ZETApress

hírportál

Sportolók Tükörben

Simicskó RogánnalA Magyar Sport Napjára emlékeztünk az EMMI Akadémia utcai Tükörtermében. 22 sportoló és sportszakember vehetett át miniszteri elismerést az ünnepi rendezvényen, melyeket Balog Zoltán miniszter nevében Dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár és Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adott át.

2000 óta minden év május 6-a a Magyar Sport Napja, amely alkalomból ünnepségeket rendeznek. A kitüntetési ünnepségen Dr. Simicskó István méltatta mindazok munkáját, akik az elmúlt években, évtizedekben sokat tettek a magyar sport fejlődéséért, nemzetközi eredményességéért. 2002 és 2010 között a sporttámogatások, sportfejlesztések radikálisan csökkentek, amely szemlélet a kormányváltást követően alapvetően megváltozott. A magyar sportolók, edzők és sportvezetők kitartó, áldozatkész munkájának köszönhetően pedig Magyarország Londonban újra a sportnagyhatalmak közé kerülhetett ? hangsúlyozta az államtitkár.

Délután a sportért felelős államtitkár a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában értékelte a kormányzat 3 éves sporttal kapcsolatos tevékenységét. Dr. Simicskó István kijelentette: a Kormány kiemelt területként kezeli a sportot, 2010-ben az első döntések között rendezték az ágazat költségvetési helyzetét. Emellett az adótörvények módosításával többletforráshoz juttatták az öt látvány-csapatsportot, és számos utánpótlás-nevelési programot indítottak útjára. A Kormány világos fejlesztési stratégia mentén indította el újra a sportlétesítmény-fejlesztési programját. Ezek közül kiemelkedik a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ felújítása, a Tüskecsarnok befejezése, illetve sportuszodák és stadionok felújítása és építése. Magyarország tehát a sportpályákon is jobban teljesít ? jelentette ki Dr. Simicskó István. Felszólalása után a sportért felelős államtitkár ? sportvezetők társaságában ? koszorút helyezett el a Szabadság téren állított MAC-emlékműnél. A márványtáblát 2000-ben emelték a MAC által 1875. május 6-án rendezett első európai, nyilvános szabadtéri sportverseny helyszínén.

A kitüntetettek névsora

Csik Ferenc-díjban részesült: Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója, a helsinki olimpián (1952) a győztes magyar válogatott tagja, aki az évszázad mérkőzésének nevezett 6:3-as londoni diadalnak is részese volt, Nagy Tímea világbajnok és olimpiai bajnok párbajtőröző, Gedó György olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok ökölvívó, és Dr. Konrád János olimpiai bajnok, Európa-bajnok, kétszeres Universiade győztes vízilabdázó.

Bay Béla-díjat kapott: Pézsa Tibor olimpiai bajnok, világbajnoki aranyérmes kardvívó, Mocsai Lajos, aki a magyar női kézilabda válogatottal olimpiai 2. helyezést, Európa- bajnoki címet, majd világbajnoki 2. helyezést, a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitányaként tavaly olimpiai 4. helyezést ért el, Komjáti András, a magyar válogatott egykori tagja, magyar bajnok, kupagyőztes, Európa-kupa győztes labdarúgó, aki 1991 óta dolgozik edzőként és Rónai Kálmán, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Birkózó Szövetség elnöke.

Kemény Ferenc-díjat vehetett át: Dr. Tóth Ákos, a TF egykori tanszékvezetője, a TFSE úszóedzője és Dr. Sarnyai Zsuzsanna, aki közel 13 éve dolgozik a sportigazgatásban.

Eszterházy Miksa-díjjal ismerték el munkásságát: Szendrei József válogatott labdarúgónak, aki 1996-ban közreműködött az olimpiai válogatott felkészítésében is, Vadóc Lászlónak, a tatabányai megyei jogú városi szabadidősport szövetség vezetőjének, Dr. Som Ferenc testnevelő tanárnak, aki részt vett a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének megalapításában, és e szervezet első elnöke volt, valamint Dr. Szabó Tamásnak, aki a hazai sport és utánpótlás-nevelés történetében meghatározó szerepet töltött és tölt be jelenleg is, alapítója és főigazgatója volt az Utánpótlás-nevelési Intézetnek, megalkotta a Héraklész és a Sport XXI. Programokat.

Kerezsi Endre-díjat adtak át: Dr. Gál Lászlónak, aki a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola főigazgatójaként az intézmény sportszakos képzésének, sportjának szerzett elismerést és a Magyar Egyetemi-főiskolai Sportszövetség egyik alapítója és alelnöke volt, Bencsik Pálnak, aki kiemelkedő oktató-nevelő munkát, edzői szervezői munkát végez közel egy évtizede, Varga Andrásnak, aki testnevelő tanárként részt vett a Nemzeti Alaptanterv elkészítésében, a testnevelés érettségi követelményrendszerének kidolgozásában is, valamint Takács Zoltánnak, a Toldy Gimnázium iskolavezetőjének, aki mentortanárként 25 éve végzi a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara hallgatóinak tanítási gyakorlatát és emellett több tanszék munkájában is aktív szerepe vállal.

Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Balog Zoltán: Bakó Évának, aki 2010 szeptemberétől dolgozik az EMMI Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárának Titkárságán, titkársági referensként, Dr. Lupócz Róbertnek, aki 2010 óta látja el az EMMI Jogi Főosztályán a jogszabály-előkészítési, jogszabály-véleményezési, kormány- és vezetői előterjesztések elkészítési, közigazgatási egyeztetési, valamint a jogértelmezési feladatait, Kollár Róbertnek, aki 2004-ig főosztályvezetőként irányította a Parlamenti Főosztály tevékenységét, azóta pedig szakmai tanácsadóként végzi a mindenkori állami sportirányítás parlamenti tevékenységének koordinálását, részt vállalva a kommunikációs feladatok ellátásában is, valamint Heim-Puskás Ivettnek, aki 2008 óta dolgozik az állami sportirányításban, a Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság Szabadidő-, Diák és Fogyatékosok Sportja Osztály munkatársaként.

Szóljon hozzá!