ZETApress

hírportál

Pénzügyőrök Tiszaligeten

Első alkalommal Magyarországon kerül megrendezésre az Európai Vámsport Szövetség Kupájáért öt nemzet (Horvátország, Olaszország, Románia, Ukrajna, Magyarország) részvételével a Nemzetközi férfi kosárlabdatorna ? tudtuk meg a Szervezőbizottságtól a délutáni sajtótájékoztatón, a Kárpát utcai RAM éttermében.

A hazai kosárlabdasport egyik fellegvárában, a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban november 16-17-én, péntek-szombaton mérkőznek meg a csapatok. A sorsolás a csütörtök esti megnyitón, a Szolnoki Főiskola Aulájában lesz. A mérkőzések mindkét nap reggel 9-kor kezdődnek, futóórával kétszer 15 percesek lesznek. A pénteki körmérkőzések első négy helyezettje jut tovább a szombati play off-ra, ahol az első a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik. A vesztesek a harmadik, a győztesek az első helyért, az erkölcsi elismerésért és a díszes kupáért küzdenek tovább. A közönség ingyen nézheti meg a mérkőzéseket. Részükre az előtérben rendeznek programokat, hiszen a Sportcsarnok parkettjára mégsem mehetnek fel sáros cipőben!

Az Európai Vám Sportszövetség

A szervezet 20 évvel ezelőtt, néhány akkori Európai uniós tag-vámigazgatás (Belgium, Hollandia, Luxemburg, Dánia, Franciaország, Írország és az Egyesült Királyság) kezdeményezésére és összefogásával jött létre a nemzetközi vámos közösség közötti informális kapcsolatok kiszélesítése és elmélyítése céljából. Az ECSA sportesemények szervezésén, lebonyolításán túlmutató célja egy olyan informális hálózat kialakítása, amely kapcsolattartóin keresztül elősegítheti a váminformációk, bűnügyi információk gyors áramlását.

Az ECSA-nak jelenleg 24 tagja van, az EU-n kívülről Törökország és Norvégia, megfigyelői státuszban pedig a DG TAXUD, az EU Adózás és Vámunió Főigazgatósága. Fő döntéshozó szerve az évente egyszer összehívott közgyűlés (AGM), amelynek anyagait, napirendjét, a szabályrendszereket a Végrehajtó Bizottság (EC) állítja össze. A szervezet élén a négyévre választott elnök áll, munkáját az elnökhelyettes, a titkár, a kincstárnok és a webmester segítik. A Közgyűlés legfőbb feladata a következő évi eseménynaptár összeállítása, amely általában 15-20 ECSA sporteseményt tartalmaz.

Az ECSA égisze alatt a vám- és pénzügyi hatóságok tisztségviselői hazai színekben számos nemzetközi sporteseményen képviselhetik hazájukat, a teljesség igénye nélkül említve a kispályás futballbajnokságot, maratoni- és félmaratoni futóversenyeket, az asztalitenisz kupát, a röplabda-versenyeket, a tradicionális négynapos holland, 200 km-es össztávú menetelést Nijmegenben, de ide sorolhatjuk a klasszikus vámos sportágakat is, mint a kutyavezetők és kutyáik, vagy a lövészek versenyét.

A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 1997-ben vált az ECSA tagjává, 2002-ben a tradicionális sportágak mellett meghonosította a lövészversenyt, amely évről évre nagy sikerrel és méltó érdeklődéstől kísérve kerül lebonyolításra minden második évben Magyarországon. A Budapest Maraton keretem belül szintén kétévente kerül megrendezésre az ECSA Marathon. Sportolóink számos, külföldi lebonyolítású eseményen is az élmezőnyhöz tartoznak, elsősorban asztalitenisz és úszás sportágakban.

Az ECSA fennállásának 20. évfordulója alkalmából a Szövetség felkérése alapján vállalta a Pénzügyőr Sportegyesület (PSE), hogy az ECSA számára teljesen új sportágban, a kosárlabdában indít versenyt azt remélve, hogy a kosárlabda is bekerül az 1-2 évente megrendezésre kerülő, nagy népszerűségnek örvendő sportágak közé ? tudtuk meg Nagy József NAV főosztályvezetőtől, a PSE ügyvezető elnökétől.

Szóljon hozzá!