ZETApress

hírportál

Bejártuk a Tüskecsarnokot

2014 elején adhatják át az 1996 óta félkész állapotban álló újbudai Tüskecsarnokot, és a multifunkcionális létesítmény később egy uszodával is bővülhet ? közölte délután Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára. A házigazda Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester, egykori vízilabdázó volt.

A XI. kerület országgyűlési képviselője Vígh László kormánybiztossal együtt tartott tájékoztatót a kerületi iskolák vezetőinek és testnevelő tanárainak a projekt befejezéséhez kapcsolódó feladatokról. Elmondta, bízik abban, hogy 2014 tavaszára elkészül a csarnok. ? A tervek között szerepel, hogy egy uszodával is bővül majd a létesítmény ? tette hozzá kérdésemre, de ez egy újabb épületben kap majd helyet. Reméli, hogy a kormány is támogatni fogja majd elképzelését!

A projekt állásáról beszámolva Vígh László emlékeztetett arra, hogy a Tüskecsarnokot 1993-ban a ?96-os Világkiállításra kezdték építeni, de mivel az elmaradt, a beruházás 16 éve áll. A csarnok most még félkész állapotban van, jelenleg egy jégpálya üzemel benne, mivel ezt tudták a leggyorsabban és a legkisebb beruházással kialakítani. A Kanadai Magyar Hokiklub végzi itt edzéseit, ám látogatásunkkor üres volt a jég.

Decemberben elindul a közbeszerzés, utána 9-12 hónapra van szükség a projekt befejezéséhez, melyre 5,9 milliárd forint áll a rendelkezésünkre. A csarnok megnyitására így legkésőbb 2014 elején kerülhet sor ? mondta el a kormánybiztos. Vígh László arra is kitért, hogy a 20 x 40 méteres küzdőterű létesítmény kézilabda mérkőzésen közel négyezer fő befogadására lesz alkalmas, és a ritmikus gimnasztikán kívül minden teremsportág versenyeit meg lehet majd rendezni benne. Rangos nemzetközi sportversenyek mellett kulturális eseményeknek és koncerteknek is otthont adhat majd a 71 méterhosszú és 42 méterszéles ellipszis alapterületű építmény, így egy 30 x 60 méteres jégkorongpálya is belefér. Igaz, ilyenkor a nézőtér befogadóképessége csökken, míg egy kisebb helyigényű bokszmeccsen akár ötezren is szurkolhatnak.

A kiegészítő létesítmények között a kormánybiztos megemlítette a szomszédban található négy, egyenként 18 x 36 méteres, valamint további két, 18 x 18 méteres munkacsarnokot, melyek a méretükből adódóan kézilabdapályának alkalmatlanok. Összesen 35 öltöző lesz a létesítményben, így egyszerre hat-hét testnevelési órát is meg lehet tartani benne. Emellett sportorvosi rendelőt és egy diagnosztikai központot is terveznek a Tüskecsarnokba. Hogy ezek kialakítása ideális legyen, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karával, a Sportkórházzal és a Kardiológiai Intézettel is egyeztetéseket folytattak.

A Tüskecsarnok a tervek szerint az egyetemi, diák- és főiskolai sport fellegvára lesz, hiszen a közelben találhatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem épületei. Ezen kívül a kerületi iskolások, valamint a sportolni vágyó felnőttek igényeit is igyekszik majd kielégíteni. ? Egy nyitott létesítményt szeretnénk üzemeltetni, ezért várjuk az ötleteket és minden megoldásra nyitottak vagyunk. Közel 100%-os kihasználtságot akarunk, egy rendezvény sem élvez prioritást a másikkal szemben ? mondta kérdésemre Vígh László, majd egy rövid sétát tettünk a létesítményben. A hűvös jégcsarnokban forró teával fogadtak, míg a kiegészítő létesítményt a síkos utak miatt nem tudtuk megközelíteni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tüskecsarnoki uszoda | ZETApress

Szóljon hozzá!