ZETApress

hírportál

Véget ért a vívó vb

Ioan PopHat éremmel zárta a magyar válogatott a budapesti integrált MOL Vívó Világbajnokságot. Egy arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek a magyar vívók az év fő eseményén a SYMA Csarnokban. Ioan Pop szerint az egyik legjobban megrendezett világbajnokság volt a budapesti.

Győzött a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat, a szintén párbajtőröző Szász Emese és a kardozó Szilágyi Áron pedig bronzérmes lett. A kerekesszékesek versenyében tőrben Osváth Richárd ezüstérmet nyert, míg a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Hajmási Éva összetételű tőr-, illetve párbajtőrcsapat is a harmadik helyen végzett.

Az utolsó napra nem jutott sok sikerélmény a magyaroknak, a női kardcsapat a 10. a férfi tőregyüttes a 16. helyen zárt. Az aranyérmet női kardban az ukránok, férfi tőrben az olaszok szerezték meg. A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) éremtáblázatán az oroszok végeztek az élen az olaszok és az ukránok előtt, a magyarok a hatodik helyen végeztek. Szilágyi Áront beválasztották a FIE sportolói bizottságába. A Vasas olimpiai bajnok kardozója mellett a japán Ota Yuki, az amerikai Mariel Zagunis, az olasz Valentina Vezzali, a román Ana Maria Branza és az orosz Nikolaj Kovalev kapott helyet a testületben.

Elégedett a technikai igazgató

99 százalékban elégedett vagyok, és azt a maradék 1 százalékot is nehéz megfogni ? mondta Ioan Pop, a Nemzetközi Vívó Szövetség technikai igazgatója a hétfőn este véget ért MOL Vívó Világbajnokságról. A sportvezető úgy fogalmazott: nem akarok túlozni, ezért csak annyit mondok, hogy minden idők egyik legjobban megrendezett vívó-világbajnoksága volt a budapesti. Ioan Pop szerint a 2010-es párizsi vb gyönyörű helyszínét tekintve ugyan felülmúlta a mostanit, azonban a versenypálya minősége és látványa a SYMA Csarnokban volt jobb. ? Nem volt könnyű a szenzációsan sikerült londoni olimpiája után vb-t rendezni, és a korábbiaknál is komolyabb munkát igényelt a pástok elhelyezése, de az erőfeszítés nem volt hiábavaló ? tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a helyszínválasztás körül voltak bizonytalanságok, ám végül jó döntés született, a SYMA Csarnokban közelebb kerülhetett a közönség a vívók küzdelméhez. ? Többször voltunk itt az elmúlt időszakban, gondosan felügyeltük az előkészületeket, és a szervezők is alaposan dolgoztak, nem tudok nekik felróni semmit. Kiváló munkát végzett a Vékássy Bálint vezette stáb, és példaértékű, már-már egyedülálló szakmai és emberi kapcsolatot alakított ki a szövetség delegációja a szervezőbizottság tagjaival ? mondta a FIE technikai igazgatója.

A kolozsvári származású Ioan Pop szerint a MOL Vívó Világbajnokság kampánya minden korábbinál látványosabb volt. ? A párizsi vb-nek is kiváló felvezetése volt, ez azonban szerintem annál is jobban sikerült. Nagyra értékelem, hogy nem horribilis összegekért, külön kommunikációs cégeknél készültek el a kampányelemek, hanem szinte minden része a szervezőbizottsághoz kötődik. A közönséget tekintve meg is volt az eredménye ennek a profi, érdekes, fantáziadús kampánynak, amelyben a vívók és a szurkolók is nagy szerepet játszottak. Az augusztusi kánikulában Budapesten aligha lehetett volna ennél több nézőt megnyerni ? fejtette ki. Ioan Pop a vb szakmai színvonalával sem volt elégedetlen, hiszen az olimpia után átalakuló csapatokban a fiatalok között számos nagy tehetséget láthattak a nézők, és fontos tényezőnek tartja az utánpótlás eredményes beépítését az éremtáblázat első helyezettje, Oroszország sikereiben is.

Szóljon hozzá!