ZETApress

hírportál

Füstbombák a Parlamentnél

FutballszurkolókFutballszurkolók tüntettek a Parlamentnél. A tervezettnél rövidebb, szűk félórás volt a magyar szervezett futballszurkolói táborok tüntetése vasárnap délután a budapesti Kossuth téren, a demonstráción a szurkolói kártya és regisztráció bevezetése ellen tiltakoztak a drukkerek. A szurkolók szerettek volna egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót is átadni, de ez elmaradt.

Mint a demonstráció egyik felszólalója elmondta, az átadásra csak munkanapon van lehetőség. A felszólalók egyike beszédében hangoztatta: az a céljuk, hogy töröljék el a szurkolói regisztrációt, és erről az illetékesek üljenek le velük tárgyalni. ? Ez volt az utolsó ilyen békés megmozdulásunk, ha nincs más lehetőségünk, radikalizálódnunk kell ? mondta a szónok, aki nehezményezte, hogy szurkolói rigmusok miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétről hétre több százezer forintra bünteti a klubokat. Megköszönte a szurkolói csoportoknak, hogy távol maradtak a hétvégi NB I-es forduló mérkőzéseitől. ? A bojkott jól sikerült, mert a nézőszám negatív rekordot döntött ? állapította meg a nevét nem közlő felszólaló, majd a politika kivonulását követelte a magyar futballból. A demonstrálók eközben a Mi vagyunk a futball-szlogent skandáltak.

Az Orbán Viktornak át nem adott kétoldalas petícióban a szurkolói csoportok kiemelték, hogy elismerik a kormány labdarúgást érintő infrastrukturális fejlesztéseit, ugyanakkor fel akarják hívni a figyelmet az őket érintő negatív intézkedésekre. Szerintük a jelenlegi jogi szabályozások drukkerellenesek és ellehetetlenítik a leghűségesebb szurkolókat, akik közül emiatt egyre többen maradnak távol a stadionoktól. A drukkerek hangsúlyozták, hogy az őket érintő kérdésekben nincs valódi egyeztetés sem velük, sem pedig az őket képviselő érdekvédelmi csoportokkal; céljuk, hogy a döntéshozó szervek és a hatóságok, valamint a szurkolók érdek-képviseleti szervei között párbeszéd alakuljon ki. A drukkerek ez utóbbi kialakításában kérték a petícióban a miniszterelnök segítségét.

A demonstráción a szervezők becslése szerint öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub ? az élvonalból csak a Puskás Akadémia hívei nem voltak jelen ?, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói. A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: Mondj nemet a regisztrációra! Nem kell a kártya! Szurkoló, személyiségi jogok nélkül, A szurkoló nem bűnöző; zárásként az Against modern football (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki. A résztvevők ? akik a Deák térről a Nádor utcán keresztül vonultak az Országházhoz ? tüntetésükön a stadionokban tiltott füstbombákat is meggyújtottak, rigmusaikkal az MLSZ-t bírálták és távozásra szólították fel a politikus klubvezetőket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Támadás a pártház ellen | ZETApress

Szóljon hozzá!