Dániel táncsport, nő: Gurisatti Lilla búvárúszó, csapat: Szupergirls táncsport, edző: Debreczeni Dezső kick-box, szövetségi kapitány: Sziklenka László sárkányhajós lett. A szokásoknak megfelelően díjazzák az év legeredményesebb fogyatékos sportolóit is ? tudatta Dobor Dezső, a Sportcsillagok gálaestje sajtófőnöke.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Berki Hosszú triplája | ZETApress

Szóljon hozzá!