ZETApress

hírportál

Triplázásra készülnek

jegkorongVilágbajnok igazolásokkal immár a hatodik szezonjára készül a megújuló MOL Liga, amely a labdarúgás után a legnépszerűbb bajnokság Magyarországon ? tudtuk meg ma délelőtt a Symbol Budapestben.

Szenzációs játékosok érkezésével tovább emelkedik a Magyarország, Románia és Szlovákia jégkorongklubjait felvonultató MOL Liga színvonala: Marék Uram, a 2002-es A-csoportos világbajnokságon aranyérmes szlovák válogatott tagja mellett Ladányi Balázs és Horváth András, a 2008-as Divízió?1-es világbajnokságon feljutó magyar csapat sztárjai is a MOL Ligában folytatják!

Az év legjobb jégkorongozójának négyszer választott Ladányi Balázs a MOL Liga címvédőjéhez, a dunaújvárosi Dab.Doclerhez igazolt, amely mesterhármasra készül, hiszen egyedüli duplázóként tavaly és idén tavasszal is megnyerte a MOL Ligát. (Idei döntőbeli ellenfelük a HSC Csíkszereda volt.) Horváth András, a 225-szörös válogatott is korábbi egyesületéhez, az Újpesthez szerződött, a szlovák Extraligában két bajnokságot nyerő Marék Uram pedig az újoncidényében rögtön elődöntőbe jutott HC Mikron Érsekújvár erőssége lesz.

Garantált minőség, kiemelkedő nézőszám

A MOL Liga hétcsapatos mezőnye változatlan. Habár a környező országok klubjai már tavaly nyáron is sorba álltak a ligatagságért, a MOL Liga ezúttal is a minőséget tartotta szem előtt, így a létszám nem változik. A döntés helyességét igazolja, hogy médiapartnerük, a Nemzeti Sport adatai alapján a labdarúgás után a rájátszásokat tekintve a MOL Liga volt a legnézettebb bajnokság az előző idényben!

A MOL Liga nem csak a helyszínen, hanem a televíziós közvetítésekkel is csúcsokat döntött: tévés partnerük, a DIGI Sport ötvennél több MÓL Liga-mérkőzést adott az előző szezonban, ezzel a jégkorong a labdarúgás után a legtöbbet közvetített sportággá vált! A DIGI Sport az új szezonban is a MOL Ligával tart: a már jól bejáratott Hoki-hétfőkön mindig a hét legnagyobb rangadója kerül majd képernyőre, bárhol játsszák azt a MOL Liga három országában.

Hokihétvége karácsony előtt

A tengerentúlon elképesztően népszerű és 2009-ben Magyarországon is sikerrel megtartott Winter Classic fesztiválhangulatában háromnapos hokihétvégére készülhetünk a télen! Négy éve a legendás Kisstadionban mérkőzött a Ferencváros és az Újpest, idén ? ha csak pár nap erejéig is ? az ikonikus Városligeti Műjégpályára költözhet vissza a magyar jégkorong. A december 13-15-i víkenden MOL Liga-bajnokik, utánpótlás-mérkőzések és a Sapa Fehérvár AV19 EBEL-meccsei is a programban szerepelhetnek.

Új arculat

A stabil és jelentős színvonal-, illetve nézőszám-emelkedéssel, valamint a klasszis játékosok érkezésével a MOL Liga megérett arra, hogy friss és dinamikus megjelenéssel kedveskedjen a szurkolóknak. Ezért névadó főtámogatójukkal, a MOL-lal közösen alakították ki a MOL Liga új megjelenését. Mivel a jégkorong a gyorsasága, férfiassága és látványossága mellett kiemelkedően sportszerű is ? mindezen elemek is megjelennek új arculatukban.

Vándorkupa az alapszakaszgyőztesnek

A mérkőzésszámmal, a színvonallal és a téttel együtt a díjak értéke és száma is nő. Az új szezontól kezdve nem csak az egyéni díjazottak és a MOL Liga bajnokcsapata, hanem már az alapszakaszelső is kupagyőztes lesz! A vándorkupát Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ajánlotta fel. A kupa Bíró László nevét viseli majd, aki Csíkszeredában, Bukaresten, Budapesten és Kolozsváron is hokizott a II. Világháború előtt, és megbecsült tagja a jégkorong-társadalomnak.

Technikai újítások

A tavasszal már letesztelt rendszer beköltözik a mindennapokba: ahol van videógólbíró-rendszer (VSS), illetve azokon a mérkőzéseken, amelyeket a televízió közvetít, a kameraképeket fel lehet használni a vitatott esetek eldöntéséhez. A VSS-rendszert csak a játékvezető használhatja, méghozzá csak a gól körülményeit, illetve a hivatalos időmérő működését vizsgálandó. Amennyiben egy csapat úgy ítéli meg, hogy a játékvezető véleményével ellentétesen szükséges lenne a VSS használata, mérkőzésenként egyszer kérheti az eset visszanézését, ha még nem kért időt. Amennyiben a vitatott szituációban a csapatnak van igaza, megmarad a joga az időkérésre, ha viszont nincs, akkor elvész a joga az időkérésre ? hasonlóan a teniszben honos challenge-ekhez.

Szintén növeli a MOL Liga komolyságát és igazságosságát, hogy kibővül a Fegyelmi Bizottság jogköre. Immár nemcsak a végleges kiállítások, végleges fegyelmik és regisztrált sérülések esetén vizsgálódhat a testület, hanem a mérkőzéseken nem büntetett, ám kirívóan sportszerűtlen esetekben is. Az első három esetben a vizsgálat automatikus, utóbbiban viszont a meccsen részt vevő csapatok, vagy hivatalos személyek, illetve a MOL Liga testületei kezdeményezhetik az eljárást.

Lebonyolítás

A MOL Liga 2013-14-es idénye szeptember 2-án, hétfőn a HC Mikron Érsekújvár és a címvédő Dab.Docler mérkőzésével kezdődik majd: a rangadót televíziós partnerük, a DIGI Sport természetesen élőben közvetíti. Miként az a MOL Ligához hasonlóan komoly bajnokságokhoz illik, a lebonyolítás sem változott: az alapszakaszban négy oda-vissza kört játszanak a csapatok, amely minden klubnak 48 mérkőzést jelent. Az alapszakasz első négy helyezettje jut a rájátszásba, az alapszakaszgyőztes pedig választhat magának ellenfelet az elődöntőre, garantálva, hogy a február 23-án véget érő, összesen 168 mérkőzéses alapszakasznak a legutolsó játéknapig legyen tétje.

Tavaly az 5. helyezett ASC Corona 2010 Brassó, a 6. helyezett Ferencvárosi TC és a 7. helyezett Újpesti TE nem jutott tovább az alapszakaszból. Az elődöntő három, a finálé négy győztes mérkőzésig tart majd. A rájátszásban nincsen szétlövés, ha a rendes játékidő döntetlennel ér véget, húszperces játékrészek következnek, amíg valaki gólt nem szerez. A növekvő MOL Ligába tavaly beolvadt OB I bajnoka ezúttal is a MOL Liga legjobb helyen végzett magyar csapata lesz. Ez legutóbb a Miskolci Jegesmedvék csapata lett, míg az elődöntők másik vesztese a HC Mikron Érsekújvár volt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fűzy Ákos családjáért | ZETApress

Szóljon hozzá!