ZETApress

hírportál

Pályák és bajnokok

Új iskolai sportpályákat adott át és olimpiai bajnokok falát avatta fel Simicskó István Budapesten. Az EMMI sportpolitikáért felelős államtitkára péntek után a szombatot is Újbudán kezdte, ahol új iskolai sportpályákat adott át a Mezőkövesd utcai Szent Benedek Iskolaközpontban.

A sportpolitikáért felelős államtitkár a pályaavatón, köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy: az intézmény vezetése kiváló minőségű, új sportpályáival olyan infrastrukturális sportfejlesztést valósított meg, amely nagymértékben segíti a nevelőmunkában fontos sportélet fejlődését és a mindennapos testnevelés felmenő rendszerben történő megvalósítását is.

Simicskó István Újbudáról Óbudára ment, ahol köszöntőt mondott a 110 éves múlttal rendelkező, Árpád Gimnáziumban az olimpiai bajnoki címet szerző, egykori árpádos diákok nevét viselő emléktábla avatóünnepségén is. Az államtitkár beszédében kifejtette, hogy a felavatott tábla a kitartásnak, az akaraterőnek, a küzdeni tudásnak és egyben hét emlékezetes olimpia dicsőítésének állít emléket. Kiemelte azt is, hogy jó úton járnak azok az iskolai vezetők, akik felismerik egykori diákjaik, olimpiai bajnokaik megbecsülésének fontosságát, s példaképként táblát állíttatnak olimpiai aranyérmes tanítványaiknak, hiszen ezzel mintát mutatnak diákjainak és más iskoláknak is.

Fábián László, Gyarmati Dezső, Konrád Ferenc és testvére Konrád János, Markovits Kálmán, Szabó Bence, Tarics Sándor, valamint Török Ferenc a sportban felért a csúcsra, így nevüket nem csupán az országhatárainkon belül, azon kívül is jól ismerik a sportot kedvelők, s nem csupán a magyar ajkúak ? mondta az államtitkár. Az ünnepségen felolvasták Hoffmann Rózsa, az EMMI oktatásért felelős államtitkárának levelét is.

Gyimesi Róbert, az Árpád Gimnázium igazgatója és Szabó Bence, a MOB főtitkára szavai mellett a rendezvény résztvevői meghallgathatták az immáron 99 éves Tarics Sándor videós üzenetét is. A világ legidősebb, élő olimpiai bajnoka az 1936. évi nyári olimpiai játékokon, Berlinben a magyar vízilabdacsapat tagjaként szerezte meg olimpiai bajnoki címét. Nem csak ő, de Fábián László, Gyarmati Dezső és Markovics Kálmán sem vett részt az ünneplésen. Fábián helyett felesége, Rozsnyói Katalin, míg Markovics helyett özvegye és László fiuk vette át az ajándékokat. Gyarmatit sajnos senki sem képviselte.

Szóljon hozzá!