ZETApress

hírportál

Judo Eb az Arénában

Judo Eb 2013A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) április 25-e és 28-a között a Papp László Budapest Sportarénában rendezi meg az év egyik legrangosabb magyarországi sporteseményét, az Adidas Judo Európa-bajnokságot ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Hotel Intercontinentalban.

A felnőtt kontinensbajnokságra várhatóan több mint negyven európai ország küldi el legjobb versenyzőit, a magyar válogatott teljes létszámban, vagyis a férfiaknál és a nőknél is kilenc-kilenc egyéni versenyzővel indul. A mieink már túl vannak a válogatóversenyeken, a csapathirdetésre április 10-én, szerdán az MJSZ elnökségi ülése után kerül majd sor. Magyarország természetesen az Európa-bajnokság zárónapján következő csapatversenyben is részt vesz, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) törekvése, hogy ez a versenyszám is bekerüljön az olimpiai programba ? akár már 2016-ban, Rio de Janeiróban érmet szerezhessenek a válogatottak.

Korábban csupán egy alkalommal, harminckét esztendővel ezelőtt, 1981-ben Debrecenben rendezhetett Magyarország felnőtt Eb-t ebben a sportágban, az elmúlt másfél évtizedben azonban több judós világversenynek (open Eb, csapat Eb, junior-világbajnokság, junior Eb, ifjúsági világbajnokság, ifjúsági Eb, masters Vb, masters Eb) is nagy sikerrel volt hazánk a házigazdája. Az eddigi Judo Európa-bajnokságokon versenyzőink 15 arany-, 26 ezüst- és 35 bronzérmet szereztek.

Nagyobb fokozatra kapcsolva

A budapesti Európa-bajnokság szervezőbizottsága már eddig is nagy erőfeszítéseket tett a kontinensbajnokság népszerűsítéséért, de a kampány mától még magasabb sebességfokozatban folytatódik: a sajtótájékoztatón bemutatott óriásplakátok hirdetik a közelgő nagy versenyt, kétrészes, a viadalt beharangozó televíziós magazinműsort készíttettek, amelyek hamarosan adásba kerülnek, az interneten pedig az Európa-bajnokság saját, magyar és angol nyelvű honlapja mellett a social média lehetőségeit kihasználva igyekeznek még nagyobb hírverést biztosítani az eseménynek.

Elkészült az Európa-bajnokság kabalafigurája, a judogiba öltöztetett magyar vizsla, amelyet az Eb vendégei emlékül megvásárolhatnak majd, s amelynek embernagyságú változata a verseny ideje alatt végig jelen lesz a Papp László Budapest Sportarénában. A judós vizsla kapcsán névadó pályázatot hirdetnek a szervezők, a befutónév ötletgazdája jutalomra számíthat majd.

A szervezők reményei szerint telt ház fogadja majd Európa legjobb judósait. A helyszínen összesen 6700 néző tudja majd követni az eseményeket, 3500 néző ? többségükben a hazai judoklubokban készülő gyermekek ? az MJSZ programjának keretében kedvezményes, száz forintos jegyekkel tekintheti meg a versenyt. A fennmaradó helyekre várhatóan április első hetében kezdik meg a jegyárusítást, három árkategóriában lehet majd belépőket vásárolni a Sportaréna jegypénztáraiban.

Fókuszban a Judo

Amint azt az egész ország figyelemmel követte, a mi judósaink érmei nyitották meg a magyar szempontból igen sikeres olimpiai szereplést Londonban, Ungvári Miklós a dobogó második fokára állhatott, Csernoviczki Éva első magyar női judósként bronzérmet szerzett, a sérüléséből még nem száz százalékosan felépült Karakas Hedvig és a Londonban porcsérülése ellenére hősiesen helytálló Joó Abigél az ötödik, Bor Barna pedig a hetedik helyen végzett. A londoni olimpiai sikerek után Magyarországon is nagy figyelmet kap a Judo, ezt bizonyítja, hogy az állam kiemelt támogatást biztosított a budapesti Eb megrendezéséhez, az esemény mögé állt a fővárosi önkormányzat és jó néhány szponzor és támogató, akiknek ezúttal is köszönetet mond a Magyar Judo Szövetség.

A megkülönböztetett figyelmet jelzi az is, hogy a Közgép Zrt. a 2016-os riói olimpiáig tartó támogatói szerződést köt az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóssal, öccsével, az Eb-bronzérmes Ungvári Attilával, edzőjükkel, Bíró Tamással, és klubjukkal a Ceglédi VSE-vel ? ez a megállapodás a magyar judosport történetének eddigi legjelentősebb egyéni szponzorációja. Szeretnénk megmutatni itthon és Európában, hogy a kontinensbajnokság megszervezésében, lebonyolításában éppen olyan magas színvonalon tudunk teljesíteni, mint a tatamin, reményeim szerint versenyzőink életre szóló élményt szereznek majd a magyar szurkolóknak ? mondták el a szervezők.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Futás vodkával | ZETApress
  2. Energiák Bodroginál | ZETApress
  3. Judogy a tatamin | ZETApress

Szóljon hozzá!