ZETApress

hírportál

Holnap rajtol a 4. Budapest?Makó

A szépségkirálynők is a kiskunsági futamon, a Bamako Rallye előfutamán készülnek a nagy afrikaira. Szombat reggel 8 órakor Mogyoródról, a Hungaroring Adventure Parkból rajtol egy zárt pályás időmérő szakasszal az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest-Makó kaland rallye.

A futamon több mint száz jármű és kétszáz résztvevő a januári Budapest-Bamako megmérettetésre készül fel. ? Sokuknak ez lesz az első lehetőség, hogy éles bevetésen is kipróbálják a járműveiket, navigátorukat és a felszerelésüket ? mondta Polgár Tamás versenyigazgató. ? A legtöbben ilyenkor jönnek rá, hogy nem tudnak sátrat verni vagy a műholdas navigációs rendszerük alapvető funkcióival nincsenek tisztában ? tette hozzá Polgár András.

A mezőny Kiskunság homokján fogja átszelni az országot. Az útvonal a rallye napjáig hétpecsétes titok. Sőt azután sem lesz teljesen egyértelmű, hiszen a résztvevőknek maguknak kell megtervezniük az optimális útvonalat a navigációs ellenőrző pontok érintésével. Az útvonal választásból az elmúlt években többször is bonyodalmak adódtak, amikor résztvevők magánutak vagy legelők érintésével érték el az esti táborhelyet. Néhány évvel ezelőtt Páty környékén egy helyi fegyveres eltorlaszolta a saját útját és sokakat megfenyegetett.

Most szombaton debütál a Miss Hungary Touareg Rallye Team. Budai Zsuzsi és Serdült Orsi szépségkirálynők együtt próbálják legyőzni a futóhomokot. A hétvégi összecsapás szerves része a felkészülési programjuknak. ? Egész héten edzettünk, gyakoroltunk, barátkoztunk a Volkswagen Touregünkkel ? mondta Budai Zsuzsi a Miss Universe Hungary nyertese. Navigátora Serdült Orsi sem tétlenkedett. Egész héten GPS koordináták alapján navigált terepen. ? Biztos vagyok benne, hogy jól fogunk szerepelni a Budapest-Makón ? mondta Orsi. Szakértők szerint túl sok esélyük nincs a győzelemre. ? Sok nagyon tapasztalt és jól felkészült csapattal kell szembeszállniuk, de meglepetések mindig vannak ? nyilatkota Polgár András.

A futamon a Bamako Rallye hagyományai szerint bárki, bármivel, bárhogy elindulhat. Lesznek terepjárók, régi ócska vasak, motorok, quadok és teherautók is. A Budapest-Makón nem a technika a döntő, hanem a navigáció, a leleményesség és a kitartás. Közel 200 geo-caching navigációs feladatot kell megoldaniuk az versenyzőknek Budapest és Makó között.

A Hagymás Dakarnak is becézett tájékozódási rallye két napon keresztül szeli át az Alföld legfestőibb tájait. A szombat esti tábor Mártélyon, a Tisza partján lesz. A résztevők itt sátortáborban töltik az éjszakát. A 850 kilométeres táv megtétele után a mezőny vasárnap kora délután érkezik meg Makóra, a Makói Nemzetközi Hagymafesztiválra, ahol kiderül, hogy ki nyerte meg az összesített pontszámok alapján a Bamako Challenge Kupát, a Bamako Rallye előfutam sorozatát.

Szóljon hozzá!