ZETApress

hírportál

VVK sikerünk 1965-ben

Muzeális lapszemleMa 48 éves az egyetlen magyar kupagyőzelem. 1965. június 23-án, szerdán Torinóban játszotta a Vásár Városok Kupának ? a VVK-nak ?, a mai Európai Liga elődének döntőjét a Fradi a Juventus ellen. A Ferencváros kalandos úton jutott el a fináléig ? emlékezett a sikerre Takács Gábor.

Az előcsatározások során többször is három mérkőzésen harcolta ki a továbbjutást a csapat. Mindenesetre az AS Roma és az Atletico Bilbao kiverése nem akármilyen teljesítménynek számított. Az elődöntőben azután a többek között az 1966-ban világbajnokságot nyert Bobby Charltonnal felálló Manchester United következett. A kinti 3:2-es vereség után a visszavágón 1:0-ra nyert a Fradi a Népstadionban.

A harmadik, mindent eldöntő találkozót is itthon játszhatták a zöld-fehérek és 2:1-es sikerükkel a döntőbe jutottak. A Juve otthonában egy mérkőzés döntött a kupa sorsáról. Fenyvesi doktor a 76. percben fejelte a találkozó egyetlen gólját, így a trófea az Üllői útra került. Sajnos mindmáig ez az egyetlen magyar európai kupasiker?

Szóljon hozzá!