ZETApress

hírportál

Erős Ákos bizakodik

Nagy Ákos lemaradt a dobogóról, de a nagy álom még nincs veszve. A Ramada Resort Aquaworldben a szaharai hőség ellenére is ritkán látható magas színvonalú és végig kiélezett küzdelem folyt szombat délután az erős-emberek Giants Live világbajnoki selejtező versenyén. A mezőny tagjai összesen 31 és fél tonnát (!) mozgattak meg.

A három földrészről érkezett, pénteken bemutatott tíz versenyző közül hat megjárta már a World Strongest Man döntőjét, amely ebben a sportágban az utolérhetetlen csúcsnak számít. A legjobb három szerezhette meg az indulási jogot a Világ Legerősebb embere verseny augusztusi, Kínában rendezendő döntőjére. A tavalyi Giants Live győztes Nagy Ákos végig ott mozgott az összetettbeli harmadik hely körül, majd elérkezett a döntő, hatodik szám. Addig azonos számú pontot gyűjtöttek ő és a roppant tehetséges norvég Solvang.

A záró feladatban 120, 136, 148 és 160 kg-os sziklákat kellett felemelni egy 130 cm magas állványra. A norvég ideje 23,31 mp, Nagyé 30,31 mp volt, ami azt jelentette, hogy a tatabányai versenyző leszorult a dobogóról. A Giants Live versenyt az amerikai Mike Burke nyerte, aki a 25 kg-os súly magasba dobásakor 6 méteres világcsúcs magassággal is próbálkozott, de hiába. Az utolsó, a sziklaemelgető számot viszont 12,4 mp alatt zárta! Sikeresen fejezte be szereplését Hajnal Tamás, a verseny előtti napon még lázas betegként fekvő martfűi újonc, aki rutinos öreg rókákat előzött meg és végül az 5. helyen kötött ki.

A végeredmény: 1. Michel Burke (USA) 54 pont, 2. Ed Hall (Nagy-Britannia) 52 pont, 3. Björn Solvang (Norvégia) 47,5 pont, 4. Nagy Ákos 43,5 pont, 5. Hajnal Tamás 30 pont. Fotóinkon, Koncsek Ádám felvételein: A nagyon szép jövő előtt álló Hajnal Tamás. A 39 éves amerikai óriás, Burke. Nagy Ákos, mögötte a második helyezett brit Hall. Nagy Ákos, aki az étkezései során nem a krumpli barátja, 12-szer nyomta feje fölé a 160 kg burgonyát. A csúcsformában versenyző Burke-t Nagy Ákoson kívül senki sem győzte le, igaz csak egyetlen számban. A fáradt győztes Michel Burke fogadja a gratulációt, ő egymaga 4720 kg-ot mozgatott meg a délután során.

Bár a dobogóra készültem, de nem vagyok csalódott a negyedik hellyel sem, mivel igazi világklasszisok végeztek előttem. Arra pedig igazán büszke lehetek, hogy életemben először számot nyertem, jelen esetben a lengősúlypakolást és itt még a bombaformában levő Big Mike-ot is megelőztem. A versenyigazgatótól nyert nem hivatalos információ szerint lehet, hogy nem kell lemondanom az álmomról, a World Strongest Man viadalon való újbóli indulásról, ugyanis elképzelhető, hogy Burke, mint Amerika legerősebb embere szabad kártyás meghívást kap a kínai szervezőktől. Remélem, hogy ez heteken belül kiderül! Ha pedig nem, akkor elutazom a következő Giants Live-ra ? augusztus 3-án Newcastle-be ? s ott megpróbálok kvalifikációt szerezni! ? bizakodott Nagy Ákos.

2 hozzászólás

  1. Nagy Ákos indulhat a Világ legerősebb embere döntőben! Nagy Ákos a hétvégi budapesti Giants Live erős ember világbajnoki selejtező versenyen kis különbséggel leszorult a dobogóról, nem jutott el a továbbjutást jelentő első három helyig. A tatabányai versenyző három nappal a verseny után számára igen kedvező szövegű értesítést kapott. Annak ellenére, hogy negyedikként zárta a versenyt, mégis lehetőséget kapott a kínai Sanyaban augusztus 18-án rendezendő The World Strongest Man döntőn való indulásra.

    A Budapesten győztes Burke, mint Amerika legerősebb embere szabad kártyás meghívást kapott a szervezőbizottságtól és ez megnyitotta az utat Nagy Ákos előtt, aki így életében másodszor is indulhat a Világ legerősebb embere versenyen, mely a sportágban a csúcsok csúcsát jelenti. – Mondanom sem kell, mennyire boldog vagyok, hisz Magyarország újra képviseletet kapott a világ harminc legjobbja között. A sportág krémje profi, ebből élnek. Magam a pénzügyi világban dolgozom, és a napi munka után és a hétvégeken végzem az edzéseimet. Tavaly ezzel a háttérrel 25. lettem, idén viszont már a legjobb húsz közé szeretném beverekedni magam! – kommentálta Nagy Ákos a meghívást.