ZETApress

hírportál

Főtitkári világcsúcs

TakácsMáriaAz elmúlt hétvégén rendezték a súlyemelők Masters országos bajnokságát, amelyen a 35 év feletti versenyzők indulhattak. A korábban aktív súlyemelőként világversenyeken 65 érmet szerző, többszörös világbajnok Takács Mária világcsúccsal nyerte a lökést a +75 kilogrammos kategóriában ? tudtuk meg Takács Gábortól.

Teljesítménye egy kilóval maradt el a mázsától! ? Tulajdonképpen húgommal, Erikával vívtam családi presztízsharcot, aki a fiatalabbak között indult és szintén megcélozta a világrekordot. Neki nem sikerült, de azért így is maga mögé utasította vetélytársait. Jövőre már abszolút riválisak leszünk, hiszen Erika is belép az én korcsoportomba ? mondta Takács Mária, aki egyben a hazai szövetség főtitkára is.

Takácsék rakták le a női súlyemelés honi alapjait. A két testvér sokáig édesapjuk irányításával készült Veresegyházán. Ezért is volt különösen fájdalmas Mária számára, hogy nem juthatott ki a Sydney-i olimpiára, ahol a sportág történetében először indulhattak a hölgyek. Ráadásul több szakember egybehangzó véleménye szerint igazságtalan döntés eredményeképpen maradt ki az utazó csapatból. Egy kicsit ?kárpótolták? a kitűnő emelőnőt: 2006-ban beválasztották a Halhatatlanok Klubjába, ahova korábban a versenyzők közül csak első olimpiai bajnokunk, a müncheni aranyérmes Földi Imre került be.

A Magyar Súlyemelő Szövetség több éves munkájának köszönhetően a közelmúltban megalakult a Közép-európai Súlyemelő Szövetség. Ez a szervezet ? melynek versenyigazgatójává Takács Máriát választották ? arra vállalkozott, hogy a régió fiataljainak felkészülését, versenyeztetését elősegítse, mégpedig minimális költség ráfordítással. Dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) még négy évig hivatalban lévő elnöke maximális támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Takács Mária számára a következő nagy kihívást a nyári torinói Világjátékok jelentik, ahol szintén a szeniorok vehetnek részt.

Szóljon hozzá!