ZETApress

hírportál

Éremtelenek kitüntetése

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Czene Attila a tárca sportpolitikáért felelős államtitkára, valamint Szekeres Pál, az EMMI helyettes államtitkára a londoni 30. Nyári Olimpiai és a 14. Nyári Paralimpiai Játékokon 4., 5. és 6. helyezést elérő (nem érmes) sportolók és a pontszerző helyezést elérő versenyzők felkészítésében részt vevő sportszakembereket köszöntötte.

A kitüntetéseket a Szépművészeti Múzeumban rendezett délelőtti ünnepségen adtak át számukra. Ez volt az első alkalom, hogy a pontszerzők számára külön ünnepséget szervezett a Kormány. Az olimpián és paralimpián elért kiemelkedő eredményük elismerésre méltó, s rengeteg munka áll teljesítményük mögött. Ezért fontos, hogy ne csak érmeseink, hanem a 4., 5. és 6. helyen végzett sportolóink is megkaphassák a méltó figyelmet, s ezen az ünnepségen a reflektorfény kizárólag rájuk vetül ? mondta el a miniszter az átadón.

Balogh Zoltán a magyar kormány nevében köszönetét fejezte ki a londoni olimpián és paralimpián kiemelkedően szerepelt versenyzőknek azért, hogy Magyarországot újra a világ legeredményesebb nemzetei közé emelték. Hangsúlyozta: a legfontosabb, amint a győztesektől megtanulhatunk, hogy képesek vagyunk sikereket elérni, s képesek vagyunk saját magunk legyőzésére is. A sikerek pedig azért fontosak, hogy elhiggyük: helyt tudunk állni, s a világ élvonalába kerülhetünk. Jó példaként szolgálhat számunkra ez a gazdaságban vagy a kultúrában is. Megtudtuk azt is, hogy az olimpiai aranyérem 35 milliós jutalmával szemben a paralimpiai arany mindössze 23 millió forintot ér. Nem csak az érmekért, de még a 4-8. helyért is szép summát, milliókat kapnak az érintettek, de ebben sincs egyenlőség az egészséges és a parasportolók között az utóbbiak kárára. Az okokat nehezen értjük, hiszen a paralimpikonoknak is ugyanúgy ? vagy talán még jobban! ? meg kell dolgozniuk a sikerekért!

Ezután Balog Zoltán, Czene Attila és Szekeres Pál Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a Magyar Arany Érdemkeresztet, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet és a Magyar Bronz Érdemkeresztet (polgári tagozatok) adta át a sportolóknak és sportszakembereknek, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott a korábban már állami kitüntetésben részesült sportolóknak és segítőiknek és 11 sportszövetségnek.

43 ép és 3 parasportoló állami, 12 ép és 2 parasportoló pedig miniszteri elismerést vehetett át. Az ép sportolók felkészítéséért 21-en, a parasportolók felkészítéséért tízen kaptak állami elismerést, míg a parasportolók felkészítéséért hárman részesültek miniszteri elismerésben. Összesen 105 főt vártak, de a meghívottaknak alig a fele érkezett meg. A férfi vízilabda és kézilabda csapat szinte kivétel nélkül távol maradt, de sokan mások is hiányoztak. Lehet, hogy azért maradtak távol, mert kirekesztettnek érezték magukat azáltal, hogy nem az érmesekkel együtt ünneplik őket?

Érmeseink ? köztük a tegnap megismert Tóth Tamás úszó ? köszöntése holnap délelőtt lesz a Parlamentben. A múzeumbeli fogadáson az egymás közötti beszélgetéseken úgy vélték a pontszerzők, hogy az Országházban számukra is lett volna hely, nem kellett volna őket ma külön ünnepelni! A mai ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött, s Czene Attila pohárköszöntője előtt a Szózat hangjaival zárult. A nagyvilágon e kívül nincsen számodra hely! ? írta Vörösmarty Mihály ?, s a 4-6. helyezett olimpikonok és paralimpikonok úgy érezték, hogy ez a hely holnap a Parlamentben őket is megilletné!

Az államtitkár pohárköszöntőjében megköszönte a magyar sport legjobbjainak többéves kitartó munkáját, s hangsúlyozta, hogy a kimagasló eredmények nem csupán a sportolóknak és a sikeres felkészítés feladatait elvégező edzőknek, sportszakembereknek, sportvezetőknek hoz dicsőséget; versenysportunk sikerei támaszt nyújtanak nemzeti önbecsülésünkhöz, az ország ismertségének, vonzerejének növeléséhez is. Az államtitkár elmondta: a londoni teljesítmény önmagáért beszél, hiszen ennek eredményeként az olimpiai örök-ranglistán továbbra is a legjobbak között vagyunk.

Czene Attila, 1996. atlantai olimpiai úszóbajnoka emellett szólt arról is, hogy a mai tárcaünnepségen a minisztérium vezetői olyanokat is köszönthettek, akik már sokadszorra járultak hozzá hazánk sportsikereihez. ? Meggyőződésem, hogyha továbbra is biztosítjuk önöknek a sikeres felkészülés feltételeit, Rióban is tovább növelik helyezéseink, érmeink számát ? jelezte meg Czene Attila, s említést tett arról is, hogy nemzetközi színtereken Nobel-díjas tudósaink mellett komoly értékként, az ország kiemelkedő eredményeket felmutató sportját emlegetik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elismerések a Tükörteremben | ZETApress

Szóljon hozzá!