ZETApress

hírportál

Felbőgtek a motorok

A téli szezon ismét új életet hozott a magyar motorsport életébe. A múlt hét végén került sor az SMX 2013-ra! Nagy bánatunkra a két nap úgy elszállt, mint a gumipernye a rajtnál. A tavalyinál is izgalmasabb versenyek, óriási küzdelmek és fergeteges show fűszerezte az idei International Super Moto Cross versenyt.

Február 2-án és 3-án újra egy olyan show volt Magyarországon, amelyet ritkán látott a magyar! Ahogy már vártuk, szombat reggel óriási élettel telt meg a SYMA csarnok, a riderek megérkeztek a Danubius Hotel Arénából és elfoglalták helyeiket a depóban. Az akkreditációnál kígyózó sorok álltak, pár óra múlva pedig gyönyörűen koncerteztek a srácok, a kiglancolt, egyenletesen muzsikáló motorokkal a rajtnál. A délelőtti edzésen már kiderült, hogy nem is olyan könnyű ez a pálya, mint amilyennek kívülről látszik. Az előzés lehetősége szinte a nullával volt egyenlő, hála a szűk nyomvonalaknak. A siker titka így egy dolog lett: a tökéletes rajt. A fiúk páratlan tehetséggel aprították a fát és küzdöttek egymással, a nagy-asztallal, az ékekkel, a mosódeszkával és egyéb elemekkel.

Azt hiszem, a legnagyobb sikere a gyerkőcöknek volt. A tündéri kis-fickók egy pillanat alatt váltak vad gladiátorrá, amint megcsapta az orrukat a benzingőz. Az egyik kedvesen meg is kérte főszerkesztőnket, ne mondja rá, hogy cuki, mert ő egy igazi pasi. Mi kérünk elnézést, a jövő generációja belevaló fenegyerekekből áll. A nyíregyházi futamról már ismert Bíró Bende és a pálya kis ördöge, Ördög Zoli is feltűnt a budapesti versenyen. Nagy büszkeségünk, Kovács Ádám Zsolt szokásosan brillírozott. A 14 éves Vörös Xavér sem hazudtolta meg önmagát, bezsebelt jó pár díjátadó puszit az I?m Beautiful Szépségverseny királynőitől.

Ahogyan azt Kökényesi György megjósolta a sajtótájékoztatón, a magyarok esélyesek, sőt előnnyel indultak a külföldiekkel szemben a különleges padlón. Szvoboda Bence a szombati nap abszolút győztesének tekinthető. Még egy gyors kerékcserét is átvészelt a magyar sztár. A dobogón büszkén sorakoztak fel mellette nagy kedvenceink, Pető Ádám és Déczi Balázs is. A tavalyihoz hasonlóan idén is a mi himnuszunk törte meg a legtöbbször a csendet, bár azt nem mondanám, hogy nem kellett a magyaroknak küzdeni azért, hogy maguk mögé utasítsák ellenfeleiket, hiszen elég combos volt a mezőny.

Ne feledkezzünk meg Tóth Ádámról sem, aki olykor-olykor stílusosan repült jó pár métert, mindezek ellenére fittyet hányt fájdalmaira és körökön át gyalázta a népet. A szombati előfutam után Grillmayer Gábor motoros csizmáját gipszre cserélte. Fiatal csapattársát és egyben a mezőny egyik legfürgébb versenyzőjét, Pető Ádámot hajkurászta Grill. A kisasztal lett a kergetőzés vége, túl közel kerültek egymáshoz és Gábor első kereke megakadt Ádám hátsó abroncsába. Pető megúszta, de a sokszoros teremcross bajnok lábközépcsont-törést szenvedett. Ádám egyébként egy év alatt fejlődött fel amatőr kategóriából nemzetközi szintre, tavaly és idén is bezsebelt kategóriájában jó pár elég komoly eredményt.

Magyar, szlovák, osztrák, bolgár, szlovén, román és svájci bajnokok is motorra pattantak a SYMA-ban. Velünk volt többek közt a fiatal Höllbacher Lucas, Dani Müller, Nastran Uros és Angel Karanyatov is, aki jó párszor megviccelte Tóth Ádámot a ringben. Én figyelemre inteném a szemtelen fiatalokat, Ádám minden bizonnyal egy nagy lecsapásra tartogatja erejét a jövőben, hiszen Nyíregyházán és Budapesten is hagyta nyerni a srácokat. A hölgyeket idén csak Höllbacher Laura képviselte, ám a mezőny egy szem női tagjaként is elmondhatjuk róla, hogy zavarba ejtően jól motorozott.

Az amatőr kategóriás ? egyébként cseppet sem amatőr ? Szekeres Zsolt nagyon szépen teljesített a hétvégén, csakúgy, mint a Vörös fiúk. Külön kiemelnénk Petróczi Dánielt, aki gyanúsan ismerős volt nekünk, hiszen tavaly is részt vett a show-műsorban. Kaszkadőrként jelent meg egy őrült fenegyereket alakítva, ám idén úgy döntött, szívesebben ékesítené a tabellát nevével. Főszerkesztőnk kérésére ő még motoros outfitjéről is beszámolt nekünk egy rövid nyilatkozat erejéig. Adri igyekszik bemutatni a sportot a divat irányából is, hiszen külföldön a motorsportnak sajátos, különálló divatkultúrája van. Az úttörő munkában egyre aktívabban mellé állnak a srácok is.

Ha már a divatról esett szó, Hornok Barbara, országunk fiatal büszkesége, aki már most többszörös, díjnyertes divattervező, exclusive kollekciót készített a RedLine Promotion modelleknek a show-ra. Nem csak kreativitását mutathatta meg több ezer ember előtt, modell tehetségét is újra bizonyíthatta a színpadon az SMX Planet királynőjét alakítva. A ruhák futurisztikus ihletésű, elasztikus, fekete és ezüst anyagokból készültek. Ahogyan azt előre elhintettük, az idei SMX a jövő divatjára alapozott 2013-ban. Ennek jegyében a Karda Beauty and Hair Studio és két sminkmester készítette el a lányok frizuráját és make-upját.

Ez a rendezvény a motoros aréna és a diszkó színház csodás párosításával elhozott egy új világot a szórakoztatás és a sport életébe is. A show elemeket a MINISTRY, szlovák fény- és hangtechnikai cég koronázta meg. A nyugatias színvonalat emelte a 90 négyzetméteres ledfal, amely előtt a riderek hatalmasakat ugrattak. A megnyitót streetfighterek fűszerezték meg, a levegőt pedig a MAGMA Team tűzzsonglőrjei forrósították ? akik megjegyezném állandó hangulatfelelősei voltak a backstage-nek is. A Sambarátság táncosai felpezsdítették a SYMA-t és elhozták nekünk az igazi karneválok életérzését. A JamLand táncegyüttes pedig újra bebizonyította, hogy még mindig méltó uralni a színpadot. Színpad alatt a hatalmas pályát értem, amit Kis Tamásék építettek óriási buzgalommal napokon át.

Az after party igen sikeres volt a Creol Barban, ahol ki a sikerre, ki barátai egészségére itta Budapest legfinomabb koktéljait. A nyíregyházi motorosok évről-évre díszes vendégei a ridereket ünnepelő partynak, ez idén sem volt másképpen. Szasza Peti, Antal Tibor, Pónya Balu és Déczy Balázs is jelen voltak, akiknek ezen a forumon is Nagyon Boldog Névnapot Kívánunk! A szülinaposok táborát szaporította Borka Jani (többszörös országos cross bajnok) is, Isten Éltesse Még Jó Sokáig! A srácok mellé csapódott Marcus Eigner, Dani Müller és Ranninger Jürgen is. A riderek fél pillanat alatt megtöltötték igazi, motoros élettel a szórakozóhelyet.

Közkedvelt speakereink, Hadnagy Józsi és Kőváry Barna nyelve mind két nap a tőlük megszokott módon pörgött. A közönség pedig elégedettségét kifejezve tombolt! De ne feledkezzünk meg Hollós Györgyről, aki magát motorbarátnak vallja, mi annál inkább motor-őrültnek neveznénk, mivel hatalmas szerelemmel ég ezért a sportért, hiszen évről évre belevág a szervezésbe. Majosházi Péter és csapata, a MAMS vezetősége és a profi bírók nélkül nem jöhetett volna létre ez a nagyszabású sportrendezvény. A szórakoztatásról pedig nem más, mint a RedLine Promotion csapata gondoskodott, Zöllei S. Márk és csapata idén is megmutatta, hogy Magyarországon is élő, eleven a show-szakma. De mit sem ér a show, ha nincs lelkes közönség, márpedig ebből nem volt hiány! S mit tartogat még az év? ? Reméljük mindenkinek sikereket, jó eredményeket, és persze ami a legfontosabb: balesetmentes motorozást!

Szóljon hozzá!