ZETApress

hírportál

Csillagok és katonák

Szépségkirálynők szállnak harcba a katonák ellen a Szaharában. Budai Zsuzsi, Miss Universe Hungary 2009 és Serdült Orsi, Miss World Hungary 2009 nagyszabású médiaesemény keretein belül hozta ma délelőtt nyilvánosságra, hogy Miss Hungary Touareg Rally Team néven beneveztek a 2010-es Budapest-Bamakóra. ? Eltökélt szándékunk, hogy keményen helytálljunk és szeretnénk a mezőny első felében végezni. A karitatív szekcióban pedig a dobogó legfelső foka a cél ? nyilatkozta Budai Zsuzsi, akinek alig másfél éve van jogosítványa. ? Már megkezdtük a felkészülést, tapasztalt szakemberek segítenek a vezetéstechnikai és navigációs ismeretek elméleti és gyakorlati elsajátításában ? monda Serdült Orsi, navigátor, akinek még jogosítványa sincs.

A két 21 éves lány azonnal komoly ellenfelekre is talált az alig fél év múlva rajtoló futam mezőnyében. Szintén a mai tájékoztatón jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter, hogy a Magyar Honvédség Dream Team Gepárdok nevű csapata szintén rajthoz áll január 16-án. A Palik Racing Team által képzett és az Országos Tereprally Bajnokság futamain kiválóan szereplő Bálint Zoltán, főtörzsőrmester és Honfi Barnabás zászlós az eredeti elképzelések szerint a Dakaron indult volna.

A Budapest-Bamako, akárcsak a Dakar, kemény fizikai és szellemi erőpróba, de az afrikai terepviszonyok sokkal inkább egyeznek azokkal a körülményekkel, ahol magyar fegyveres erők teljesítenek szolgálatot, illetve, amely a Honvéd Dream Team project szempontjából hosszú távon releváns ? nyilatkozta Szekeres Imre miniszter. A csapat felkészítését a Dakaron kiváló eredményeket elért magyar tereprally bajnok Palik László és csapata végzi. A Honvédelmi Minisztérium és a Palik Racing Team még 2008-ban kötött együttműködést, amely támogatja a honvédségi sofőrök felkészülését a különleges terepviszonyokra.

Az RTL Klub Dakar helyett Bamakót választja

A kétszáz induló csapat embert és gépet próbáló viadalát a Budapest-Bamako ideje alatt az RTL Klub napi tudósításokban közvetíti. Az RTL Klubon évek óta futó Dakar összefoglalók műsor sávjában a Budapest-Bamako lesz majd látható januárban. ? A Budapest-Bamako az emberek szívében már teljesen átvette a Dakar helyét, most jött el az ideje, hogy a képernyőkön is helyet találjunk ennek a nemzetközileg is elismert eseménynek ? mondta Héder Barna, az RTL Klub sport főszerkesztője.

A futam népszerűsége évről évre nő, míg a Dakaré jelentősen csökkent. Mint ismeretes a 2010-es Dakarra nem nevezett egyetlen magyar csapat sem. ? Terveink szerint Szujó Zoltán és csapata napi 10-15 percnyi összefoglalót fog készíteni és műholdon átküldeni ? tette hozzá Héder Barna. A futam rajtja még félévnyire van, de a televíziós közvetítés logisztikai előkészületei már megkezdődtek.

Polgár András futamigazgató a 2010-es futam útvonaláról és a szabályokban történt változásokról is nyilatkozott a ma délelőtti tájékoztatón. ? Minden eddiginél kalandosabb és izgalmasabb lesz a 2010-es itiner, a szabályokban pedig a legnagyobb változás, hogy műholdas követőrendszerrel fogjuk tudni minden csapat napi teljesítményét ellenőrizni ? mondta Polgár András.

Az ötödik alkalommal megrendezendő Budapest-Bamako a világ legnagyobb amatőr rallyja és a legnagyobb szaharai motorsport esemény. A 2010. január 16-én rajtoló mezőny 16 nap és 8500 kilométer megtétele után érkezik a Mali Köztársaság fővárosába, Bamakóba. Eddig 24 ország 180 csapata nevezett a megmérettetésre ? tudatta a Bamako Iroda.

Szóljon hozzá!