ZETApress

hírportál

Párbaj a Sportcsarnokban

A Magyar Vívó Szövetség átalakulása utáni első sajtótájékoztatóját tartotta délelőtt a Váci úti Sóházban a hétvégi női párbajtőr Westend Grand Prix Sákovics József-emlékverseny, illetve az egy héttel későbbi női tőr egyéni és csapat Világkupa-viadal alkalmából.

Prosits Attila ügyvezető-igazgató a házigazda Westend nevében, míg Csampa Zsolt elnök a magyar vívás átalakult vezetősége részéről köszöntötte a vendégeket, és tartott rövid beszámolót a sportág előtt álló feladatokról, beleértve az augusztusi budapesti világbajnokságot. Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, azon belül a vívást. Megköszönte az olimpiai felkészülés során kapott, illetve a hazai nemzetközi versenyekre, valamint a világbajnokságra adandó támogatást.

Az átalakított és ésszerűen szűkített nemzetközi versenyrendszerben ebben a szezonban három fegyvernemben ? női párbajtőrben, női tőrben és férfi kardban ? rendezhetnek Magyarországon Grand Prix-, illetve Világkupa- versenyt. Február 2-3-én, szombat-vasárnap lesz a női párbajtőr Westend Grand Prix Sákovics József emlékverseny a Nemzeti Sportcsarnokban. Az eseményen a 2009-ben 81 évesen elhunyt Sákovics József emlékének is adózunk, aki vívóként világbajnoki arany-, olimpiai ezüst- és bronzérmet nyert.

Szövetségi kapitányként a nevéhez fűződik Magyarország legeredményesebb ötkarikás vívószereplése, az 1964. októberi tokiói olimpiai siker, amikor a küldöttség a megnyerhető nyolcból két-két egyéni- és csapataranyérmet szerzett. (Pézsa Tibor kardvívónk, Rejtő Ildikó tőrvívónk, valamint a párbajtőr és női tőr csapatunk volt a legeredményesebb. A nők akkor még csak tőrvívásban indulhattak.) Később évtizedeken át edzőként és az OSC szakosztály vezetőjeként dolgozott. Özvegye Sákovicsné Dömölky Lídia, 1964-es olimpiai tőrcsapatbajnok, aki továbbra is a magyar vívás aktív segítője.

A versenyre 30 nemzet 128 vívója nevezett. A rendkívül erős mezőnyben többek között ott lesz a londoni játékok egyéni aranyérmese, az ukrán Jana Semiakina, a pekingi ezüstérmes román Ana Branza és a korábbi kétszeres olimpiai aranyérmes orosz Tatjana Logunova. Magyar részről Szász Emese a világranglistán legmagasabban jegyzett párbajtőröző (19.), de természetesen pástra lépnek a legtehetségesebb hazai fiatalok, valamint a decemberi országos bajnok, Londonban élő Révész Júlia is. A hét végén mutatkozik be fegyvernemi felelősként Kovács Iván, aki a női párbajtőrözők munkáját irányítja az új vezetőségben.

A Westend női párbajtőr Grand Prix Sákovics József emlékverseny szombat délelőtt 10-kor a selejtezőkkel kezdődik a Nemzeti Sportcsarnokban ? a magyarok közül Szász Emese kiemeltként csak másnap kezd. A 64-es direkt kieséses tábla vasárnap reggel 9-kor rajtol, a négyes döntő 17 órakor lesz ugyancsak a Nemzeti Sportcsarnokban. Az eseményt újdonságként élő internetes közvetítésben követhetjük a verseny honlapján, az MVSZ portálján pedig mostantól valamennyi felnőtt nemzetközi versenyről napi friss beszámolót olvashatunk!

Az egy héttel később sorra kerülő női tőr egyéni és csapat (február 8-9-e, péntek-szombat: egyéni, majd 10-e, vasárnap: csapat) Világkupa nevezése csak a jövő hét elején zárul le, így pontos részletekről még nem számolhatunk be. Már csak azért sem, mert pénteken és szombaton rendezik a fegyvernem szezonbéli első Grand Prix-versenyét Gdanskban. Kreiss Gábor ? a fegyvernem új első embere ? azonban a budapesti csapatviadalra már kijelölte a válogatottat. A szakember az olimpiai kvalifikáció utolsó pillanatában elvérző kvartettnek, Mohamed Aidának, Knapek Edinának, Varga Gabriellának és Kreiss Fanninak szavazott bizalmat.

Szóljon hozzá!