ZETApress

hírportál

Veronika ezüstöröme

Juhász Veronika, az UTE Uniqua kerekesszékes vívója a felállni képes versenyzők között a 14. Nyári Paralimpián párbajtőr egyéniben negyedik lett, míg Dani Gyöngyivel és Krajnyák Zsuzsával csapatban ezüstérmet szerzett Londonban. A 38 éves roma származású sportolónővel ma délben a MARS Program keretében beszélgettünk.

Nehéz gyermekkorom volt, intézetben nevelkedtem. 4 évesen veszítettem el egy fejlődési rendellenesség következtében a jobb lábamat. Társaim sokat csúfoltak, féllábúnak, gólyalábúnak neveztek ? mesélt Veronika a keserű múltról. Sajnos a tanárai és nevelői sem voltak különbek, tőlük sem kapott segítséget. Még a testnevelési órákról is kizárták fogyatéka miatt! Azóta sem tudta feldolgozni féllába elvesztését, de ebbe amúgy is csak beletörődni lehet!

Több sportágat is kipróbált, végül a kerekesszékes vívásnál kötött ki. Ez nem jelenti azt, hogy életét is kerekesszékben kell töltenie, mert protézise van, az utcán azzal közlekedik. Neki tehát könnyebb eljutni bárhová, mint székhez kötött társainak. Őket nagyon sajnálja, hiszen nincs mindenütt megoldva az akadálymentes közlekedés, sok boltba és a hivatalba is nehéz bemenni, s nekik az alacsony padlós buszokra is gyakran órákat kell várniuk, a felszálláshoz mások segítségét kell kérniük. Neki automataváltós kocsija van, így a lábát is kíméli.

Mint azt elmondta, nem azért kezdett sportolni, hogy mások elismerjék, felnézzenek rá. Számára minden megmérettetés egy verseny, önnön ambíciói érdekében, a győzni akarás a legfőbb motivációja. Saját boldogságáért tette, s persze örül a sikernek. A londoni ezüstérmet csapattársai kudarcként élték meg ? hiszen a döntőben kikaptak a kínaiaktól ? Veronika viszont boldog volt, hogy megszerezte első paralimpiai érmét. A bírókra viszont haragudott, mert jogtalannak érezte döntéseiket. Három tust vettek el tőle azért, mert állítólag felállt a székben, egy negyediket meg azért, mert a székből kiesett ellenfelét szúrta meg. Egyik döntést sem ismeri el, hiszen félfenékkel végig a székben volt, s előbb vitte be a találatot, mint ellenfele kiesett. Ezen ment el a csapatarany, de szerinte az ezüst is nagyon szépen csillog.

A vívás nem egy klasszikus küzdősport, bár itt is ?szembenülnek? az ellenfelek. Mégsem tekintette őket sosem ellenségének, sportszerűen küzdött ellenük. Sajnos az ellenkezőjét meg kellett már tapasztalnia. Őt többször nézték már ellenségnek ellenfelei, de erről inkább nem beszél. Csak a szépre emlékezik, minek tépné fel a behegedt sebeket. A bronzmeccsen csapattársa, Krajnyák Zsuzsa győzte le, így végül is vereséggel zárta a küzdelmet. Érezte, hogy ez lesz az eredmény, tudta, hogy Zsuzsa jobb nála, s nem haragudhat ezért csapattársára. Továbbra is együtt vívnak Újpesten, s Dani Gyöngyi, a harmadik ezüstös csapattárs is az UTE vívója. A sátoraljaújhelyi születésű vívónő sokat köszönhet a főváros IV. kerületének. 2004-ben rosszul állt anyagilag, s az alpolgármester segítette lakáshelyzete megoldásában.

Már 2010-ben is elmondta, hogy családot szeretne, meg akarja ismerni az anyaság örömét. Társra azóta sem akadt, egyelőre a sportban találja meg örömét. Baráti körében nincsenek romák, a párkapcsolatban sem a romákat keresi. Ha megtalálja a szerelmet, bőrszínre való tekintek nélkül fog választani. Azonban amíg a szék kereke forog és tőrök csapnak össze, Ő addig rendületlenül küzdeni fog önmagáért, a sport szépségéért, valamint öregbíteni fogja hazánk hírnevét, hisz juhász sok van, de Juhász Veronikánk csak egy!

Sajnos Veronika és sorstársai küzdelmét alig láthattuk, ezért nem mehetünk el szó nélkül a paralimpia bemutatása mellett sem. Amíg egy hónappal korábban reggeltől késő éjszakáig még a csapból is a londoni olimpia folyt, addig a paralimpiáról csak összefoglalókat láthattunk. A két aranyat és hat-hat ezüst- és bronzérmet nyerő sportolóink ennél többet érdemeltek volna! Sem a nyitó-, sem a záróünnepélyt nem sugározta a köztévé, míg az olimpiáról mindkettőt közel négy órában mutatták. Igaz, a záróesemény eredetileg szerepelt az m2 programjában, de helyette a Formula?1 aznap délutáni, utolsó európai futamát ismételték. Mivel a száguldó cirkuszban csak 2003-04-ben volt magyar versenyző, az MTVA döntése igencsak megkérdőjelezhető.

MARS a józsefvárosi szállodában

Az immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő MARS (Media Against Racism in Sport) Nemzetközi Találkozó helyszíne a Futó utcai Budapest Hotel City Inn. A holnap délig tartó négynapos szakmai találkozó egyik átfogó célja, hogy a különbözőségek befogadását és elfogadását támogassa, illetve a diszkrimináció- és előítéletektől mentes gondolkodást erősítse a média, mint nyilvánossági eszköz segítségével. A Civil Rádió a Community Media Forum Europe (CMFE) szervezetével közösen, az Európai Bizottság (EB) támogatásával, egy olyan szakmai rendezvénynek ad otthont, amelynek keretében a résztvevő újságírók ? főként sportújságírók ? a média különböző területein dolgozó szakemberek közösen tudósításokat, publikációkat, riportokat és interjúkat készítenek.

A találkozó egyben lehetőséget kínál a média különböző szegmenseiből (közösségi, kereskedelmi, közszolgálati, írott, elektronikus és nyomtatott, rádiós és televíziós, helyi, regionális vagy országos) érkező újságírók és szakemberek számára, hogy a témával kapcsolatos gondolataikat megosszák egymással, sőt egymással közösen dolgozhassanak. A nemzetközi találkozó ideje alatt a média különböző szegmenseiből érkező újságírók kiscsoportokban, párokban dolgozva készítenek ? főként sport tematikájú ? tudósításokat, publikációkat, rádiós beszámolókat, amiket a program végén a résztvevők közösen kiértékelnek. A fenti telefoninterjút Péczely Ákossal, a szombathelyi Berzsenyi Rádió 23 éves riporterével, és a gambiai Samuel Dauda-Brownnal, a Perspektívák 38 éves újságírójával közösen készítettem. Ez is, meg a többi anyag is elérhető lesz hétfőtől a Program weboldalán.

A hasonló jellegű korábbi találkozók egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy az újságírók a szakmai tapasztalataik és a bevált jó gyakorlatok, példák megosztásán keresztül egy másfajta szempontot is megjelenítettek a szakmai anyagaik elkészítésekor ? a diszkriminációmentes, a különbözőségek befogadását és elfogadását elősegítő szemszögön keresztül pedig lassan formálni tudták a média egészének hozzáállását, de még ennél is fontosabb, hogy hatással voltak az emberek attitűdjeire, előítéletességére. A szakmai találkozó az európai médiaszakemberek és az Európai Bizottság számára is jó lehetőség arra, hogy találkozzanak egy-egy ország újságíróival, és nyitott párbeszédet kezdeményezzenek a társadalmi különbözőségek elfogadásáról és különféle interkulturális témákról.

3 hozzászólás

  1. Szép gondolatok! Gratulálok a csapatezüsthöz és az egyéni 4. helyhez!