ZETApress

hírportál

Célba ért az Ultramaraton

Véget ért az ötnapos Bécs?Pozsony?Budapest Ultramaraton és a mai Félmaraton. Reggel 9-kor indult a mezőny a Budakeszi Knáb János utcából, hogy az utolsó, 21 kilométeres szakaszt megtéve a győztes 10 óra után néhány perccel célba érjen a Csörsz utcai SportMax2-ben. Legkésőbb fél 12-ig be kellett futniuk azoknak, aki értékelhető eredményt akartak.

A cél az eddigi gyakorlattól eltérően nem a pesti Városliget, hanem a budai Gesztenyéskert volt, így az útvonal is nagyon megváltozott. A futók nem jöttek végig a Budakeszi úton a Moszkva térig, hogy ott balra fordulva a Margit körút ? Margit híd ? Nagykörút érintésével jussanak el a ligetbe, hanem már Buda határában jobbra kanyarodtak, s a Jánoshegyi út ? Tündérhegyi út ? Mátyás király út ? Istenhegyi út ? Szent Orbán tér ? Istenhegyi út ? Nagyenyed utca ? Alkotás utca útvonalon érték el a célt.

Budakeszin reggel 9 órakor Balczó András sportlegenda sütötte el a startpisztolyt. Az 5. napon az ultrafutás mellett egy Nemzetközi félmaraton keretében nagyon sokan csatlakoztak a futókhoz. Kellett is a tömeges lelkesítés, hiszen a közel 300 km-es távon sok futó kihozta már magából a maximumot. Bár az utolsó szakaszgyőzelmet az ultrafutók közül Bogár János szerezte meg, az egyéni összetett versenyben több órás előnnyel Zabari János győzedelmeskedett. A női összetett futóversenyben Czibók Ágnes kapta az aranyérmet. Kiemelkedő teljesítmény, hogy a friss nevezők ellenére a félmaratoni távot Pelsőczy Attila nyerte, aki mellesleg az abszolútban is győztes Sashegyi Gepárdok csapatát erősítette egész héten. A női fél-maratonisták versenyét idén Kiss Zsanett nyerte.

A BBU népszerűsítésére vasárnap éjjel indult útnak Horváth Jenő ultrafutó aki egyéni futással, egyhuzamban futotta le a közel 320 km-es távot. 48 óra folyamatos futással, ugyanazon a távon haladt Bécsből Budakesziig, majd percre pontosan az 5. nap rajtján érte utol a mezőnyt. Végül Ő is beérkezett Budapestre, ahol ünnepélyes díjátadón ünnepeltük a versenyzőket a SportMax2 csarnokában. A szervezők meglepetéssel vártak mindenkit, hiszen aki végigfutotta a távot, kapott egy emlékérmet. Jogos az ajándék, hiszen aki teljesíti ezt a távot, az győztesen távozik. Részletek idekattintva olvashatók.

Jól tették a futók, hogy nem mentek át Pestre, mert nélkülük is nagyfokú útlezárások és terelések vannak a fővárosban. A jobboldal Békemenete a Széna térről a Margit körút ? Margit híd ? Nagykörút ? Kiskörút ? Alkotmány út vonalán jut el a Kossuth térre, a kormánypárti nagygyűlésre. A baloldali ellenzék a Lánchíd budai hídfőjétől, a Clark Ádám térről vonul át az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, a Haza és Haladás, a Szolidaritás és a Milla Szabad sajtó utcai tüntetésére. A Jobbik a Deák téren gyűlésezik, ahonnan a Kiskörúton a Magyar Rádió épületéhez vonulnak. Miattuk a Szabadság hídi villamosokat terelik el este, míg a baloldaliak rendezvénye alatt az Erzsébet hídon szünetel az autó- és buszforgalom.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Maratoni emlékfutás | ZETApress

Szóljon hozzá!