ZETApress

hírportál

Amerikai és svájci arany Újvárosban

TRI VK dobogósokA jubileumi 15. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi TVK Napján, a sorozat befejezését jelentő 17. TVK ITU Triatlon Világkupa döntőjében amerikai és svájci győztest ünnepelhettek. A tiszaújvárosi viadalon Kovács Zsófia a 18. míg Rendes Csaba a 23. helyen végzett a vasárnapi zárónapon.

A belvárosi Dísztó partján először a szombati selejtezőkben indulási jogot szerzett 30 női versenyző gyülekezett, hogy nem sokkal később megkezdjék a három körből álló, 750 méteres úszást. Ebben a számban két brit sportoló, Lucy Hall és Natalie Milne szépen összedolgozva végzett az első két helyen. Egyetlen magyar finalistánk, Kovács Zsófia a duatlon világbajnok japán Ai Ueda és az ukrán vk-győztes Yuliya Yelistratova társaságában, a 22. pozícióban hagyta el a vizet.

A két szigetországi lány a nyolc körös, 20 km-es kerékpározás elején gondolt egyet és szökésbe kezdett, mely a második váltásig sikeresnek bizonyult, hiszen 40 mp előnnyel húzhatták fel futócipőjüket. Az 5 kilométeres zárószámának elején Lucy Hall ellépett honfitársától, de az üldözők is nagyon beindultak, 1600 méter alatt felezték hátrányukat. Újabb 1600 méter elteltével már az amerikai Katie Hursey haladt az élen, aki az újabb kör befejeztével stabilizálta vezető helyét és 27 mp-el megelőzte az őt üldöző, nagyot hajrázó ír Aileen Reid-et és az ország-váltás alatt álló, éppen ezért a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) zászlaja alatt versenyző Sarah Vilic-et.

Olimpikonunk, az utóbbi időben kisebb betegségen átesett, és ennek negatív hatását a mai versenyen is érző Kovács Zsófia a második nagyobb üldöző csoport végéről, a 27. pozícióból kezdte meg a felzárkózást, ami ezúttal a 18. helyig sikerült neki. Ez a helyezés azonban elegendő volt ahhoz, hogy Zsófi is ott legyen este a Főtér színpadán megtartandó ünnepélyes eredményhirdetésen, melyre a Top20 kap meghívást. Eredmények, nők: 1. Katie Hursey (amerikai) 1:00:25 óra, 2. Aileen Reid (ír) 1:00:52, 3. Sara Vilic (ITU) 1:00:58? 22. Kovács Zsófia (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 1:02:17.

Salvisberg sporttörténelmet írt

TRI VK férfi elsőkA világon egyedülálló módon, megszakítás nélkül tizenhetedik alkalommal Tiszaújvárosban megrendezett TVK ITU Triatlon Világkupa 30 atlétát számláló férfi versenyének úszó számában a négy amerikai közül Tommy Zaferes bizonyult a legfürgébbnek, akit 10 mp-en belül négyen követtek, köztük a franciák kétszeres Európa-bajnokával, Frederic Belaubre-val. Az egy szál magyar legény, Rendes Csaba 40 mp-el később, a 15. hely magasságában indulhatott, hogy ?megkeresse? kerékpárját a depóban. A második kör végén kilencen ? az orosz Alekszander Brukhankovval, a londoni olimpia 7. helyezettjével és a dél-afrikai junior világbajnokkal, Wian Sulwald-dal együtt- tekertek azért, hogy minél nagyobb előnyt kovácsoljanak. Újabb egy kör elteltével az első és a Rendes Csabát is soraiban tudó második sor között 41 mp volt a különbség.

A 4. körtől kezdve gyakorlatilag nem változott a verseny állása, az élboly 50 mp fórral pakolhatta le a kerékpárokat, hogy nekilóduljanak a három körből álló, összesen 5 km-es futásnak. Mivel a középső számban az oroszok és a franciák fent említett ásza alaposan rápihent, egy centimétert sem vezetett a többieknek, sejteni lehetett, hogy ők éremért jöttek. Igen ám, de ehhez akadt némi hozzáfűzni valója a svájci Florin Salvisberg-nek, aki élre állt a futás elején, csakhogy a spanyol Francesc Godoy nem engedte, hogy nagyon eltávolodjon tőle. Ekkor a harmadik helyen Belaubre vezette Sulwaldot és Brukhankovot, akik a célba érkezésig nem tudtak gyorsítani és a lassan profi pályafutását befejező franciával tartani, így a befutóig nem változott a sorrend. A svájci fiú végső sikerével sporttörténelmet írt, hiszen az ő hazájából érkezett sportoló még nem nyert Tiszaújvárosban. Rendes Csaba a futás végére eléggé lelassult, ám még így is csak alig maradt le a világkupa-pontot érő legjobb húsz hely egyikéről.

A küzdelmeket a helyszínen tekintette meg az ausztrál Craig Walton, aki megnyerte az 1997-es első tiszaújvárosi világkupát, majd öt év elteltével megismételte ugyanezt. A férfiak befutóját követően a célkapu szomszédságában köszöntötték a dobogósokat. Az érmek és virágcsokrok átadásában közreműködött Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) olasz elnöke, Dr. Bíró Marcell, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke, Dr. Litavecz Anna, az MTSZ paratriatlon szakágának vezetője és Dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere, a 15. TVK Triatlon Nagyhét Szervező Bizottságának (SZB) önkormányzati összekötője. Az ünnepléshez nélkülözhetetlen pezsgőket Dr. Márkus Gábor, az SZB társelnöke, a TVK-Mali Triatlon Klub örökös, tiszteletbeli elnöke nyújtotta át a legjobbaknak. Eredmények férfiak: 1. Florin Salvisberg (svájci) 53:46 perc, 2. Francesc Godoy (spanyol) 53:54, 3. Frederic Belaubre (francia) 53:58? 23. Rendes Csaba (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 55:23.

Az egész héten, a tömegsportversenyeken gyűjthető tombolák sorsolása 19 órakor kezdődött a Nagy-színpadon, melyet 21 órakor a világkupa ünnepélyes eredményhirdetése követett. A zenei kínálatban a Club ?96, Pál Dénes, a T-Dance, Kállay-Saunders András és az arany-torkú Demjén Rózsi fellépése, koncertje szerepelt. További részletek ezen, míg a részletes időeredmények emezen a weboldalon találhatóak.

Szóljon hozzá!