ZETApress

hírportál

Sorsoltak a Vágtán

Délben a budavári HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum földszinti Márványtermében a múlt keddi Operett színházbeli ruhapróba dámái ? Vágó Bernadett, Dancs Annamária és Peller Anna ? kisorsolták az 5. Nemzeti Vágta jövő szombati utolsó, 12. előfutamban induló hat település pályaszámait.

S miért lesz ennyi előfutam? ? Mert a 16 elővágtából továbbjutott 72 település lovasai 12 hatfős csoportban versenyeznek a vasárnap délelőtti középdöntőkbe jutásért. Előfutamonként az 1-2. helyezettek, összesen 24-en jutnak tovább, akik 4 ötfős és 1 négyfős középfutamban folytathatják, s az öt középfutamgyőztes jut a vasárnap délutáni döntőbe. A 70 vidéki település mellett két fővárosi is rajthoz áll: Ferencváros a 8. előfutam 4. pályáján, Zugló a 10. előfutam 3. pályáján versenyez.

A 15-16-i futamokat a közszolgálati tévé és rádió közvetíti. Ők voltak kinn idén már másodszor a sepsiszentgyörgyi Székely Vágtán. Lázár Vilmos vágtaelnök elmondta, hogy tervezik a közeljövőben az erdélyi mellett a felvidéki és a vajdasági elővágták megrendezését is. Nem csak a határainkon túli magyarság felé nyitunk, hanem az európai fővárosok versenyzőit is meghívjuk jövőre, hogy a Nemzeti Vágta Európai Vágtává, vagy Uniós Vágtává fejlődjön.

Országkonyha a Vágtán

Finom fogások igény szerint, a Nemzeti Vágta Országkonyhájában ? Mangalica-tanya, halból készült fogások, liba- és kacsa ételek. Zsírjában sült libamáj, sült kacsacomb, mandulás pisztráng, sült mangalica kolbász. Ugye ön is megkóstolná? ? Már csak néhány nap és a Műcsarnok mellett megnyitja kapuját a Nemzeti Vágta Országkonyhája, ahol az idei év slágere a liba. De a többféle liba ínyencség mellett halból, mangalicából, készült fogásokat, valamint a régmúltat idéző Lacipecsenye finomságait is megtalálja majd a szeptember 14-16-i Nemzeti Vágta nagyközönsége.

A Nemzeti Vágta a magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi településfesztivál, egy egyedülálló lovas ünnep. Az eseménysorozat középpontjában maga a verseny áll, amely úgy hazánk, mint Közép-Kelet- Európa legnagyobb lovas rendezvénye. A Nemzeti Vágtán a települések bemutatkozási lehetőséget kapnak, s ehhez természetesen a gasztronómia is hozzátartozik. Már kezdetektől fogva fontos szempont volt, hogy a vendéglátás alkalmazkodjon a rendezvény eszmeiségéhez ? mondta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke. ? Törekedtünk arra, hogy ne egy ?büfé-várost? alakítsunk ki, hanem minden évben legyen valamilyen koncepció, tematika, mely köré felépítjük a kínálatot. A tapasztalatokból és a kritikákból tanulva, idén kicsit alakítottunk, bővítettünk a vendéglátáson, s mindenki igényének, pénztárcájának igyekszünk megfelelni ? hangsúlyozta a hétszeres fogathajtó világbajnok.

A Nemzeti Vágta látogatottsága megközelíti a százötvenezer főt, ezért is fontos, hogy mindenki, felnőtt és gyerek, megtalálja a neki tetsző választékot ? tette hozzá Kővári Imre, a házigazda vendéglátó Kővári Grill vezetője. ? Az Országkonyha étlapját az elmúlt évekhez hasonlóan a magyar gasztronómia hagyományos ételeiből állítottuk össze, ám néhány alapanyag nagyobb hangsúlyt kap. A Nemzeti Vágta Országkonyhájának idei slágere a liba, de más ínycsiklandozó finomság is a pultra kerül. Négy húsféléből készülnek majd az ételeink: a messze földön híres magyar liba és a nagy tradíciókkal bíró magyar mangalica mellett tavi és folyami halainkból készült változatos ételeket, valamint újdonságként, kacsából készült fogásokat kínálunk. Az ételek árusítását idén is egységes méretű és kinézetű, tájjellegű, a hagyományos paraszti élet felszerelési tárgyaival berendezett faházakban biztosítjuk ? mondta Imre gazda.

Kővári Imre a tervezett étlapról meg is említett néhány ínycsiklandó fogást: lesz például mangalica brassói, mangalica csülökpörkölt, zsírjában sült libamáj birsalmasajttal, fokhagymás busa steak, vagy épp kakashere pörkölt. Természetesen nem maradhatnak ki az olyan közkedvelt fogások sem, mint a libatepertő lila hagymával, a ludaskása, a szegedi halászlé, vagy a székelykáposzta, melyet ezúttal füstölt mangalica oldalassal kínálnak majd. Kár, hogy a mai sorsoláson helyettük csak pogácsa volt!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vágtázó Fradi siker | ZETApress

Szóljon hozzá!