ZETApress

hírportál

13. sportágválasztás

nagy_sportagvalaszto_logoHolnap 10 óra 30-kor nyitja kapuit a 13. Budapesti Nagy Sportágválasztó. Szeptemberben a tanévkezdés időszakában sok családban felmerül a kérdés, hogy valamit sportolni is kellene a gyereknek. De vajon milyen mozgásformát válasszanak, ami tetszik is neki, van hozzá érzéke, viszonylag közel van a lakhelyhez és a családi kassza is elbírja a finanszírozását?

A szeptember 13-14-i (péntek-szombati) Budapesti Nagy Sportágválasztó Kőbányán pont ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában igyekszik segítséget nyújtani, nem csak elméleti, hanem gyakorlati síkon is. A kétnapos eseményen ugyanis több mint 90 sportágat lehet díjmentesen kipróbálni, edzők, szakemberek instruálása mellett, információt is kapva, hogy melyiket milyen feltételekkel és hol lehet gyakorolni ? tudtuk meg délelőtt az Albertirsai úti Expo Hotel XII. emeleti körpanorámás Dísztermében.

Ilyen még nem volt! Bajnokainkat legyőzte egy 9 éves kisfiú. Számos újdonsággal nyitja meg kapuit pénteken a 13. Budapesti Nagy Sportágválasztó. A szeptember 13-14-i 13. Budapesti Nagy Sportágválasztó ? Expo Congress Hotel, SKY panoráma-termében megtartott ? sajtótájékoztatóján Cseh László, Erdei Zsolt, Pulai Imre, Kovács Antal, Kökény Roland és Kövér Marci nem hazai pályán mérte össze erejét egy kilenc és féléves kisfiúval. A küzdőtér egy sakktábla volt. A korosztályos magyar bajnoki címmel büszkélkedő Karácsonyi Gellért ? aki már öt éve sakkozik ? cseppet sem volt visszahúzódó, amikor olimpiai, világ- vagy Európa-bajnokainkkal nézett farkasszemet, és ugyan neves sportszemélyiségeink tisztességgel helyt álltak, mégis alulmaradtak ebben a küzdelemben.

A sajtótájékoztatón a bajnokok elmesélték miért tartják fontosnak, hogy a Nagy Sportágválasztón ők is megjelenjenek és személyükkel is népszerűsítsék saját sportágukat és hogy milyen pozitív élmények érték őket eddigi kilátogatásaik során. Kovács (Atom) Anti, a Paksi Atomerőmű SE elnökeként, a Paksi Nagy Sportágválasztó szervezőjeként hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet tölt be ez a rendezvény a város sportéletében, hatására legalább 30-50 (!) százalékban nőtt a sportegyesületi kereteken belül sportoló gyermekek száma. ? Lassan már nem lesz olyan gyerek a városban, aki nem sportol! ? mondta. Megemlítette, hogy a rendezvénynek hatása van a felnőtt lakosságra is. Kimutatható, hogy a gyerekeken keresztül nagyon sok szülő is elkezdett sportolni Pakson, illetve a város vonzáskörzetében.

A sajtótájékoztatón megjelent Cseh Lászlóval, Erdei Zsolttal, Pulai Imrével, Kökény Rolanddal és Kövér Mártonnal a látogatók is találkozhatnak a 13. Budapesti Nagy Sportágválasztón, de rendezvényen ott lesz még Balzsay Károly, Csabai Edvin, Hadfi Dani, Kammerer Zoltán, Kozmann György, Monspart Sarolta, Növényi Norbert, Rippel Ferenc és Rippel Viktor, Storcz Botond, Szávay Ági, Valkusz Máté és Vajda Attila is, valamint a Magyar Jégkorong Válogatott tagjai és a MKB-MVM Veszprém Kézilabda csapatának játékosai is.

Az interaktív sportági palettán az egyéni és csapatsportágak, a labdajátékok és a küzdősportok, szabadidős és versenysportágak, téli és nyári mozgásformák, teremben vagy szabadban űzhetők, nagy múltú vagy éppen újdonságnak számítók egyaránt megjelennek. A rendezvényen először képviselteti magát a sporthorgászat, a kerékpár-labda, a buborékfoci és a street workout, a technikai sportágak pedig külön szigettel jelennek meg Mini Autó-Motor Sport Expo néven.

Eddig csak tv-ben (vagy még ott sem!) látott sportágakat is testközelből lehet megismerni, s kipróbálgatva őket lehet, hogy pont az lesz a kiválasztott, amelyet eddig nem is ismert a látogató, de lehet, hogy éppen egy klasszikus sportág rabolja el egy-egy ?sportkóstoló? szívét. Az biztos, hogy a sportági tobzódásban garantáltan az is kedvet kap a mozgáshoz, akitől eddig távol állt a sport! A fogyatékkal élőket is várják a szervezők, hiszen a megjelenő mozgásformákból számosat ők is ugyanúgy kipróbálhatnak, mint ép társaik, de a magyar kerekes székes rögbi válogatottat is felvonultató Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület, a Para-fitt SE és a Pető SE megjelenésének köszönhetően a sérültségük szerint gyakorolható sportolási lehetőségekről is tájékozódhatnak.

A kétnapos eseményen számos élsportoló, olimpikon, neves sportszemélyiség is megjelenik, hogy jelenlétükkel is népszerűsítsék saját sportágukat és magát a rendszeres testmozgást. A rendezvény pénteki napja elsősorban az előre bejelentkezett oktatási intézmények számára fenntartott nap, amikor pedagógus kísérettel, csoportosan látogathatják meg a rendezvényt, szombaton pedig főleg a nagyközönséget, a családokat várják. A Budapesti Nagy Sportágválasztón két új téma is megjelenik, mely területeket szintén nagyon fontosnak tartanak a szervezők, ezen két terület a Példaképek és a Környezettudatosság.

Példaképek

Valódi példaképekre szükség van. Fontos, hogy a felnövekvő nemzedék elé olyan embereket állítsunk, akik valódi értékeket képviselnek. A Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódóan nyilván a sportélet kiválóságai kerülnek elsődlegesen fókuszba. A rendezvényen a látogatók megtekinthetnek egy kihelyezett Kolonics György Emlékkiállítást, a Magyar Sportmúzeum jóvoltából pedig Olimpiai és nevelés című tematikus kiállítást. Egy tablós összeállítás keretében abba is bepillantást nyerhetnek, hogy neves sportolóink miért választották azt a sportágat, melyben később sikeresek lettek.

Környezettudatosság

Jövőnk szempontjából meghatározó ? nyugodtan nevezhetjük létkérdésnek is ?, hogy gyermekeinket mennyire tudjuk környezettudatosságra nevelni, tudatosítani bennük, hogy mennyire fontos, hogy védjük környezetünket, környezeti értékeinket, energiatakarékosan éljük mindennapi életünket. Ezért a szeptemberi fővárosi rendezvény kiemelten foglalkozik ezzel a témakörrel is. Nem csak elméleti síkon, hanem ? a Nagy Sportágválasztó elvei szerint ? gyakorlatban, interaktív módon is.

A szervezők Jótékonysági felhívással is megszólítják a rendezvényre látogatókat, elsősorban a gyerekeket, arra kérve őket, hogy ha tehetik, hozzák el a Budapesti Nagy Sportágválasztóra megunt vagy kinőtt iskolatáskájukat, tolltartójukat, vagy bármilyen tanszert (ceruza, radír, füzet, vonalzó… stb.), hogy a szervezők az összegyűjtött adományokat, olyan nehéz sorsú gyerekekhez juttathassák el, akiknek ez valóban nagy segítséget jelent. Az adományozókat cselekedetükért Nagy Sportágválasztó Érdeméremmel jutalmazzák meg a szervezők.

Az összegyűjtött adományok jó helyre jutásában a HEGYEM Mozgalom lesz az együttműködő partner, mely szervezet apai nagykövete Erdei Zsolt, a rendezvény helyszíne a Merkapt Sportközpont ? Budapest X. Maglódi út 12/A. Nyitva tartás: 9 és 17 óra között. A belépés díjmentes! Szeptemberben nem csak a fővárosban, hanem több regionális helyszínen is lesz még Nagy Sportágválasztó! 13-14-e: Cegléd, Orosháza,és Siófok, 20-21-e: Makó, Pápa, Szeged és Szentes, 27-28-a: Hódmezővásárhely lesz a házigazdája az eseményeknek.

Szóljon hozzá!