ZETApress

hírportál

Állami edzők százezrekért

Százötvennégy szakember került be a kiemelt edzői programba, amelynek 2013. december 31-ig szóló első hat szerződését délelőtt írták alá ünnepélyes keretek között a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Csörsz utcai Székházában. A trénereket javarészt az elmúlt olimpiai ciklus eredményei alapján választották ki, s a többi 148-cal is a jövő hét végéig megkötik.

Az első aláírók között öt szövetségi kapitány, Kiss László (úszás), Mocsai Lajos (férfi kézilabda), Benedek Tibor (férfi vízilabda), Pálvölgyi Miklós (öttusa) és Kovács István (férfi torna), valamint Csipes Ferenc kajakedző volt. A kiemelt edzők foglalkoztatásához kapcsolódó költségek részét képezik annak az állami támogatásnak, amelyet a kormány döntése értelmében 16 kiemelt sportág (úszás, birkózás, kajak-kenu, atlétika, öttusa, vívás, torna, ökölvívás, cselgáncs, korcsolya, röplabda, tenisz, kerékpár, evezés, sportlövészet és asztalitenisz) kap összesen 135 milliárd forintértékben a 2014-től 2020-ig tartó időszakban.

Az edzőket három plusz egy kategóriába sorolták. A legmagasabb osztályban (londoni olimpia 1-3. helyezettek edzői) nettó 650 ezer és egymillió, a másodikban (londoni 4-6. és az elmúlt négy év vb 1-3. helyezettjeinek edzői) 450-600 ezer, a harmadikban (utóbbi négy év világbajnoki 4-6. helyezett és Európa-bajnok versenyzők edzői) pedig 250-400 ezer forint között kereshetnek havonta az állami edzők. A negyedik kategóriába olyan trénerek kerültek, akiknek a tanítványai ott voltak a londoni olimpián, ám az elmúlt 12 évben nem állhattak fel dobogóra világversenyeken felnőtt vagy utánpótlás korosztályban, így az objektív mérőszámokon kívül rekedtek. Ők 200-400 ezer ? utánpótlás eredménnyel 200-300 ezer ? forint között kapnak havonta. A fenti összegek mellett az edzők egyéb juttatást nem kaphatnak.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte a pillanatot. ? Szeretnénk Magyarország nagyhatalmi státusát megtartani a sportban, és ehhez szükséges, hogy a magyar edzőket itthon tartsuk, a külföldön dolgozókat pedig hazacsábítsuk! ? mondta. ? Az edzők felelősek a nevelésben, a tehetséggondozásban, a versenyzők felkészítésében, ezt a munkát meg kell becsülni. Fontos, hogy a tudás itthon maradjon!

Az EMMI államtitkára hozzátette: fontos, hogy a program végigfusson 2020-ig, mert a sport pártokon, kormányokon felül álló nemzeti ügy. A 135 milliárdos csomag első, 12,5 milliárd forintos része 2014 első feléig áll rendelkezésre, így most először öt hónapra kötnek szerződést az edzőkkel, és majd ? megfelelő eredmény esetén ? hosszabbítanak velük jövő év elején, amint a MOB megkapja az állami támogatás időarányos részét. Szponzorokra is számítanak, épp tegnap írt alá a MOB hosszú távú együttműködési szerződést az OTP-vel. Az államtitkár kiemelte, hogy a szövetségek is vállaltak feladatokat, például szélesítik az utánpótlás bázisukat, illetve fejlesztik a létesítményeket, és elvárás, hogy jöjjenek az eredmények.

Szabó Bence MOB-főtitkár kitért arra, hogy a programba bekerülő szakembereknek biztos megélhetést, kiszámítható jövőt biztosítanak. Úgy fogalmazott: ezentúl nem kell majd másod-, vagy harmadállást vállalniuk, főállásban edzősködhetnek és képezhetik magukat. A főtitkár kifejtette, hogy azok, akik haza szeretnének jönni, de az elmúlt időszakban nem volt olimpiai vagy világbajnoki helyezett magyar versenyzőjük, egyelőre azokból a pénzekből részesülhetnek, amelyek a szövetségeknél felszabadulnak az állami edzők bérének MOB általi finanszírozása révén. Utalt rá, hogy a rendszer ?flexibilis? és a MOB illetékesei minden esetet megvizsgálnak, miként tudnak segíteni. Bence ? aki maga is kardvívó edző, de nem került be a 154-be ? név szerint említette a 16 éve Németországban dolgozó olimpiai bajnok vívótársát, Bujdosó Imrét, aki már érdeklődött, miként tudna Magyarországon munkát vállalni.

Kiss László, az úszók kapitánya úgy vélekedett, hogy a mostani rendszer valóban hozhat olyan ?pluszt?, amivel több külföldön dolgozó edző hazatérhet, és az ő sportágában biztos lesz is ilyen. A kajakos Csipes Ferenc jelezte: több kollégájának duplájára, háromszorosára nő mostantól a fizetése, de a támogatás jelentős segítséget nyújt ? közvetetten ? az egyesületeknek is. Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára elmondta, minden bizonnyal minőségnek számít majd bekerülni az állami edzők körébe, míg a felszabaduló pénzeket a fiatal magyar edzők külföldi tanulmányaira is lehet majd fordítani. Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott: sportága jelenleg azzal szembesül, hogy külföldi edzők jönnek Magyarországra, a mostani program azonban ezen változtathat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Béresék már ötödször | ZETApress

Szóljon hozzá!