ZETApress

hírportál

A XX. század hokisa

A pénteki Megyeri úti nosztalgiaderbin az UTE jégkorongcsapata 3:2-re legyőzte a Fradit. Győzelmük ellenére a lilák maradtak az utolsó, hetedik helyen, s a zöldek továbbra is hatodikok a MOL Liga alapszakaszában. Mesterük 17 éves korában, 1979-ben játszott először az Újpest felnőtt csapatában.

A rendkívül technikás Ancsin János 16 éven át szerepelt a lila-fehéreknél, akikkel hat bajnokságot nyert. Ezt követően három idényt töltött Dunaújvárosban. Itt újabb két bajnoki elsőséget ünnepelhetett. ? Hogyan emlékszik vissza az Újpesten töltött évekre? ? kérdezte tőle Takács Gábor a meccs előtt.

AJ: Számomra gyerekkorom óta az Újpest jelentette a nagy szerelmet. Itt nőttünk fel öcsémmel, Lacival, akivel csapattársak is lettünk. Természetesen a Fradival vívtuk annak idején a legádázabb csatákat sokszor telt ház előtt, akkor még persze nyitott pályán. Kitűnő edzőnk volt Boróczi Gábor személyében. Szerencsére fantasztikus hokisokkal kerültem egy csapatba, akik igazi sportembereknek számítottak: Gogolák Laci, Menyhárt Gazsi, a Búzás. testvérek, Pék Gyuri, hogy csak a legismertebbeket említsem.

? Aztán mégis a Dunaferrhez igazolt.

AJ: A kilencvenes évek közepén ellehetetlenedtek a körülmények Újpesten, Újvárosban viszont megadatott, hogy két évet még fedett pályán edzhettem és játszhattam.

? A válogatotthoz is szép emlékek fűzik. A nemzeti csapatban 225-ször lépett jégre.

AJ: Igen, felejthetetlen emlék az 1983-as C-csoprtos világbajnokság, amelyet az akkor egyéves Budapest Sportcsarnokban rendeztek. Sikerült feljutnunk a B-csoportba. Én voltam a válogatott legfiatalabb tagja, a vébé előtt egy hónappal töltöttem be 21. életévemet.

? Miért nem igazolt soha külföldre?

AJ: Tizennyolc éves koromban kaptam ajánlatot Dániából. Akkor persze legálisan még nem mehettem volna ki. A család is marasztalt. Maradtam, nem bántam meg.

? Az ezredfordulón a XX. század legjobb magyar hokisának választották.

AJ: Nagyon nagy megtiszteltetés, hiszen rengeteg kiváló játékos közül esett rám a választás

? Néhány éve vezetőedzőként tért vissza Újpestre, ám jelenleg az utolsó helyen szerénykedik az együttes?

AJ: Sajnos Budapesten nagyon nehéz megfelelő szponzort találni. Arra viszont nagyon büszke vagyok, hogy nálunk kizárólag magyar játékosok szerepelnek, az átlag életkoruk húsz év. Egyébként az UTE az egyetlen egyesület, amely minden korosztályos bajnokságban indít csapatot.

? Áprilisban Divízió 1-es világbajnokságot rendeznek Budapesten. Milyenek az esélyeink?

AJ: Természetesen nagyon szurkolok a srácoknak, de nagyon nagy bravúr kellene ahhoz, hogy visszakerüljünk a legmagasabb osztályba.

Szóljon hozzá!