ZETApress

hírportál

Nagykilenced a Tiszánál

TriaBp-sajtotajekoztato15. TVK Triatlon Nagyhét, világsztárokkal! Olimpiai érmes, világbajnok, világkupa-győztes, Ázsia-bajnok, Európa-bajnok, Világjátékok-győztes, vb- és vk-dobogósok. A felsoroltakkal mind-mind meg kell küzdeniük a mieinknek a tiszaújvárosi Nagyhét fénypontját jelentő 17. TVK ITU Triatlon Világkupán.

A bennfentesek számára is hihetetlennek tűnik egy kicsit, de a kilenc napos Nagyhét ? vagyis Nagykilenced ? augusztus 3-11-e között bizony már 15. alkalommal kínál kivételes sport- és kulturális csemegét a Tisza parti város lakóinak és az oda érkező, szép számú hazai és külföldi érdeklődőnek! A szervezőbizottság tagjai és a meghívottak délelőtt a pesti Danubius Hotel Arénában tájékoztattak a város életében nélkülözhetetlenül népszerű, nagyszabású eseménysorozat részleteiről.

Bráz György, a Szervező Bizottság (SZB) társelnöke, Tiszaújváros polgármestere, Dr. Márkus Gábor, az SZB társelnöke, a TVK-Mali TK örökös, tiszteletbeli elnöke, Pálffy Gábor, a MOL-csoporthoz tartozó TVK Nyrt. kommunikációs vezetője, Márkus Gergely versenyigazgató, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója, Dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere, Lehmann Tibor főrendező, a TVK-Mali TK elnöke ismertette a fontos információkat, büszkeségre okot adó tényeket. Rajtuk kívül Kovács Zsófia, a 2012-es londoni olimpia egyetlen magyar indulója, a tavalyi tiszaújvárosi vk 9. helyezettje, valamint Dr. Nemes Nagy Tibor, a Magyar Triatlon Szövetséget (MTSZ) a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB) képviselő sportvezető is megosztotta gondolatait a messze földön is méltán nagy hírű tiszaújvárosi rendezvénnyel kapcsolatosan.

A világon egyedül álló módon zsinórban tizenhetedik TVK-ITU Triatlon Világkupa és a Junior Európa Kupa ezúttal is kétnapos lesz, szombaton a selejtezők, vasárnap a döntők kínálnak igazi sportcsemegét az érdeklődőknek. Az elődöntő pályái változatlanok a tavalyihoz képest. Az úszás helyszíne is maradt, a selejtezőkben és a döntőkben egyaránt a Dísztóban tempóznak majd a versenyzők.

A döntők kerékpáros és futó pályáinak vonalvezetését ? a 2012-es tapasztalatok alapján ? még látványosabbra alakították. Az eliteknek 8 kör lesz a kerékpározás és 4 a futás. Ez azt jelenti, hogy annyiszor haladnak el a versenyközpontban a sportolók, mint annak idején az olimpiai távú verseny alatt. A különbség az, hogy most ezt fele akkora táv alatt teszik meg. A nézők és a média jobb kiszolgálását szolgálja az is, hogy a komoly rangra emelkedett, ebből adódóan komoly létszámot felvonultató ETU Junior Triatlon Európa-kupa, továbbá a Magyar Gyermek- és Serdülő Utánpótlás Gála köreinek számát is megnövelték.

Világsztárok a Világkupán

TriaKovacs Zsofia-Lehmann TiborAz országok (összesen 39 nemzet sportolói jelentkeztek be) és a résztvevők számát tekintve is részvételi csúcsot hozó világkupán ebben az évben is számíthatunk nagy nevekre. A 28 országból érkező mintegy 70 hölgy induló között üdvözölhetjük Magyarországon a londoni olimpia emlékezetesen szoros befutójában bronzérmet kiérdemlő ausztrál Erin Denshamot, továbbá honfitársát, a tavaly a Tisza-partján a legjobbnak bizonyult Asleigh Gentlet, a többszörös vk-győztes, Ázsia-bajnok, duatlonban a múlt hétvégén Világjátékok-győztes japán Ai Uedat és a az ukránok olimpikonját, Yuliya Yeslistratovat is, aki korábban nyerni tudott Tiszaújvárosban.

A 30 nemzet, száztíznél is több versenyzőjét felvonultató férfi mezőnyben ott lesz az orosz Alexander Brukhankov, sokszoros vb és vk-dobogós (2009-ben 2. lett Tiszaújvárosban), a londoni olimpia 7. helyezettje, a franciák korábbi kétszeres Európa-bajnoka, Frederic Belaubre, a dél-afrikai Wian Sullwald, 2012 junior világbajnoka, a szintén francia Antony Pujades, a tavalyi Tiszaújvárosi vk ezüstérmese és a brit Marck Buckhingham, a 2013-as Palamos világkupa győztese.

A jelen állás szerint a nevezési listán található öt magyar hölgynek, köztük az ifjúsági olimpiai bajnok Dudás Eszternek, a már említett, egyetemi vizsga időszaka után egyre jobb formába lendülő Kovács Zsófiának és az aquatlon világbajnok Vanek Margitnak, illetve a hazai vk-bronzéremmel büszkélkedő Vanek Ákos vezette tíz tagú honi férfi különítménynek – benne a kínai Jiayuguan városában a napokban megrendezett ITU Triatlon Prémium Ázsia-kupán győztes Tóth Tamással és az ott bronzérmes Rendes Csabával ? az lehet az elsődleges célja, hogy minimum hárman-hárman bejussanak a fináléba, ahol már bármi lehet. Persze a nagy indulói létszám miatt ez nem lesz egyszerű?

Team ITU, ismét Tiszaújvárosban

Csovelyák Zita, az ITU Sportágfejlesztés-részlegének szenior menedzsere, aki a kezdetektől mostanáig a tiszaújvárosi világkupa logisztikai- és szállás felelőseként járult hozzá a versenyek elismertségéhez, sikeréhez, e-mailben osztott meg velünk egy, a Nagyhéthez kapcsolódó fontos hírt. Ennek értelmében Tiszaújváros a második helyszíne az idei Team ITU- programnak. Az első helyszín júniusban a kanadai Edmonton volt, míg a harmadik, októberben, a dél-koreai Tongyeong lesz.

A program célja, hogy támogassa a fejlődő (korábban olimpiai résztvevő nélküli) nemzeti szövetségek versenyzőit, akik potenciális résztvevői lehetnek a 2016-os Rio de Janeiro-i ötkarikás játékoknak. A támogatás révén a kanadai Luc Morin vezetőedző és a győri dr. Szakály Zsolt edző közreműködésével egy héten át Tiszaújvárosban készülhet a világkupára Militzia Riós La Luz (Puerto Rico), Melissa Riós La Luz (Puerto Rico), Tea Milos (Horvátország), Monika Orazem (Szlovénia), valamint Ron Darmon (Izrael), Felipe Barraza (Chile) és Emil Stoynev (Bulgária). A szakmai háttér mellett ilyenkor az ITU biztosítja a szállást, étkezést és az utazási hozzájárulást is az érintett versenyzőknek. Korábban 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben volt a tiszaújvárosi világkupa része a Team ITU programnak. Tiszaújváros 2006 óta állandó helyszíne a különböző ITU sportágfejlesztési projekteknek, több edzőtábornak is a helyszíne volt az elmúlt években és változatlanul itt működik az ITU egyetlen akkreditált edzőközpontja.

Szintén nem kis elismerés és megtiszteltetés a házigazdák számára, hogy a fent említett edzőközpontban gyakorol augusztus 3-tól a sportág nagyhatalmának számító Nagy-Britannia 12 tagú junior válogatottja. Az érdeklődésre jellemző, hogy a nyílt junior Ek-ra egy nyolctagú ausztrál csapat is leadta a jelentkezését. Megtudhattuk azt is, hogy a kilenc nap alatt a már hagyományos tömegsport programok (futás, kerékpározás, duatlon-váltó, extrém-váltó, hetes-kenu, streetball, Turista Triatlon) versenyek mellett ismét megrendezik a Jabil 1/3 Maraton elnevezésű, országos, pénzdíjas utcai futóversenyt, mely az idei Jabil 3 próba eseménysorozat záró felvonása is egyben.

A napi sportolásokat követő esti kulturális ?étlapon? többek között Szekeres Adrienn, a Children Of Distance, a Kiscsillag, Tóth Gabi és a Supernova, Csobot Adél, Heincz Gábor (Biga), Karthago, Majka-Curtis, Paddy And The Rats, Első Emelet, Pál Dénes, Kállay-Saunders András és Demjén Ferenc is szerepel. A részletes program idekattintva található a honlapon.

S miért csak este kezdődnek a kulturális programok? ? Mert hétköznap dolgoznak az emberek! A 18 ezer lakosú városban 6%-os a munkanélküliség, a környező településeken viszont ennél sajnos valamivel nagyobb. A TVK-ban hat-hétezren dolgoznak, de a céghez még sok-sok munkahely kapcsolódik. Rövidesen butadién üzem és műgumi gyár is épül a városban, ezzel újabb munkahelyek születnek ? újságolta kérdésemre a polgármester.

Szóljon hozzá!