ZETApress

hírportál

Mezeifutó Eb a havon

A ma reggel újra megnyílt Ferihegyi Repülőtér tegnapi kényszerű leállása ellenére 34 ország delegációja már megérkezett a holnapi szentendrei Mezeifutó Európa-bajnokság résztvevői közül, egyedül a grúzok hiányoznak, de már ők is úton vannak ? mondta Christian Milz, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) igazgatója a sajtótájékoztatón.

Miután értesültünk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér leállásról, 24 óra alatt szinte egy teljesen új Európa-bajnokságot kellett megszerveznünk ? jelentette ki délután az Íves utcai Aquaworld Ramada Hotelben, majd megköszönte a szervezők részéről az elmúlt egy napban tapasztalt fantasztikus együttműködést. Hozzátette még, hogy a nyári versenyekre jó felkészülést jelent a téli, havas pálya, bár ránézésre inkább sífutást lehetne rajta ma rendezni.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Szervező bizottság elnöke elmondta, hogy a külföldi résztvevők Bécsbe, Pozsonyba, vagy Belgrádba repültek, s onnan buszokkal jutottak el Magyarországra. ? Munkatársaim az elmúlt 24 órát gyakorlatilag végigdolgozták, így plusz munkaerőket nem kellett bevonnunk ? mondta. Elárulta továbbá, hogy bár az Eb-re érkezők ideszállításának átszervezése pluszköltséget jelentett a szervezőknek, ez komolyabb problémát nem okozott, mivel egyrészt felelősségbiztosítást kötöttek az eseményre, másfelől az európai szövetség is besegített a rendkívüli helyzet megoldásába. Az idei esztendő fantasztikus éve volt a magyar atlétikának. Nemcsak Pars Krisztián londoni olimpiai aranyérmére lehetünk büszkét, de a felnőtt sikerek mellett utánpótlásszinten is előbbre léptünk. ? Remélem, az Európa-bajnokság méltó befejezése lesz ennek az évnek! ? bizakodott az elnök.

Hansjörg Wirz, a nemzetközi szervezet elnöke nem érkezett még Magyarországra, így Karel Pilny alelnök vett részt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy az eseményen 35 ország 539 futója vesz részt, s mindkét részvételi szám új rekord a Mezeifutó Európa-bajnokságok történetében. A holnapi Eb-re összesen 1500 akkreditációt állítottak ki, s az eseményről 11 tévécsatorna közvetít élőben, vagy számol majd be felvételről. Az m1 13 és 15 óra között élő közvetítést ad a felnőtt nők és férfiak futásáról, valamint beszámol a junior és U23 versenyekről. A kommentátor Deák Horváth Péter, a műsorvezető Knézy Jenő lesz.

Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára elmondta, hogy a magyar kormány negyvenmillió forinttal járult az esemény lebonyolításához, mivel fontosnak tartja az atlétikai képzést és az Eb-t. A közelmúltban ezer pedagógust képeztek ki annak érdekében, hogy irányítsák majd az általános iskolákban hamarosan beinduló kölyökatlétika-programot, amelytől a sportág hazai utánpótlásbázisának kiszélesítését remélik.

Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, a szervező bizottság társelnöke szerint azért választották a skanzent versenyszínhelynek, mert a korábbiaktól ? a rétektől és lóversenypályáktól ? mindenben teljesen eltérő Európa-bajnokság megrendezését tűzték ki célul. ? A pálya XVIII-XIX. századi épületek között, dimbes-dombos terepen, csűrön át, gémeskút és szélmalom mellett vezet, így a versenyzők futás közben Magyarország múltjából és történetéből is ízelítőt kapnak ? fogalmazott a főigazgató.

A sajtótájékoztató második felében néhány versenyző is szót kapott. Henrik Ingebrigtsen, az idei helsinki Atlétikai Európa-bajnokság 1500 méteres síkfutó számának norvég győztese, egyben a tavalyi velencei Mezeifutó Eb U23-as aranyérmese elmondta: bár idén sokat betegeskedett, az elmúlt két-három hónapban volt módja erre a versenyre készülni, így jobb formában érzi magát, mint tavaly decemberben.

Fionnuala Britton, a női verseny ír címvédője szerint a szentendrei dimbes-dombos pálya nagy kihívás lesz az indulóknak és holnap látványos versenyre lehet majd számítani. A férfiaknál rajthoz áll Bene Barnabás, a háromszoros korosztályos mezei futó Európa-bajnok is, aki elismerte, hogy nagy rajta nyomás, mert nem emlékszik olyan versenyre, ahol ennyin számítottak volna a sikeres szereplésére, mint most. ? Számomra ez nem víz, hanem olaj a tűzre! Igaz, hogy rossz három év van mögöttem, de bízom benne, hogy most újra önmagamat adhatom és örömet szerzek azoknak, akik a helyszínen és a tévéképernyők előtt szurkolnak majd nekem! ? fogadkozott a futóbajnok. Holnap 10-től 15 óráig mindannyian bizonyíthatnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Futás a hómezőn | ZETApress

Szóljon hozzá!