ZETApress

hírportál

Tokió újra rendez

Tokio 1964A NOB döntése értelmében Tokió nyerte el a 2020-as 32. Nyári Olimpia rendezési jogát. Isztambult és a már az első körben kiesett Madridot előzte meg a NOB 125. ülésén tartott szavazáson szombaton, Buenos Airesben. Japán 56 év után másodszor lehet házigazdája az ötkarikás, nyári játékoknak ? tudatta a MOB Sajtóiroda.

Az első ázsiai olimpiát 1964. október 10-e és 24-e között rendezték a japán fővárosban. Azon 93 ország 5151 sportolója vett részt, köztük 4473 férfi és 678 nő. Az ötkarikás játékokon ? melyet Hirohito császár nyitott meg ? 19 sportág, 163 versenyszámában hirdettek győztest. Magyarország, a nemzetek közötti éremtáblázaton 22 éremmel (10 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzéremmel) a 6. helyen zárt.

Eredetileg mindenki úgy számolt, hogy Madrid lehet a nagyobb ellenfele Tokiónak. Viszont az komoly hátrányt jelentett a spanyoloknak, hogy három NOB-tagjuk nem szavazhatott, és valószínűleg a négy olasz és a három francia sem támogatta a pályázatukat, mert a hírek szerint 2024-re Róma és Párizs is komolyan készül. Egy 2020-as európai olimpia viszont gyengítette volna az esélyüket. Ezek ismeretében mondhatom, hogy nem született meglepetés, Tokió megérdemelten nyert ? értékelt a helyszínről Szabó Bence, a MOB főtitkára.

Magyar szempontból általában jobb, ha hozzánk közel rendeznek olimpiát, mert nincs gond az átállással, egyszerűbb a felkészülés. Ugyanakkor az jó hír, hogy nekünk hagyományosan jó kapcsolataink vannak a japánokkal, nemrég írtunk alá együttműködési megállapodást velük ? mondta Buenos Aires-ből Borkai Zsolt, a MOB elnöke. A két sportvezető elárulta, hogy az elmúlt napokban több NOB-taggal beszélgettek, és szinte biztosra vehető, hogy a vasárnapi szavazás után, a birkózás az olimpia műsorán marad.

Gyászolnak a győriek

Mint köztudott, az UNI Győr női kosárlabdacsapata tegnap reggel balesetet szenvedett: buszuk személyautóval ütközött. Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette, valamint több játékosuk súlyosan megsérült. Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Győr polgármestere az argentin városból mély részvétét fejezte ki: ? Őszinte részvétemet fejezem ki Tapodi Péter és Füzy Ákos családjainak, a sérült játékosoknak pedig mielőbbi gyógyulást, felépülést kívánok. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek. Győr nagyon büszke a kosárlabdacsapatára, sok örömteli pillanatot okozott nekünk az egyesület. A győri és a magyar sport számára egyaránt tragédia ez a mai nap, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy segítsük a játékosokat, a vezetőket, de abban is biztos vagyok, hogy egy ilyen esemény feldolgozása nem megy egyik napról a másikra ? mondta Borkai Zsolt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kosarasgyász | ZETApress

Szóljon hozzá!