ZETApress

hírportál

Sporttörténelmi pólódöntő

VízilabdaHuszonöt éve rendeztek először rájátszást a vízilabda OB I-ben. Akkor a döntőben a Ferencváros diadalmaskodott az azóta már megszűnt Tungsrammal szemben. Idén sporttörténelmi fináléra kerül sor: először fordul elő, hogy nincs fővárosi csapat a döntőben ? tudtuk meg Takács Gábortól.

A játékosként 1976-ban Montrealban olimpiai bajnokságot nyert Gerendás György irányította egriek az elődöntőben otthon 13:10-re, a Komjádiban pedig 8:6-ra verték a Vasast, amely 2002 óta megszakítás nélkül 11-szer játszott döntőt. A Szolnok még ennél is nagyobb bravúr árán jutott a végső győzelem kapujába. Előbb idegenben nyert 11:9-re az alapszakasz győztes Szeged ellen, majd Szolnokon is győztek Kovács István tanítványai 11:8-ra.

Igazi presztízscsata várható a hazai póló két, tradíciókban bővelkedő fellegvára között. A ZF Eger sorozatban hatodszor játszhat az aranyéremért, ám eddig csak egyszer, 2011-ben lett bajnok. A Szolnok korábban hatszor volt első a magyar bajnokságban. Legutóbb meglehetősen régen, 1965-ben ünnepelhettek bajnoki címet. Egyébként a Tisza-partiak mestere kétségtelenül az utóbbi két évtized legsikeresebb klubedzője: kilenc bajnoki címet és két BL-győzelmet jegyez.

A két mester eddig kétszer találkozott bajnoki fináléban, mindkétszer Kovács István került ki győztesen a párharcból. További pikantériája az összecsapásoknak, amelyek az egyik fél harmadik győzelméig tartanak, hogy a Szolnokban játszik Hosnyánszky Norbert és Kis Gábor, akik korábban az Egert erősítették. Mellesleg mindketten olimpiai bajnokok. Ezen a téren viszont az egriek állnak jobban, hiszen Szécsi Zoltán és Biros Péter háromszoros ötkarikás aranyérmesek. Biros egyébként éppen a Kovács István irányította Honvéddel nyert öt bajnoki címet és 2004-ben Bajnokok Ligáját. A döntő első meccsét május 15-én játsszák Egerben.

2 hozzászólás

  1. A döntő második mérkőzését is megnyerte az Eger. A szolnoki összecsapás is hatalmas küzdelmet hozott. Félidőben 3:3-ra álltak a csapatok. Az Eger a folytatásban két góllal meglépett, ám a hazaiak 6:6-ra még tudtak egyenlíteni. A vendégek győztes találatát Biros Péter szerezte 8 másodperccel a lefújás előtt. Mivel az első meccset is megnyerték, a 7:6-os egri siker azt jelenti, hogyha kedden hazai medencében legyőzi ellenfelét, akkor bajnok az Eger.

    Az első meccset szerdán drámai küzdelemben nyerték otthon az egriek. Gerendás György tanítványai már 6:2-re is vezettek. Innen állt fel a Szolnok és a rendes játékidő végén 7:7 volt az állás. A hosszabbításban már csak a hazaiak szereztek gólokat. Végül 9:7-re nyerték az összecsapást, s előnnyel várták a mai folytatást Szolnokon.