ZETApress

hírportál

Birkózóünnep Budapesten

BirkozókÜnnepre készül a birkózótársadalom. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi döntése után a világ birkózói ünnepelni érkeznek Budapestre Hegedüs Csaba, a magyar szövetség elnöke szerint, aki a jövő hétfőn kezdődő világbajnokságon kiemelkedő szereplést vár a magyar csapattól.

A szervező bizottságot is vezető Hegedűs a Hotel Arénában elmondta, hogy a birkózás olimpián maradásért vívott több hónapos küzdelme miatt a vb-szervezés is nehézségekbe ütközött. Az elnök hozzátette, a vasárnapi NOB-döntés után, amely biztosította a sportág helyét a 2020-as és 2024-es nyári játékokon, reményei szerint a birkózás túl van a nehézségeken. A sportvezető bízik benne, hogy minden éremből szerez a csapat, méghozzá többet is a Papp László Budapest Sportarénában. Lőrincz Tamást, a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájának olimpiai ezüstérmesét, idei Európa-bajnokát egyértelmű favoritnak nevezte, de azt is hangsúlyozta, számára a csapat minden tagja potenciális pontszerző, éremvárományos.

Lőrincz elmondta: nem akar nagy kijelentéseket tenni, ezért csak annyit jegyez meg, hogy a válogatott minden munkát elvégzett, és nagyon magabiztosan várja ő maga is a versenyt. A világbajnokság pontos indulói létszámát egyelőre nem tudni, mert a végleges név szerinti nevezéseket még sokan nem adták le. Az ugyanakkor biztos, hogy a női birkózás két legnagyobb alakja, az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok japán Josida Szaori és Icso Kaori szőnyegre lép az arénában, ahol összesen hét világbajnoki címvédő szerepel majd.

A sajtóeseményen Hegedüs gratulált Thomas Bach új NOB-elnöknek, és ismét reményét fejezte ki, hogy a német sportdiplomata el tud látogatni a világbajnokságra. Szabó Bence, a MOB főtitkára a vasárnapi szavazás után így nyilatkozott. ? Jól jártunk a NOB új elnökével, Thomas Bachhal. Borkai Zsolt elnök úr nyáron, mintegy másfél hónappal ezelőtt járt nála, akkor átbeszélték a magyar ? német sportkapcsolatokat is. Schmitt Pál, valamint én magam is személyesen jól ismerem Bach urat, hiszen vívó olimpiai bajnok ő is. Hogy európai elnöke van ismét a NOB-nak, az Magyarország számára is kedvező. Örömmel vettük azt is, hogy 2020-ban Tokió rendezheti az olimpiát. Olyan város, ahol abszolút biztonságban érezhetjük magunkat, az infrastruktúra jelentős részben készen van. A birkózás sorsa is kedvezően alakult, hiszen Magyarországnak fontos a sportág, fontos, hogy jelen legyen az olimpiákon, 2020-ban, és azután is. Az pedig, hogy a sportágban változásokat fognak eszközölni, azzal mindenki nyerni fog. Összegzésként elmondhatom, Magyarország tekintetében igen kedvező döntések, választások születtek a NOB 125. ülésén, Buenos Airesben, mind a 2020-as olimpiai helyszín, a birkózás programban maradása, mind pedig a NOB új elnökének személye tekintetében!

A vb-n felveszik a sportág Hírességek Csarnokába Kocsis Ferencet, Moszkva olimpiai bajnokát és Gáspár Tamás világbajnokot, a magyar szövetség igazgatóját. A hazai csapatban a héten egy változás történt, miután Sleisz Gabriella (63 kg) kézközépcsont-törést szenvedett. Helyette Sándor Klaudia lép majd szőnyegre. A jelenlévők megemlékeztek a kedden elhunyt Gurics Görgy olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózóról, mesteredzőről, aki több mint egy évtizeden át irányította a magyar válogatottat.

Derűre ború

Gurics GyörgyElhunyt Gurics György olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző, aki több mint egy évtizeden át irányította a magyar a válogatottat. A Magyar Birkózó Szövetség a honlapján tudatta a hírt. Gurics Györgyöt 84 éves korában, kedden este érte a halál. Ötkarikás bronzérmét 1952-ben, Helsinkiben szerezte a kötöttfogásúak középsúlyú súlycsoportjában, majd 1961-ben félnehézsúlyban vb-címet is nyert, s ebben az évben ő lett az Év sportolója Magyarországon. Kötött fogásban kilencszeres, szabad fogásban hétszeres magyar bajnok.

Már visszavonulása előtt klub-edzősködött, illetve a magyar birkózó-válogatott keretedzője volt. Később a nemzeti csapat vezetőedzője, szövetségi kapitánya lett, ezt a posztot 1964-től 1978-ig töltötte be. Tanítványai ezalatt öt olimpiai, 10 világ-, valamint 11 Európa-bajnoki címet szereztek, ezzel a birkózó válogatott legeredményesebb kapitánya lett. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) érdemrendjének arany fokozatával tüntették ki.

1 hozzászólás

  1. Birkózó vb a közmédiában. Az m1, az m2 és a Kossuth Rádió is közvetít a jövő heti budapesti Felnőtt Kötött-, Szabadfogású és Női Birkózó Világbajnokságról. A Papp László Sportarénában szeptember 16-a, hétfő és 22-e, vasárnap között zajló vb-n, hét nap alatt több mint 120 ország legjobbjai 21 súlycsoportban mérik össze tudásukat. A rendkívül színvonalasnak ítélt 2005-ös hazai rendezésű vb után, Budapest idén újra birkózó vb-nek ad otthont. A héten dőlt el, hogy a magyar sikersportág (19 olimpiai-, 25 vb-, és 56 Eb-aranyérem) a NOB döntése értelmében mégis olimpiai sportág marad, és ott lesz a 2020-as nyári játékok programjában, így a mostani budapesti viadal színvonalában, és jelentőségében is fölülmúlhatja a 2005-öst.

    A közmédia ennek megfelelően kiemelten foglalkozik a hazai rendezésű világeseménnyel: a napi sportműsorok mellett az m2 minden este 20:45 és 21:45 óra között jelentkezik a Papp László Sportarénából, az M1 pedig késő este napi összefoglalókat ad. A vb televíziós kommentátora Mohay Bence, a szakkommentátor pedig Bácsi Péter Európa-bajnok magyar birkózó lesz. A Kossuth Rádióban hétköznap 21:05 és 21:30 óra között, hétvégén pedig 20:35 és 21 óra között hallhatók közvetítések, tudósítások, riportok. Az esemény rádiós kommentátora Novotny Zoltán lesz.