ZETApress

hírportál

Fejben dől el

Fejben dől el… Sportpszichológia mindenkinek címmel jelent meg a Noran Libro Kiadó legújabb kötete, melyet ma délután mutattak be az Andrássy úti Ring Café & Bárban. A sport pszichológiája című június 6-án bemutatott kötet után ez már a második ilyen témájú mű egy hónapon belül.

Tudni szeretné mitől fél a kapus a tizenegyesnél? Mitől bombajó a bokszoló? Vagy hogyan vívunk minden héten háborút? Hányszor hallottunk róla, hogy miért sújt minket ?az átok?, ami mindig éppen a legnagyobb tét előtt buktatja el hazánk sportolóit? ? Pedig a Magyar átok nem létezik! Létezik viszont szakszerű mentális felkészülés, mentális tréning, önbizalom és pozitív gondolkodás és elkészült a könyv, amiből végre megkapjuk a válaszokat is!

Ebben a könyvben mindenre fény derül! Nem csupán gazdag háttérismeretet, hanem a gyakorlatban is jól alkalmazható eszközöket ad a kezébe a sportvilág minden szereplőjének. A könyvben olimpiai, világ és Európa bajnokok, szülők, edzők és fiatal sportolók osztják meg a sportpszichológiával kapcsolatos tapasztalataikat, őszintén vallanak saját küzdelmeikről, kudarcaikról és a sikerhez vezető útról.

Fejben dől el? és valóban, az győz, aki ?ott van fejben?. Így lesz ez Londonban is. Az olimpiához közeledve a mentális felkészülés kiemelt szerepet kap. A sportpszichológia másodperceket, métereket, ezáltal érmeket jelenthet. Mi jár sportolóink, olimpikonjaink fejében? Hogy lesznek egyre eredményesebbek? ? Beszéltem a sportpszichológusommal, sajnos azt nem mondhatom meg, hogy miről ? nyilatkozza egy neves sportolónk, a könyv lapjain mégis sokat elárul. Harcolunk saját magunkkal és az ellenféllel, harcolunk egymásért, az edzőért és a győzelemért. Megéri vajon mindez? Kérdezzük meg azokat, akik ezt választják!

Magyarországon emberek tízezrei tapadnak a tévé képernyői elé, ha játszik a vízilabda válogatott. Együtt sírtunk a kézilabdás lányokkal Sydneyben. Az aranycsapat örök legenda marad. De mi a titok? A gyökereket valahol a fejekben, a gondolatokban és a mentalitásban kell keresni, no meg a szakszerű sportpszichológiai felkészítésben. ? Szerintem a sportpszichológia létjogosultsága ma már egyértelmű ? vallja Kiss Gergő háromszoros vízilabda olimpiai bajnok.

Magyarországon sokan úgy gondolják, hogy csak az jár sportpszichológushoz, aki beteg. Én kíváncsiságból mentem el. Látva a külföldieket azt gondoltam, hátha nekem is ad valamit. A mentális felkészülés során rájöttem, hogy nemcsak valamiben segít, hanem óriási többletet ad ? olvashatjuk Gyurta Dániel olimpiai ezüstérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok úszó szavait a borítólapon.

A könyv szerzőnői

Gyömbér Noémi egyetemi tanársegéd, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológiai Tanszékének oktatója, sport-szakpszichológus. Évek óta foglalkozik sportolókkal, egyéni és csapatsportok terén, válogatott szinten egyaránt.

Kovács Krisztina sport-szakpszichológus, tréner. Csapatsportok területén kutatott, és több mint öt éve dolgozik sportolókkal. Mind egyéni, mind csapatsportolókkal foglalkozik, szinte minden korosztályban. Nemcsak arra törekszik, hogy a sportolók eljussanak a céljukig, hanem arra is, hogy az ahhoz vezető úton is kitartóan küzdjenek.

Hevesi Krisztina végzettsége szerint közgazdász, újságíró, pszichológus és pszichológiatanár; majd sport-szakpszichológus (SOTE TF) és egészségfejlesztő szakpszichológus (ELTE PPK) képzettséget szerzett. Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet és az ELTE PPK Személyiség és Egészségpszichológiai Tanszék oktatója.

Menczel Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója. Egyéni és családterapeuta. Érdeklődési területe: evés- és testképzavarok, étkezési szokások és gasztronómia, szenvedélybetegségek, sportpszichológia, illetve mindezek kulturális összefüggései.

Dr. Lénárt Ágota PhD tanszékvezető egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológia Tanszékének vezetője. A magyarok olimpiai csapatvezető sportpszichológusa, a hazai sportpszichológus-szakképzés megteremtője. Sportágában nemzetközi eredményeket elért versenyző.

Imre Tóvári Zsuzsanna pszichológus, sport-szakpszichológus, tréner. Tíz éve dolgozik élsportolókkal és sportcsapatokkal. Jelenleg a férfi vízilabda válogatott, a Vasas és a magyar olimpiai csapat pszichológusa. A győzelmek mellett fontosnak tartja, hogy a sportolók megtalálják azt a legbensőbb, legerősebb énjüket, akivel később a civil életükben is sikeresek lehetnek.

Szóljon hozzá!