ZETApress

hírportál

Lovasterápia Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye (CDI3*/CDIY/CDIJ/CDIP/CDN) és Lovasterápiás Versenye lesz Fóton szeptember 21-23-a között az NGYSZ Vörösmarty téri Lovasterápiás Központjában ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával immáron nyolcadik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét, valamint ezzel párhuzamosan Lovasterápiás Versenyét. A rendezvény fő támogatója az OTP Bank Nyrt., további kiemelt támogatók: Mercedes-Benz Magyarország, ELMŰ Nyrt.

Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny, melyre várhatóan közel 100-120 lóval neveznek hazai és külföldi lovasok. A háromnapos Díjlovas Verseny résztvevői nehéz osztályú, közép osztályú és könnyű osztályú díjlovas feladatokban mérhetik össze a tudásukat.

A korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi versenyen Szent György-díj, Intermediate I., Intermediate I. Kűr, Intermediate II., Nagydíj, Nagydíj Special, valamint Nagydíj Kűr versenyszámok kerülnek megrendezésre. Az idei év újdonsága, hogy számos versenyszámba nevezhetnek fiatal lovasok (CDIY: FEI Fiatal Lovas Csapat, FEI Fiatal Lovas Egyéni, FEI Fiatal Lovas Kűr), junior versenyzők (CDIJ: FEI Junior Csapat, FEI Junior Egyéni, FEI Junior Kűr), és pónilovasok (CDIP: FEI Póni Előkészítő, FEI Póni Csapat, FEI Póni Egyéni).

Az idei évben a Lovasterápiás Verseny is háromnapos lesz péntektől vasárnapig. Hagyományainkhoz híven versenyezhetnek ügyességi pályán, önálló lovaglásban hiperaktív, tanulásban-, illetve értelmileg akadályozott gyerekek. A Jámbor Vilmos Emlékverseny keretében csapat-váltóversenyre kerül sor, ahol a versenyzőknek vezetett lovon különböző ügyességi feladatokat kell végrehajtaniuk.

A gyógypedagógiai voltizsálás versenyszámra hiperaktív, tanulásban akadályozott, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhetnek. A versenyzők lehetőséget kapnak arra is, hogy a Mádl Ferenc Emlékverseny keretében szabadon választott témában, lovak közreműködésével bármilyen darabot, mesét vagy történetet adjanak elő. A haladó lovasok számára meghirdetünk önálló lovaglást, díjlovas négyszögben, meghatározott program alapján.

A látássérült gyermekek számára külön versenyszámokat hirdetünk meg: ügyességi feladatok vezetett lovon, gyógypedagógiai voltizsálás, kezdő és haladó lovasok számára. Az idei versenyen is megrendezzük az egészséges és sérült lovasok közös, játékos versenyszámát, mely a korábbi években is nagy érdeklődésre tartott számot. A versenyszámmal a szervezők célja a ?közös versenyzés? fontosságának hangsúlyozása. Terveik szerint az idei évben is sor kerül a Díjlovagló Parasport versenyszámra, mely egyben az Országos Bajnokság is lesz.

A rendezvény további célja a szövetség munkáján keresztül a lovasterápia és a lovassport minden ágának népszerűsítése, a versenyzési lehetőség megteremtése sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása.

A Magyar Lovasterápia Szövetség fontosnak tartja, hogy az egészséges és a lovasterápiában résztvevő sérült gyermekek együtt, párhuzamosan tudjanak szerepelni, versenyezni. Az MLTSZ munkájáról bővebb információ idekattintva olvasható. Minden versenyzőt és érdeklődőt szeretettel várnak a fóti Vörösmarty téren az ingyenes rendezvényükön!

Szóljon hozzá!