ZETApress

hírportál

Vizes vb-nk 2021-ben

Vizes vb 2021A bizalomnak meg kell felelni ? mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a nyolc év múlva esedékes vb szervezőbizottságának elnöke, a délelőtti sajtótájékoztatón. Szerinte a bizalom jele, hogy 203 ország közössége döntött úgy, hogy Magyarország rendezze meg a 2021-es vizes világbajnokságot.

A kiemelkedő magyar sportdiplomáciai és sportsikereket hozó barcelonai vb után a honi úszósport régi támogatója, a Magyar Telekom Krisztina körúti Székházában gyűltünk össze. Kósa Lajos a vizes sportágakat tömörítő és 203 tagországot számláló nemzetközi szövetség, a FINA igenjét értékelve leszögezte, hogy a magyar úszósport respektje magas a világban, s nálunk jóval gazdagabb nemzetek versenyében tudtunk nyerni. Azt is kijelentette, hogy se a finanszírozást vállaló kormány, se a vendéglátó főváros nélkül nem lehet egy ekkora eseményt megrendezni. Egyúttal gratulált Gyárfás Tamásnak, kiemelve, hogy megválasztása a világ egyik legnagyobb sportszövetsége alelnökének, kimagasló sportdiplomáciai siker.

A szervezőbizottság másik elnökeként Gyárfás Tamás, a hazai úszószövetség első embere elmondta, társelnöknek felkérték Tarlós István főpolgármestert, aki a szervezőbizottságba a fővárosi önkormányzat részéről egyik helyettesét, Szentes Tamást delegálja. Gyárfás felidézte, hogy a 2021-es felnőtt vb mellett Budapest megkapta a 2017-es ifjúsági úszó-világbajnokság rendezési jogát is, majd a barcelonai medencékben a magyar sportolói sikerek sem maradtak el: a férfi vízilabdacsapat aranya, s a női válogatott bronza mellett az úszók közül Hosszú Katinka két első és egy harmadik hellyel zárta a viadalt, Gyurta Dániel megvédte világbajnoki címét, és Cseh László is szerzett egy vb-ezüstérmet.

Tarlós István elmondta, hogy az önkormányzaton belül a 2021-es vb-vel kapcsolatos feladatok összefogására külön munkacsoportot hoznak létre, s leszögezte, hogy a főváros felkészül a világ fogadására. Hozzáfűzte, hogy főpolgármesterként ? a miniszterelnökkel koordinálva ? mindent megtesz a világbajnokság sikeréért, támogatja a beruházásokat, amelyekkel nem lehet nyolc évet várni!

Vigh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója arról beszélt, hogy a vb-vel kapcsolatos munka immár a tervezési szakaszába lépett, s a városfejlesztési koncepció részeként a Dagály fürdőnél felépülő új uszodakomplexum kapcsán megoldandó, s megoldható a közlekedés problémája is. Megerősítette, hogy az ifjúsági vb miatt is, 2016 végére készen kell lennie az új uszodaegyüttesnek, a medencéknek, a kiegészítő létesítményeknek. A projekt kialakítása folyamatban van, amely elkészülte után a finanszírozási elképzelésekkel együtt a kormány elé kerül.

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a magyar közmédiának nemcsak kötelessége, hanem egyenesen küldetése olyan világversenyek közvetítése, ahol magyar versenyzők is indulnak. A barcelonai vb ideje alatt 4,8 millió tévénéző kapcsolódott be a közvetítésekbe, egy ember átlagosan öt-hat alkalommal nézett bele a vizes világbajnokság valamelyik sporteseményébe. A csaknem 38 órányi televíziós közvetítések mellett 21 órányi anyag hangzott el a rádióban. A 2021-es hazai rendezésű vizes világbajnokság előtt már a 2017-es ifi vb is kiemelt feladat a közmédia számára, és ? tette hozzá ? már meg is kezdődött a felkészülés a 2014-es budapesti vízilabda Európa-bajnokságra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Úszócsoda a Dagály utcában | ZETApress

Szóljon hozzá!