ZETApress

hírportál

Névadó a vízi-központban

A 2008-ban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyről nevezték el a 2010. januárban Csepelen átadott Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központot. A névtáblát a legendás kenus szüleinek jelenlétében volt edzője, Ludasi Róbert avatta fel ma délelőtt a Duna utcában.

A névadó ünnepségen Vajda Attila, a 2008-as pekingi olimpia kenubajnoka elmondta, hogy Kolonics György a példaképe és a barátja volt, nagyon sokat köszönhet neki. Már az 1996-os atlantai olimpián is csodálta, s 2000-es Sydney-i sikere idején, 17 évesen tűzte ki célul az olimpia megnyerését. 2008-ban ez sikerült is neki, de Koló addigra halott volt. Megemlékezése végén Attila virágcsokorral kedveskedett Gyuri édesanyjának.

Kolonics György 36 éves korában, 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el. A későbbi hivatalos jelentés szerint halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt következett be. A kiváló sportoló éppen a pekingi olimpiára készült, az lett volna az ötödik ötkarikás fellépése. Két olimpiai bajnoki címe mellett a világbajnokságokon 15-ször, az Eb-ken pedig 3-szor állhatott fel a dobogó felső fokára.

Csabai Edvin többszörös világbajnok kenus, a Kolonics Alapítvány kuratóriumának tagja pedig úgy fogalmazott, hogy Koló művészi testéhez és lelkéhez durva, erős munkáskéz párosult. ? Az a célunk, hogy ne munkásokat neveljünk művészkézzel, hanem művészeket munkáskézzel! ? javasolta Ervin. Vártam, hogy Kozmann György, az állandó versenyzőtárs is emlékezik, de ő ma néma maradt. Sokáig egy hajóban evezett Kolóval, s ma is inkább a hallgatóság soraiban, a szülők közelében foglalt helyet.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke felidézte, hogy amikor 1995-ben találkozott Kolonics Györggyel, megdöbbentette, milyen rossz körülmények között készülnek a csepeli kenusok is. Azóta óriási infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre, amit a Gubacsi-centrum is jól példáz ? fogalmazott, s bejelentette, hogy extra-juttatásként ez év elején egymilliárd forintos támogatást kaptak a kormánytól, és az elnökség döntése értelmében ennek az összegnek a hatvan százalékára a klubok és a szakosztályok pályázhatnak.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára Kolonics Györgyre emlékezve azt mondta: kevés embernek adatik meg, hogy beírja magát a történelemkönyvbe ? annak is a jó oldalára ? ezért méltó arra, hogy iskola és emlékversenyek után egy ilyen létesítmény is viselje a nevét. A Kolonics György Vízi-sport Központban a hajótárolók és a szálláshelyek mellett korszerű edző- és konferenciaterem is található, és csaknem kétszáz versenyzőnek ad felkészülési, edzőtáborozási lehetőséget. Alkalmas iskolai táborok, vízitúrák és egyéb vízi szabadidősportos tevékenységek lebonyolítására is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kolonicsék nyertek | ZETApress

Szóljon hozzá!